Aan Zee – Martin Hendriksma, een kroniek van de kust
Aan Zee….een boek wat in principe aan me voorbij gegaan zou zijn. Door de samenwerking met StoerLeesVoer kom ik in de gelegenheid om buiten mijn comfortzone te lezen. En dan kom je dit soort pareltjes tegen. Een mooi boek dat de historie van de Nederlandse kustplaatsen verteld en wat herinneringen uit mijn jeugd naar boven brengt. Want het strand, de duinen en de zee was vele jaren mijn speelplek
Synopsis Aan zee
Van al onze landschappen houden we het meest van de kust. Het strand vormt een laatste plek waar jong en oud, arm en rijk elkaar tegen het lijf lopen. Martin Hendriksma schetst hoe een onherbergzame zandwoestijn, voortdurend bedreigd door het water, kon uitgroeien tot favoriet oord van ontspanning.
Lotgevallen van kleurrijke kustbewoners en historische gebeurtenissen smeedt hij aaneen tot een keten van zilte verhalen, die zich uitstrekken van Cadzand tot Rottumeroog. ‘Aan Zee’ is een royaal geïllustreerde kroniek van vijfhonderd jaar kustbeleving. Van watervloed, slavernij, armoede en oorlog. Maar ook van vrijheid en zorgeloos geluk. Gedreven vanuit de vraag: Hoe houden we onze kwetsbare, soms overvolle ‘gouden rand’ in de toekomst leefbaar?
Herinneringen
Deze foto…het zou een familiekiekje uit het familiealbum van mezelf kunnen zijn. Mijn opa en ik. Aan het strand bij Bakkum. Pootje baden, want zwemmen konden we allebei niet. Elke zomer op de camping bij Bakkum en later in Zandvoort. De kust was mijn tweede thuis. Van de grote drukke stad Amsterdam naar de rust van de zee. De zilte geur en het ruizen van de golven. Het is nog steeds een plek waar ik graag kom. ‘Even uitwaaien’: een veel uitgesproken term door Hollanders. Aan zee wakkert meteen dus mooie herinneringen aan van mezelf.
Martin Hendriksma
Dat kust-gevoel zit ook in ‘Aan zee‘ auteur Martin Hendriksma. Zijn liefde voor de kust, het water, Nederland en het reilen en zeilen van de bewoners heeft hij al eerder beschreven. In zijn boek ‘Familievlees’ verteld hij over de voormalige vleesfabriek Udema. Zijn tweede roman ‘Hunkering’ speelt zich af in het Amsterdamse studentenleven van de jaren tachtig. ‘Vaderkoorts’ gaat over het wangedrag van voetbalvaders langs de lijn. Over de scheepsramp van het Engelse fregat de ‘Lutine‘ schreef hij een non-fictie boek en over de geschiedenis van de rivier De Rijn schreef hij het boek ‘De Rijn‘, biografie van een rivier. Deze is onlangs verfilmd tot een tv-serie en uitgezonden door omroep Max met als presentator Huub Stapel.
Alle boeken bleken een succes en wonnen prijzen. Ook dit nieuwste boek ‘Aan Zee’ is een prijs waard. Wat een geweldige ode aan de Hollandse kust heeft Hendriksma weten te schrijven. Voor dit boek ontving Martin Hendriksma een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.
‘’Van adellijk strand naar allemands zand’’
De geschiedenis
Uitgesmeerd over een periode van honderd jaar beschrijft Martin Hendriksma in het boek ‘Aan Zee’ de geschiedenis. Hij laat, met behulp van prachtige foto’s, zien hoe het ‘’einde’ van Nederland uitgroeide van een stuk ruig en onbegaanbaar stuk zandgebied naar plekken waar mensen willen verblijven om te zonnen, flaneren en te spelen. Het is niet alleen maar romantiek wat de klok slaat in het verhaal. In ‘Aan Zee’ komen ook minder fraaie stukjes geschiedenis en zorgen aan bod. Zo is er ook het verhaal over slavernij, het grote verschil tussen rijk en arm.
Maar ook overbevolking tijdens hete zomerdagen. De grote bedrijven die de gebieden opkopen voor winst gewinning door middel van bebouwing. En dan zeker niet vergeten dat door de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel Nederland een groot dreigend probleem heeft.
‘’Op een groot bord beneden bij het fietspad valt te lezen dat Rijkswaterstaat in de herfst van 2018 een miljoen kuub zand heeft opgespoten om verdere afslag van Vlieland te voorkomen. ‘Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan zee.’
Het bewijs ligt onder de golven.’’
Aan zee is een pareltje Nederlandse literatuur
De schrijfstijl van Hendriksma is beeldend en hier en daar poëtisch te noemen. Maar ook weer niet zo hoogdravend dat het maar voor een bepaald soort lezer te lezen valt. Het boek ‘Aan Zee’ is juist leesbaar en herkenbaar voor iedereen. De beschrijvingen van de verschillend campingplaatsen langs de kust brengt de lezer nostalgie en zal menigeen, net als ik, doen grijpen naar de oude fotoalbums.
Je kan zien dat Hendriksma veel tijd besteed heeft aan onderzoek en geduld heeft gehad met het tot stand brengen van het boek. Met het boek ‘Aan Zee’ is er weer een pareltje aan de Nederlandse literatuur toegevoegd. Ik hoop dat de makers van ‘Langs de Rijn’ hun camera’s weer oppakken en ook dit verhaal tot leven gaan brengen.
Specificaties Aan zee
Auteur: Martin Hendriksma | Uitgeverij: De Geus | Met illustraties | Aantal bladzijden: 356 | 9789044541311 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek