Balla en het geheim van de bron, een grafische novelle

‘Balla en het geheim van de bron’ is een grafische novelle voor jong en oud. Het is het tweede deel uit de serie ‘De kronieken van Ubuntopia‘, maar is ook los te lezen. Schrijfster Leontine van Hooft heeft eerder managementboeken geschreven over Ubuntu. Van Hooft kwam door haar reizen en werk in Afrika in contact met deze filosofie. Ubuntu staat voor: Ik ben, omdat wij zijn. De illustraties in ‘Balla en het geheim van de bron’ zijn gemaakt door de Afrikaanse Jean-Claude Ngumire. Leuk detail: het lettertype van het boek is Ubuntu Font Family. 

Ubuntu: Ik ben, omdat wij zijn

‘Balla en het geheim van de bron’ is een lust voor het oog aan de buiten- en binnenkant. Aan het begin van het boek vind je een brief waarin Balla zich voorstelt. Balla de Griot vertelt graag verhalen over thema’s als moed en passie. Verhalen brengen mensen samen, is zijn ervaring. Vertellen doet hij in het gezelschap van de vreemde vogel Yungo op zijn schouder.

Nu hebben de Wijzen van de Wereld Balla om hulp gevraagd. De Wijzen van de Wereld hebben namelijk een hulpkreet opgevangen van een jonge geitenhoeder. Zijn Afrikaans dorp is door de mist opgeslokt en de waterbron is in ijs veranderd! Zo kunnen de mensen en dieren in het dorp niet leven.

Als verhalen niet meer gehoord worden, verdwijnen hun stemmen. Juist dan ziet de mist haar kans schoon. Ze bespiedt, besluipt en slokt ze op, tot er niets meer van over is. Dat mag nooit meer gebeuren!

Balla gaat dus op missie in ‘Balla en het geheim van de bron’. Dit doet hij samen met de zussen Makeda en Aimée. Er staan ook nog twee stripverhalen in het boek: ‘De eenhoorn van de Blauwe Nijl’ en ‘De gouden troon van de Ashanti.’ Dit zijn volksverhalen die verteld worden door Balla aan Makeda en Aimée. Een verhaal in een verhaal dus.

Balla en het geheim van de bron is spannend

Je zit gelijk in het verhaal, want wat gebeurt ar allemaal? Je wil antwoorden op vragen. Lukt het Bella om de mist te verslaan? En waarom verandert Yungo soms van kleur? En wie zijn die twee wezentjes die met Balla, Yungo, Makeda en Aimée mee reizen? Genoeg te ontdekken dus.

Alles is in de verleden tijd geschreven. Er zijn veel dialogen, maar er is ook vaak een alwetende verteller. Die legt bijvoorbeeld uit waarom verhalen belangrijk zijn. Soms staan er moeilijke woorden of zinnen in het boek, zoals ‘Nee, je legt het echt niet af tegenover een struisvogel!’ Ik weet niet of iedere lezer die uitdrukking bijvoorbeeld kent.

Dwars door de donkere nacht klonk een hartverscheurende kreet. ‘Ahhhh!’ Een kreet die de wind ontwaakte. Toen de wind opstond, blies ze die kreet met alle kracht die ze bezat naar alle Wijzen van de Wereld.

‘Balla en het geheim van de bron’ is verder heel beeldend geschreven, dus je gedachten worden ondersteund door jouw fantasie. En anders heb je de prachtige afbeeldingen wel van Ngumire. Hij heeft het verhaal laten leven met de rijke illustraties en laat je door Afrika reizen in gedachten. Op het eind van het boek vind je nog wat leuke feitjes in de WikiTopia. 

Er zijn verhalen die ervan dromen verteld te worden…

‘Balla en het geheim van de bron’ is een spannende novelle voor jong en oud. Het boek is leuk om samen te lezen met je kind en hem of haar zo kennis te laten maken met een andere cultuur. Dus als je op zoek bent naar een geïllustreerd verhaal vol wijsheden, koop dan ‘Balla en het geheim van de bron’. Daarmee steun je tevens een goed doel, want voor ieder verkocht boek krijgt een minder bedeeld kind in Afrika het boek ook.

Ubuntopia op Youtube

Specificaties Balla en het geheim van de bron

Auteur: Leontine van Hooft l Illustrator: Jean-Claude Ngumire | uitgeverij: GreenDreamWorks | 69 pagina’s | 9789082098754 | november 2020 l Meer weten? Klik dan hier of ga je naar je lokale boekhandel

Footer5
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.