Achab en de witte walvis, een magische hertelling
Het was lang geleden dat ik het verhaal van Moby Dick had gelezen. Toen Achab en de witte walvis op mijn pad kwam was ik meteen enthousiast. Ik heb de laatste tijd al een paar hertellingen gelezen en die zijn stuk voor stuk erg boeiend en aantrekkelijk. De cover sprak me al meteen aan. Achab zei me niks dus ik was benieuwd waar die naam vandaan kwam.
Achab en de witte walvis samenvatting
Kapitein Achab jaagt obsessief op een mythische witte walvis, maar de zee onthult alleen mystieke wonderen. Manuel Marsol brengt Melvilles klassieker tot leven in dit adembenemende prentenboek.
Kapitein Achab is vastbesloten om Moby Dick, de legendarische witte walvis, op te sporen. Gedreven door een onstuitbare obsessie volgt hij zijn aartsvijand door woeste zeeën en ondoordringbare mist. Hij trotseert een kerkhof van scheepswrakken, navigeert door een zee vol kwallen en breekt door dikke wolkenbanken. Onderweg ontdekt hij een wereld vol wonderen: mystieke ijsbergen, plotseling opduikende eilanden en donkere grotten bewoond door mysterieuze figuren. Maar nergens is er een spoor van Moby Dick. Achab moet erkennen: de zee blijft een ondoorgrondelijk mysterie. In Achab en de witte walvis heeft Manuel Marsol, de maker van ‘De berg’, het meesterwerk Moby Dick van Herman Melville opnieuw tot leven gebracht.
Mystieke sfeer
Als je het boek open doet en je kijkt naar het schutblad, dan zit je meteen al in het verhaal. Ik besteedde eerst niet echt veel aandacht aan schutbladen, maar na het luisteren van podcast en dankzij de opleiding rondom jeugdliteratuur ben ik er steeds meer op gaan letten. Nu waardeer ik het steeds meer en zie ik ook de boodschap die illustratoren er in verwerken. Bij Achab en de witte walvis kun je niet om het schutblad heen. Het geeft al meteen een grote hint en trekt je meteen in de mystieke sfeer van het boek.
Het boek is rijk geïllustreerd. Ik heb Achab en de witte walvis nu al vier keer gelezen en bekeken en elke keer zie je weer iets nieuws. Het is een rijk prentenboek die ook voor oudere kinderen geschikt is. De zoektocht naar de witte walvis staat centraal. In dit boek spelen tekst en illustraties met elkaar. Soms vult het elkaar aan, maar vaak vertelt het een ander verhaal. Dit zorgt voor de diepere laag en daardoor is het een heel mooi boek om met kinderen te lezen en over te praten. De illustraties nodigen uit om te blijven kijken. De tekst is kort en krachtig, maar toch veelzeggend.
Je herkent zeker het verhaal van de witte walvis als je er mee bekend bent. Ben je er niet mee bekend dan is het lastiger de verbanden te leggen. Desondanks blijft het dan nog steeds een geweldig boek om te lezen en op zoek te gaan naar de walvis. Want is hij er nu wel of niet? Dat blijft het hele boek de vraag.
Leeservaring Achab en de witte walvis
Bij het lezen van Achab en de witte walvis moest ik wel even wennen. Het kleurgebruik is vrij donker en de illustratiestijl is uniek. Ik heb de eerste keer vooral het verhaal gelezen en het is een mooi verhaal. Maar ik was nog niet zo van mijn sokken geblazen. Toen heb ik nog een keer het verhaal gelezen en heel aandachtig naar de illustraties gekeken. Daar ging een wereld voor mij open. De illustraties vertellen ook een verhaal op zichzelf en roepen veel vragen op en mogelijkheden om over te praten. Het roept een sfeer van mystiek op. De kracht zit echt in de samenwerking tussen de tekst en de illustraties dus neem zeker de tijd om hier uitgebreid bij stil te staan. Kinderen moeten dit ook leren en daar is dit boek heel geschikt voor.
Ik heb genoten van de samenwerking tussen tekst en illustratie in Achab en de witte walvis. De berg (Bol) van dezelfde schrijver heeft ook prijzen gewonnen en ik ben daar nu ook erg nieuwsgierig naar geworden. Ook zonder de tekst vertelt het boek een verhaal. Ook interessant om het boek eerst te bekijken zonder de tekst. Wat zien ze. Er is op elke bladzijde veel te zien. De tekst is kort en dat maakt het een prettig boek om voor te lezen. Ik vind het boek geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7. Deze kunnen de illustraties denk ik beter waarderen. Ook in een bovenbouw groep is dit zeker een geschikt boek. Juist vanwege de samenwerking tussen tekst en illustratie. Ook kunnen ze zelf een verhaal bij een illustratie bedenken.
Leestips hertellingen jeugdboeken
Hou je net zoals wij van mooie hertellingen zoals Achab en de witte walvis? Kijk dan ook zeker even bij deze boeken.
- Sprookjes van Grimm
- De Tondeldoos
- O Pinokkio
- Rapunzel prentenboek
- Allemaal sprookjes
- De Efteling Sprookjes Omnibus
- Toermalijn
- De drie broertjes Bok
- Sprookjes van Grimm
- Andersen Sprookjes en Verhalen
- Prins en Ridder
- Sneeuwwit
- Hoe ging dat ook alweer? Tien sprookjes met een twist
Specificaties Achab en de witte walvis
Auteur: Manuel Mansol | Illustraties: Manuel Mansol | Vertaling: Lisa Thunnissen | Uitgever: Boycott | 18 februari 2025 | 40 pagina’s | 9789083442846 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Boycott, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!