Anne Frank, een van klein tot groots verhaal om bij stil te staan

Op vier mei is het dodenherdenking. Ook wij zijn dan om acht uur twee minuten stil. Ik vind het lastig om aan mijn kinderen uit te leggen waarom dat zo belangrijk is. Niet omdat ik de feiten van de tweede wereldoorlog niet ken, maar misschien omdat ik teveel feiten ken die niet altijd geschikt zijn voor kinderen. Dit jaar kreeg ik hulp van Sveta Dorosheva en Maria Isabel Sánchez Vegara. Zij hebben een prentenboek gemaakt over Anne Frank dat geschikt voor kinderen in de leeftijd van vier tot acht jaar. 

Anne Frank

‘Het Achterhuis’

Natuurlijk kende ik ‘Het Achterhuis’ al. Op de basisschool las ik dit wereldberoemde dagboek van Anne Frank. Hoewel ik toen zeer onder de indruk was, begreep ik lang niet alles wat er in dit boek stond.

Het dagboek is in meer dan zeventig talen vertaald en in nog meer landen gelezen. Daarnaast zijn in de loop der tijd boeken verschenen over Anne Frank en haar leven. Nog maar een paar jaar geleden kwam een prachtige ‘Graphic Novel’ uit met de tekst van Anne Frank en de tekeningen van David Polonsky. Mijn oudste dochter van zeven jaar heeft er belangstellend naar gekeken. Ze is immers gek op stripverhalen. Dat leek me geen goed idee. De beoogde leeftijdsgroep van dit stripboek is namelijk vanaf twaalf jaar. Een aanrader voor kinderen vanaf groep acht dus, wat mij betreft.

‘Van Klein tot Groots’

Terug dan maar naar het prentenboek. Mocht je jonge kind belangstelling hebben voor geschiedenis, dan is dit wellicht een boek voor jou. De uitgeverij ‘De vier windstreken’ brengt een serie uit ‘Van klein tot groots’. Na twee prentenboeken over Coco Chanel en Audrey Hepburn is er nu een derde deel verschenen over Anne Frank. In dit prentenboek zijn de tekeningen overwegend zwart-wit in een stijl die soms doet denken aan M.C. Escher vanwege de vogels en de patronen. Dat alles versterkt bij mijn kinderen het idee dat het lang geleden is. Immers, de foto’s en de films van vroeger waren ook zwart wit.  En vroeger is voorbij. In dat opzicht is het mooi dat de enige kleur in dit prentenboek van het dagboek komt. Het dagboek boet nog steeds niets aan zeggingskracht in en is daarmee niet een voorwerp uit een grauw verleden.

Anne Frank is geen Disney sprookje

De tekeningen zijn behoorlijk gedetailleerd. Er is dan ook goed gekeken naar de foto’s die Anne Frank in haar dagboek en haar kamertje op de muren van haar onderduikplek plakte. Er is gebruik gemaakt in de tekeningen van kranten om de tijd waarin Anne Frank leefde te duiden. Je kunt uitleggen dat die meneer met dat kleine snorretje Adolf Hitler heette en dat die ster die je de kinderen ziet dragen verplicht was.

Het grotere verhaal, het wáárom van de ster en het achterhuis en de trein blijft iets wat lastig uit te leggen is, vind ik. Hoewel ik moet toegeven dat de tekst in het boek geeft handreikingen biedt. De makers leggen eveneens uit, op een zeer vereenvoudigde manier, wat er in de Tweede Wereldoorlog met Anne Frank – en andere Joodse mensen- is gebeurd. Ja, het woord ‘concentratiekamp’ wordt gebruikt, al er is geen plaatje van een concentratiekamp te zien. Er wordt eveneens duidelijk gemaakt dat Anne Frank de oorlog niet heeft overleefd.

Dorosheva en Sánchez Vegara hebben er geen Disneysprookje van gemaakt, maar wel rekening gehouden met het jonge publiek. Dat is zonder enige twijfel een verdienste.

Andere delen uit deze serie

Lees ook dit boek Anne Frank en het verraad

Anne Frank Zwerfboeken op 4 mei

Bijzonder nieuws: op zaterdag 4 mei, de Nationale dodenherdenking, zullen bij vijf verschillende Anne Frank-standbeelden in Nederland exemplaren zwerven van het indrukwekkende prentenboek Van klein tot groots: Anne Frank. 
De zwervende boeken zijn snel te herkennen aan een grote sticker van Kinderzwerfboek op het omslag. Boeken met zo’n sticker zijn voor alle kinderen: iedereen mag ze dus meenemen, en na het lezen laat je ze ergens achter, voor iemand anders.

Op 4 mei vind je de boeken bij deze standbeelden:

– Amsterdam, Merwedeplantsoen. Door Jet Schepp (2005)
– Amsterdam, Westermarkt. Door Mari Andriesse (1977)
– Utrecht, Janskerkhof. Door Pieter d’Hont (1959)
– Asten, Deken van Pelthof. Door Joep Coppens (1995)
– Purmerend, Anne Franklaan / Hannie Schaftstraat. Door Jet Schepp (1996)

Bovenstaande is al geweest en niet meer actueel

Specificaties Anne Frank van klein tot groots

Auteur: Maria Isabel Sánchez Vegara |Illustrator: Sveta Dorosheva| Uitgever: de Vier Windstreken | 9789051166965 | januari 2019 | 32 pagina’s | Meer informatie bij bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.