Alles komt goed, altijd een roman tijdens de oorlog
De roman Alles komt goed, altijd maakt indruk. De lezer gaat met Alice terug naar de zomer van 1914 in Vlaanderen. Er dreigt oorlog.
Over een blikken wereldbol en een oranje hemel
Alles komt goed, altijd. Moeder zegt het in de zomer van 1914 tegen haar vijf kinderen wanneer geruchten over oorlog sterker worden. Spreekt ze zichzelf moed in of is het een leugentje om bestwil? De middelste dochter Alice kijkt ondertussen op een blikken wereldbol om te zien hoe groot het land is waar ze wonen. Ze ziet dat België maar een klein geel stipje is. Alice wil haar moeder graag geloven dat alles goed komt, maar voor de zekerheid begraaft ze haar zondagse jurk, de blikken wereldbol en een foto waar de hele familie op staat onder de appelboom in de tuin. Voor de zekerheid, want ze heeft de oranje hemel gezien. De hemel kleurde niet oranje van de zon, maar van oorlog. Niet veel later komen in de roman de eerste vluchtelingen voorbij. Dat maakt diepe indruk op het Vlaamse meisje en haar broers en zusjes.
Gehavende familie
Alice’ vader, een timmerman, maakt steeds vaker doodskisten. Voor soldaten, voor burgers die omkomen bij het geweld en uiteindelijk ook haar moeder. Haar uitspraak dat Alles komt goed, altijd wordt op de proef gesteld. Er is namelijk ook steeds minder eten. Er zijn gifgasaanvallen. De gehavende Vlaamse familie vlucht. Ze komen terecht in een klooster met een ziekenhuis omdat Alice’ oudste broer Oscar en jongste zusje Clara gewond zijn geraakt. In het klooster komen ze op adem, kunnen zelfs naar school. Vader regelt dat ze een dagje naar het strand gaan.
Wanneer er op een dag een non naar Alice toekomt, voelt Alice niet meteen dat er iets mis is. Niet lang daarna gaan Alice, broertje Jules en Clara naar Neufchatel in Frankrijk. Daar is het veilig. Alice voelt instinctief aan dat ze met z’n drieën moeten blijven. Dat ze niet opgesplitst moeten worden. Vooral: niet nóg meer opgesplitst moeten worden. Als lezer voel je aan alles dat Alles komt goed, altijd een uitspraak is waar Alice niet meer in kan geloven. Toch blijkt dat moeder gelijk had, uiteindelijk.
Prijzen voor roman Alles komt goed, altijd
Schrijfster Kathleen Vereecken werd met haar roman Alles komt goed, altijd terecht gelauwerd. In 2019 vielen de Boekenleeuw (vergelijkbaar met de Gouden Griffel in Nederland) en de Woutertje Pietersen prijs haar toe. De Eerste Wereldoorlog wordt op treffende wijze omschreven door de ogen van een kind. Hieruit onstaat een goed verteld verhaal dat universeel is en kan gaan over iedere tijd. De woordkeuze is precies. Alles wordt gezegd en er staat toch geen woord teveel. De inspiratie haalt Vereecken uit de verhalen uit haar jeugd, van mensen die die Eerste Wereldoorlog echt hebben meegemaakt. Daarnaast leerde Vereecken in het In Flanders Fields museum het waargebeurde verhaal van Jeanne Mesdom kennen. Dit verhaal, haar eigen kennis, de kennis van Piet Chielens van het eerder genoemde In Flanders Fields museum en haar fantasie maakten deze roman Alles komt goed, altijd tot een prettig leesbaar boek.
Voor iedereen vanaf 12 jaar
Goede kinder- en jeugdboeken hebben de prettige eigenschap dat ze ook voor volwassenen zeer goed leesbaar zijn. De roman Alles komt goed, altijd is zo’n boek. Hoewel ik vind dat de leeftijdsaanduiding doorgaans wel serieus moet nemen, raad ik bij dit boek eigenlijk aan om deze breed op te vatten. Voor 12 jaar en ouder is precies wat het is: Voor iedereen vanaf een jaar of 12.
Blauw en oranje
Hoewel de sfeer van een roman grotendeels bepaald wordt door de tekst, is het beeldverhaal even zo goed belangrijk. zij niet allesbepalend. Charlotte Peys tekent met blauwe inkt in Alles komt goed, altijd en zet daarmee de heldere blik van Alice neer.
Het enige wat ik daarbij jammer vond is dat sommige tekeningen over twee pagina’s werden afgedrukt waardoor het niet één doorlopend beeld was. Dat valt Peys uiteraard niet aan te rekenen. Eerlijk gezegd denk ik dat als ik de illustraties minder goed vond, het mij niet eens was opgevallen. Wat eveneens bijzonder goed is getroffen, is de tekening op de voorkaft. Een meisje in blauwe jurk zit in de boom en kijkt naar die oranjekleurende hemel. Het doet mij denken qua stijl aan een animatie die ik eerder op de Britse kinderzender CBBC zag. Hierin wordt de Eerste Wereldoorlog aan jonge kinderen uitgelegd.
Nergens inktzwart in Alles komt goed, altijd
Tenslotte, ook grafisch vormgever Mieke Verloigne heeft de sfeer van Vereecken en Peys verder doorgetrokken door de kleur van de prettig leesbare letter in hetzelfde blauw te zetten als de tekeningen van Peys. Wellicht zorgen deze visuele keuzes ervoor dat ik toch nergens een hopeloos gevoel kreeg bij het lezen van het verhaal over Alice. Alles komt goed, altijd werd letterlijk nergens inktzwart.
Kortom, de roman Alles komt goed, altijd laat de lezer oorlog zien door de ogen van een kind. Het is een krachtig verhaal dat mij nog lang zal bijblijven.
Specificaties Alles komt goed, altijd
Schrijver: Kathleen Vereecken | Illustrator: Charlotte Peys | Uitgever: Lannoo | november 2018 |
171 pagina’s | 9789401455282 | meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Kinderboekenweek 2021 worden wat je wil, een overzicht - 13/09/2021
- Het Mirakel, een roman over oerkracht - 31/08/2021
- Nachtmissies, een boek voor de schoolbibliotheek - 10/08/2021