Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen, een kinderboekenweek 2024

Ik ben dol op gouden boekjes. Ik vind de ouderwetse tekeningen tof, de kleur goud natuurlijk mooi en de verhalen hebben altijd zoveel te leren aan kinderen. Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen is natuurlijk ideaal voor de Kinderboekenweek 2024 en is al geschikt voor peuters om aan voor te lezen.

Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen samenvatting

De eerste Gouden Boekjes zijn door twee vooraanstaande Nederlandse auteurs voor kinderen bewerkt. Han G. Hoekstra selecteerde de verhaaltjes en hij en Annie M.G. Schmidt vertaalden ze en bewerkten ze tot Nederlandse verhalen. De uitgever liet hun daarin veel vrijheid. Annie M.G. Schmidt heeft 28 verhalen op haar naam staan. In Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen, zijn 5 klassieke Gouden Boekjes opgenomen waarin uiterst ondeugende en eigenwijze hoofdpersonen het voor het zeggen hebben… Van wie zouden ze dat toch hebben?

pietepaf

Pietepaf het circushondje – Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen

In Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen staan twee verhalen met het circus. Wel twee verschillende circussen met twee verschillende problemen. Pietepaf is de showtrekker van het circus. Het circushondje is namelijk het aller aller aller aller-kleinste hondje van de hele wereld! Iedereen vond hem natuurlijk lief. Er zijn natuurlijk nog meer artiesten in het circus en iedereen is dol op Pietepaf. Maar op een dag begon de kleine hond opeens te groeien tot hij een normale maat had. Nu kon hij niet in het circus blijven natuurlijk want nu was hij niet meer bijzonder. Of toch wel??

Verhaal Dorothy Kunhardt | Illustraties J.P. Miller | Bewerking Annie M.G. Schmidt

circus ondersteboven

Circus ondersteboven

In circus Mirliflor gebeuren gekke dingen. De directeur, zijn vrouw en hun dochter traden op samen met heel veel dieren waar ze zo blij mee waren. Maar op een dag ontsnapte de krokodil en sloot ze alledrie op in zijn kooi. De krokodil liet alle dieren vrij en het was een zooitje. Ze plunderden al het eten, en maakten zelf een voorstelling. Nou ja de krokodil was nu de baas en liet de dieren en de familie Augustijn allemaal gekke dingen doen. Maar gelukkig is er altijd wel een redding, want verhalen moeten goed aflopen toch. Rosalie de giraffe heeft een plannetje gemaakt..

Verhaal Georges Duplaix | Illustraties Gustaf Tenggren | Bewerking Annie M.G. Schmidt

de gele taxi

De gele taxi – Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen

De gele taxi is een heerlijk verhaal om voor te lezen aan eigenwijze kinderen die dol zijn op voertuigen. Willem, de chauffeur van de gele taxi, stond te wachten op passagiers. Daar komen Tom en zijn moeder aangerend. Ze zijn te laat voor hun trein en die wacht niet op hun. Gelukkig kan de gele taxi heel hard rijden. Hij rijdt over het trottoir, wacht keurig voor een rood stoplicht en hij toetert om er langs te kunnen. Allerlei opstoppingen en hindernissen worden genomen, zullen ze de trein nog halen? Een heerlijk verhaal uit Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen vol voertuigen!

Verhaal Lucy Sprague Mitchell, Irma Simonton Black en Jessie Stanton | Illustraties Tibor Gergely | Bewerking Annie M.G. Schmidt

Cornelis de neushoorn – als je niet goed kunt zien

Cornelis de neushoorn valt altijd iedereen aan. Hij kan er niks aan doen, hij doet het gewoon. Maar als een dierenarts hem dan goed onderzoekt ontdekken ze waarom dit is. Gelukkig is de hulp nabij en kan ook Cornelis de neushoorn voortaan genieten van anderen om zich heen. Dit verhaal uit het Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen helpt kinderen inzien dat je soms goed moet achterhalen waarom iets gebeurd en dat je niet zomaar voordelen mag hebben.

Verhaal Carl Memlin | Illustraties Tibor Gergely | Bewerking Annie M.G. Schmidt

kippetje tok Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen

Kippetje Tok – elkaar helpen

Dit verhaal is al in heel veel kinderboeken teruggekomen. Je kent hem vast! Kippetje Tok vindt een graankorrel en vraagt wie haar wil helpen planten. Niemand wil. Dan moet het graan geoogst worden, niemand wil. Ook met het naar de molen brengen en helpen deeg maken wil niemand helpen. Maar natuurlijk wil iedereen wel helpen opeten. Maar dat hoeft niet meer want nu eet Kippetje Tok het wel lekker zelf op. Een heerlijk verhaal waarin kinderen leren dat je elkaar moet helpen om iets te bereiken en om bijvoorbeeld het verdelen van taken in huis bespreekbaar te maken. Kinderen kunnen namelijk al heel jong helpen de tafel te dekken en af te ruimen bijvoorbeeld!

Verhaal J.P. Miller | Illustraties Joseph Jacobs | Bewerking Annie M.G. Schmidt

Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen is een heerlijk boek om uit voor te lezen aan peuters en kleuters. Er staan veel leuke illustraties in om samen naar te kijken en dingen te benoemen en te zoeken. Een aanrader voor de Kinderboekenweek 2024!

Andere boeken Annie M.G. Schmidt

Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen

Specificaties Het grote gouden boek voor eigenwijze kinderen

Uitgeverij Rubinstein | 9789047628514 | 26 maart 2021 | 144 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel, bij uitgeverij Rubinstein of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.