Bewuster leven, op zoek naar het geluk van genoeg

In ‘Bewuster leven’ neemt schrijfster Mirjam Looij je mee in haar zoektocht naar een eenvoudiger leven. In dit dagboek deelt ze haar worstelingen en inzichten maar geeft ze ook handvatten voor een bewuster leven met een positieve en soms christelijke insteek. Iedere week staat er een ander onderwerp centraal. Zoals duurzaamheid, (digitaal) minimaliseren, geloof, eenvoud, het tiny house en zelfliefde. Een aanrader voor iedereen die (milieu)bewuster wil gaan leven!

bewuster leven

Citaten uit de inleiding van ‘Bewuster leven’

Deze review schrijf ik, door stukken uit de inleiding van Bewuster leven te citeren. In de inleiding omschrijft Mirjam Looij namelijk voor wie het boek bedoeld is. En ik zal omschrijven hoe ik die punten heb ervaren tijdens het lezen ervan.

Mirjam Looij (32) is niet alleen Jenaplan leerkracht, maar ook een minimalist, natuurliefhebber, handletteraar en klimaatdoener. Ze schreef de boeken van Loveletters en recent dus ook het boek Bewuster leven. Sinds juni 2019 woont ze samen met haar man in een tiny house.

Het boek ‘Bewuster leven‘…

“… is voor jou, die de behoefte voelt aan innerlijke rust”

Vragen als “Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn?” en “Wat vind ik belangrijk?” staan letterlijk, maar ook tussen de regels door in Bewuster leven. Ook hoe Mirjam het opruimen heeft ervaren, komt heel goed over als het krijgen van innerlijke rust. Ze geeft daarnaast ook tips hoe je het zelf voor elkaar kunt krijgen.

“… is voor jou, die de schoonheid ziet van eenvoudiger leven: minder consumeren in ruil voor focus op wat echt belangrijk voor je is”

Wanneer jouw levensstijl al gericht is op minder consumeren, zal je veel herkennen in Bewuster leven. Als je die schoonheid nog niet ziet, is dit boek leerzaam. Het heeft mijn ogen doen openen. De feiten en cijfers van de kledingindustrie kwamen voorbij en het woord vleeswroeging. Door de informatie die Mirjam daarna deelt, de v(l)ee(s)feiten zoals ze die noemt, zou ze een twijfelaar over kunnen halen om vegetariër te worden.

“… is voor jou, die ernaar verlangt om jezelf te bevrijden van ballast”

Mirjam daagt je uit voor een minimaliseer-challenge. Welke spullen in jouw huis zijn waardevol voor jou? En ook beschrijft ze in Bewuster leven een hoop social media-ballast. Het eindeloze gescroll tijdens wachtmomenten, terwijl je die tijd beter kunt gebruiken om je hersenen even een pauze te gunnen. En ook: welke dingen miste je en welke niet tijdens het thuiszitten door corona?

Bewuster leven…

“… is voor jou, die de drang voelt om de wereld een beetje mooier te maken. Niet vanuit de behoefte om God of mensen te pleasen, maar vanuit pure vrijheid en liefde”

De schrijfster vertelt in Bewuster leven eerlijk over haar vliegschaamte. Naast CO2 uitstoot vormen vliegtuigen wolken hoog in de atmosfeer die het broeikaseffect versterken met een factor 1,3 – 5. Uit liefde voor de natuur besluiten om niet meer te vliegen en te kiezen voor een fietsvakantie op de Wadden. Dat vind ik mooi om te lezen. Zelf word je aan het denken gezet door een vraag als: Wat is jouw groene uitdaging?

“… is voor jou, die zich verder wil verdiepen in wat je drijft, wat je inspireert, raakt en waar je je creativiteit in kunt leggen”

Mirjam helpt je te verdiepen in wat je drijft met haar visie op geluksmomenten en oog voor schoonheid om zich heen. En met tips als bijvoorbeeld de voice-over Op Weg Naar Hoop op YouTube die ze aanbeveelt na een stukje over je zintuigen gebruiken. Het antwoord “Druk!” dat te veel gegeven wordt op de vraag hoe het gaat zette me aan het denken. En zien we sommige zaken als verplichtingen terwijl ze dat niet zijn? Verder noemt ze dat je het verdriet in je leven de erkenning zou moeten geven die het verdient. En herken jij het, dat je jezelf er wel eens op betrapt dat je niet alles doet zoals je graag zou willen?

“… is voor jou, die de behoefte voelt om je leven te verduurzamen”

In tijden van corona zijn Nederlanders flink aan het verbouwen geslagen. Daarbij kun je bijna niet om verduurzamen heen. Er zijn namelijk genoeg regelingen, subsidies en leningen die verduurzaming bevorderen. Mirjam geeft in Bewuster leven tips. Ze bedoelt met ‘duurzaam’ het minderen van afval en waar mogelijk recyclen en hergebruiken van producten. Maar ook het verminderen van uitstootgassen en het gebruik van milieu-/diervriendelijke producten. En waarom zou je bijvoorbeeld gereedschap niet samen delen met buren?

bewuster leven

Bewuster leven…

“… is voor jou, die wil leven vanuit Gods genade, want Gods genade is genoeg”

Genade betekent geschenk, gaveGenade is Gods bekwaamheid en het goddelijke vermogen in ons om een overwinnend leven te leiden. En genade noemen we weten dat God zoveel van jou houdt dat je daar niets, maar dan ook echt helemaal niets voor hoeft te doen.

“Dit boek is voor jou, moedig mens, die samen met mij de zoektocht naar een bewuster leven aan wil gaan.”

In het slothoofdstuk schrijft Mirjam dat ze zich realiseert dat ze behoorlijk wat ideeën heeft ‘uitgestort’ over duurzaamheid. En ze geeft voorbeelden van kinderen van familie en vrienden. Eén van die kinderen wilde zelf geen vlees meer eten en een ander wilde geen plastic meer gebruiken. En de ouders volgden daarin het voorbeeld van hun kinderen!

Wat ik vond van het boek?

Ik vond Bewuster leven fijn om te lezen. Op sommige momenten dacht ik dat ik het zelf wel had kunnen schrijven, vanwege de herkenbare onderwerpen, maar veel dingen waren ook echt nieuw voor me en dat maakte het ook extra leuk. En de vele tips die voorbij zijn gekomen, daar heb ik al veel mee gedaan. Nuttig dus. Na het lezen van Bewuster leven heb ik trouwens echte tiny houses bezocht en een bewoonster gesproken. Een tiny house, dat is voor mij (nog?) niet weggelegd, dat leven leef ik wel tijdens het kamperen in die ene vakantie per jaar. 😉

Mocht je wél serieus overwegen of al stappen nemen om een tiny house te bouwen: er staan achterin Bewuster leven antwoorden van Mirjam op veelgestelde vragen. Ook vind je daarna nog een lijst met inspirerende groene Instagrampagina’s.

Specificaties Bewuster Leven

Uitgeverij: Sestra / Royal Jongbloed | Auteur: Mirjam Looij | Subtitel: Op zoek naar het geluk van genoeg | 9789492831644 | juli 2020 | Meer informatie lees je hier bij Bol of bezoek je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

bewuster leven
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.