Leesniveaus basisschool, een overzicht van AVI tot Tijgerlezen

In Nederland hanteren veel scholen bepaalde leesniveaus. Dit is omdat het aanbod dan duidelijk is, de voortgang is makkelijk te volgen en de boeken zijn handig in te delen in bijvoorbeeld een schoolbibliotheek. AVI lezen is de meest gebruikte manier. Toch wordt dat ook steeds vaker losgelaten en worden andere manieren gebruikt. Of juist geen enkele. Hieronder een overzicht van leesniveaus basisschool. Klik op de linkjes voor boekrecensies die hierbij passen.

Welke AVI hoort bij welke leeftijd?

AVI is de afkorting van “Analyse van Individualiseringsvormen”. Lekker pakkende naam hè? Nope. Dit systeem had in het verleden (AVI 1994) 10 overzichtelijke niveaus maar is in 2008 aangepast om beter aan te sluiten bij de groepsindeling op de basisschool in Nederland. Nadeel hiervan is dat er nu dus 2 verschillende AVI systemen worden gebruikt, bovenop het al eeuwenoude systeem van letters dat er in de bibliotheek wordt gebruikt. AVI is een van de meest gebruikte leesniveaus op basisschool, maar dat begint te veranderen. Welke leeftijd “hoort” bij welke AVI? Plus

LeeftijdGroepAVI 1994AVI nuBibliotheek
4 – 5 jaarGroep 1AVI 1A
5 – 6 jaarGroep 2AVI 1 – 2StartA
6 – 7 jaarGroep 3AVI 2 – 3M3-E3A
7 – 8 jaarGroep 4AVI 3 – 4 – 5M4-E4A
8 – 9 jaarGroep 5AVI 5 – 6 – 7M5-E5A – B
9 – 10 jaarGroep 6AVI  7 – 8 – 9M6-E6B
10 – 11 jaarGroep 7AVI  8 – 9 – >9M7-E7B
11 – 12 jaarGroep 8AVI >9PlusB

Verschillende leesniveaus basisschool

Er zijn dus verschillende leesniveaus op basisscholen en sommigen laten deze methode soms ook helemaal los. Steeds meer is het leesplezier veel belangrijker. Welke methode ook bij jou past, bij je kind of school. We proberen aan alles aandacht te geven. In onze ogen is geen methode fout, of een methode allesoverstijgend. Maar leesplezier is wel heel erg belangrijk en moedigen we graag aan!

logo vierkant stoerleesvoer Leesniveaus basisschool
Delen is enorm lief