Blackwater 1 de overstroming, een Michael McDowell Southern gothic

Sommige verhalen liggen al jaren en jaren klaar om door een groter publiek opgepakt te worden. Zo ook met deze boekenserie Blackwater. Voor het eerst sinds de dood van auteur Michael McDowell 25 jaar geleden stoft uitgeverij Xander deze boekenserie af en geeft het een eerste Nederlandse vertaling. Met een smakelijk voorwoord van niemand minder dan Thomas Olde Heuvelt ben ik klaar om de nacht in te duiken met deze Southern gothic horror. Familiekronieken met een duistere smaak in 1919 Zuid-Amerika. Ik ben er klaar voor.

Blackwater 1 de overstroming voorkant boek omslag cover

Blackwater 1 de overstroming samenvatting

In De overstroming, deel 1 in de Blackwater-reeks, brengt een verwoestende ramp een mysterieuze vreemdeling naar een slaperig houthakkersstadje in Alabama.

De overstroming, het eerste deel in de razend populaire Blackwater-serie van bestsellerauteur Michael McDowell, speelt zich af in het Alabama van 1919. De troebele, dreigende Blackwater-rivier zet het stadje Perdido onder water. Samen met de andere inwoners wordt de rijke familie Caskey, eigenaar van bossen en houtzagerijen, geconfronteerd met de kracht van de elementen. Maar dat is niet alles: de clan, geleid door de machtige matriarch Mary-Love en haar toegewijde zoon Oscar, krijgt te maken met een schokkende gebeurtenis. Dagen na de overstroming verschijnt plotseling Elinor, een vrouw met een mysterieus verleden en een duister plan: Mary-Love van de troon stoten als matriarch van de familie. Zal ze daarin slagen?

De Blackwater-serie van Michael McDowell is een tijdloze en spannende familiesaga die het unieke Southern gothic horrorgenre op fenomenale wijze in Nederland introduceert. Met een voorwoord van Thomas Olde Heuvelt.

Alle boeken Blackwater serie

De Blackwater-serie bevat 6 delen. De boeken zijn niet heel dik en het valt onder het genre Southern gothic. Een specifiek genre in de horror. Het tempo is traag, een slow read. En alles draait om de familiesaga in een klein stadje in Zuid-Amerika. Er sijpelen bovennatuurlijke elementen in het verhaal. Vrij bijzonder is de rol van vrouwen. Waar in veel oude boeken van mannelijke auteurs de rol van een vrouw voornamelijk echtgenoot, moeder, dochter, minnaar of heks was, zo een sterke feministische rol hebben ze in de boeken van Blackwater. Het verhaal speelt zich ook in een tijd af waar slavernij nog onderdeel van de normale gang van zaken is. De serie telt 6 boeken en voor het eerst allemaal vertaald in het Nederlands door uitgeverij Xander.

  1. De overstroming
  2. De dijk* / Recensie hier
  3. Het huis*
  4. De oorlog*
  5. Het fortuin*
  6. Regen*

Ik vind de vormgeving echt prachtig gedaan. Het ademt die klassieke sfeer, met een vleugje kosmische horror. De boekenserie past mooi bij elkaar en het schutblad bevat een mooi beeld passend bij de cover.

Auteur Michael McDowell

Gaat er bij auteur Michael McDowell niet meteen een lampje branden? Geeft niks, ik had dat ook eerst. Maar al snel kwam ik erachter dat deze auteur meer verweven zit met mijn leven en jeugd dan ik had kunnen bedenken. McDowell (1950-1999) is mateloos populair in Amerika. Hij noemde zichzelf een commerciële auteur/schrijver en daar was hij trots op. Naast boeken schreef hij ook filmscripts. Namelijk die van Beetlejuice en Nightmare Before Christmas! Niet de minste films en absolute jeugdfavorieten van mij. Maar hij schreef ook het script voor Clue, een donkere filmcomedy die ik samen met Beetlejuice huurde in de videotheek met mijn toenmalige beste vriendin. Nooit heb ik geweten dat de scriptschrijver 1 en dezelfde was.

McDowell was overtuigd van zijn kracht als commerciële auteur maar had niet de illusie dat hij voor het grote publiek een knaller zou schrijven. Na zijn dood kwam zijn Blackwater-serie in een lift en werd dit werk als zijn magnum opus (of opus magnum beide mag) beschouwd. Stephen King noemt Michael McDowell ’the finest writer of paperback originals in America’. En ook Clive Barker en Peter Straub waren zeer gecharmeerd van zijn werk.

Zijn romans, zoals The Elementals* en Blackwater, worden geprezen om hun sfeer en originaliteit. McDowell’s unieke stem in de horrorliteratuur blijft een inspiratiebron voor hedendaagse schrijvers. Ik maak kennis met deze auteur nu middels de Blackwater boekenserie. Zijn films ken ik heel goed, nu hoog tijd voor zijn boeken.

Southern gothic horror

In De overstroming beginnen we in een klein bootje wat over het donkere water vaart. De Blackwater-rivier heeft het stadje Perdido onder water gezet. Oscar, oudste zoon van de welvarende Caskey-clan familie, en zijn bediende Bray, varen op het bootje om de schade op te nemen. Het is een paaszondag in 1919 en de vaartocht brengt het duo naar het hotel Osceola. Hier ontdekken ze Elinor, een vrouw die al 4 dagen vastzit in het hotel sinds de overstroming. Dit is de start van een slow read over het stadje na de overstroming. De introductie van een vers lid van de samenleving namelijk Elinor. En de familiekronieken die al jaren spelen en hoe deze dingen zich nu gaan ontwikkelen.

Slow reads zijn wat mij betreft heel moeilijk goed te schrijven. Ik raak al snel verveeld. Maar niet in het geval van Blackwater 1. Wat weet McDowell de sfeer en locatie goed tot leven te brengen met zijn woorden. Het is geen snelle en bloederige horror, wel een horror van vervreemding en bovennatuurlijke rare dingen die door de pagina’s heen sijpelen. De overstroming vindt niet alleen plaats in het boek maar ook in mijn hoofd. Langzaam wordt deze gevuld met alles wat het plaatsje Perdido rijk is. Geschiedenis, intriges en verrotting. Ik geniet van elke bladzijde en laat me traag maar gestaag wegdobberen in het verhaal van McDowell.

Familiesaga

Een ander lastig genre voor mij is die van een familiesaga. Ik raak vaak het spoor bijster door de grote hoeveelheid karakters waardoor ik niet lekker in een verhaal kom. Blackwater 1 begint met een kaart van de stad Perdido en een familiestamboom. Langzaam bekruipt me de angst van niet overstroomd maar overspoeld worden door alle karakters. Dat was gelukkig een niet gegronde angst. McDowell blijkt ook hierin een aangename auteur te zijn. Hij weet iedereen dusdanig te introduceren en tot leven te brengen dat ik geen enkel moment de draad kwijt ben. Ik groei mee met de ontwikkelingen, intriges en geheimen.

De andere delen van de Blackwater-serie hebben deze kaart en stamboom overigens niet, dus maak een foto of pak het boek erbij als je wilt terugkijken.

Zoals ik al eerder in mijn recensie aangaf is er een speciale rol voor krachtige vrouwen weggelegd in Blackwater. En dat is vrij bijzonder voor een mannelijke Amerikaanse auteur uit die tijd. De vrouwen maken hun eigen keuzes en zijn meer dan de traditionele rollen die hun werden opgelegd. Het is nergens seksistisch. De mannen in het boek weten ook dat de vrouwen de eigenlijke macht in handen hebben en dat zorgt voor zowel een spannende ondertoon, als mysterie en ook soms humoristische stukjes. Niet humoristisch als luid lachen maar gewoon subtiele verwijzingen en situatieschetsen die mijn mondhoeken tevreden laten omkrullen.

de overstroming michael mcdowell eerste hoofdstuk

Blackwater 1 de overstroming recensie

Southern gothic horror is helemaal mijn genre. Maar een slow read en familiesaga vind ik soms lastig te lezen. Toch weet Michael McDowell dit alles perfect samen te laten komen. De boeken zijn dun wat het ook lekker erbij pakt. De sfeer is mysterieus en sinister. Vanaf de eerste bladzijde zet ik voet in Perdido, schommel ik mee op de veranda’s en kijk ik met argusogen naar het donkere water en de rode klei-oevers. Blackwater 1 kroop onder mijn huid in de nacht zonder dat ik echt heel angstig was. Het is de start van een indringer, een kennismaking met een dorpje en de geschiedenis. En dat alles smelt samen in een ontwikkeling die ons lezers meeneemt. Maar waarnaartoe? Ik heb geen idee.

En dat maakt ook niet uit. Ik heb alle vertrouwen in Michael McDowell en kijk uit naar het tweede deel van Blackwater. Want het eerste eindigt met een behoorlijke cliffhanger en een ‘WTF’ moment. Het zindert, schudt en laat mij als lezer achter met een honger naar meer.

Blackwater is een absolute klassieker die gelukkig nu ook in het Nederlands omarmt en geliefd wordt.

Boekentips gothic horror

De meest voor de hand liggende boeken in het thema gothic horror zijn natuurlijk die van Dracula en Frankenstein. Maar het genre is ruimer. Vaak verwijst het wel naar een bepaalde tijdsperiode, bouwstijl en levenswijze. Maar dat hoeft niet per se heel erg star genomen te worden. Het speelt zich af in vervlogen tijden, is vaak een slow read en het bovennatuurlijke loert naar de lezer vanuit diverse hoeken. Southern gothic verwijst naar een locatie, in dit geval Zuid-Amerika. Moerassen, zon, slavernij, rijke blanke families en afgelegen stadjes worden uit de woorden opgetrokken. Zin in meer? Bekijk mijn leestips eens van gothic horror of met een connectie naar Blackwater toe:

Specificaties Blackwater 1 de overstroming

Auteur: Michael McDowell | Uitgever: Xander | Vertaald door Jeske Nelissen | Nederlandse editie januari 2024 | Originele Amerikaanse editie Blackwater – The Flood 1983 | 9789401621250 | 183 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Xander, klik hier voor Bol of bezoek bruna.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.