Blauw of de kleur van blijdschap, een intrigerende roman
Ik hou heel erg van literaire romans omdat deze vaak een bepaald soort unieke rauwheid des levens bevatten. Auteurs weten op een intelligente manier een authentiek verhaal ten gehore te brengen wat bol staat van zowel on- als herkenbaarheden. Een mix van beide die de lezers meenemen en afstoten. Vaak is de drempel echt niet zo hoog als dat sommige lezers denken die zich niet per se in dit genre thuis voelen. Hou je van dit genre of behoor jij tot de groep die literaire romans niet zien liggen door die hoge drempel? Dan zou Blauw of de kleur van blijdschap voor beide groepen zomaar een next read kunnen zijn. Wat een grandioos verhaal! Mag ik aan jullie voorstellen: Egbert. En Egbert gaat voor zaken naar Mongolië.

Blauw of de kleur van blijdschap samenvatting
‘Wat vind je zo mooi aan Mongolië, Egbert?’
‘Dat het er leeg is.’
‘Wat vind je zo mooi aan de leegte?’
‘Dat er niks is.’
‘Maar dan ben jij er ook niet meer.’
‘Ja.’
Onverwacht stuurt zijn baas de weinig ambitieuze Egbert Klein op missie naar Mongolië. Hij moet de inwoners van het uitgestrekte land overtuigen van de ongekende duurzame mogelijkheden die de wind en de leegte bieden. In Ulaanbaatar verandert hij noodgedwongen in een avonturier met een rolkoffer.
Blauw of de kleur van blijdschap gaat over verlies en hunkering, over jezelf tegen- komen, juist wanneer je er niet naar op zoek was. Anke Scheeren is schrijver en wetenschapper in de psychologie. Ze publiceerde verschillende korte verhalen en ontving daarvoor een schrijversbeurs van literair tijdschrift Hollands Maandblad. In 2009 verscheen haar roman De mooiste dagen zijn het ergst (Bol). Het boek werd lovend ontvangen en genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs en de Selexyz Debuutprijs.
Misschien hield ze gewoon van koken, dacht hij, terwijl hij hij de fles rode wijn overhandigde. Eline lachte een tikje zenuwachtig en zei: ‘Dat gaat er altijd wel in.’ Hij vroeg zich onrustig af wat er nog meer in zou gaan.
Blz 40 Blauw of de kleur van blijdschap
Intrigerende literaire roman
De vormgeving is echt spot on gedaan van Blauw of de kleur van blijdschap. Met een minimale synopsis, een cover ontwerp die minimalistisch is, wordt voor mij op de juiste manier de aandacht getrokken. Er hangt een leegte om deze summiere vorm van design en dat sluit haarfijn aan bij een van de grote thema’s van dit boek. Anke Scheeren neemt haar lezers mee naar de leegte van Mongolië. Maar ook naar de leegte die hoofdkarakter zowel voelt als ambieert.
Het verhaal had ook ‘Egbert’ kunnen heten maar juist de keuze voor Blauw of de kleur van blijdschap laat zien dat deze roman slim is opgebouwd. In het kort zou je kunnen zeggen dat Egbert een reis naar zichzelf maakt in dit boek, maar dan zonder alle hippe mindfulness termen eraan te hangen. Al ontkom je niet aan die vrije zielen als je op reis bent en ook een zweethut lijkt onontkoombaar.
Sommigen draaiden met de ene hand de gebedsmolens, terwijl ze met de andere hand hun smartphone bediende. Bidden was hier net zoiets als tandenpoetsen.
Blz 55 Blauw of de kleur van blijdschap
Verdient absoluut meer aandacht
Wat is Egbert een intrigerend karakter. Hij is kwetsbaar, leeg van ambitie en vol van vertwijfeling. Scheeren neemt ons mee op zijn letterlijke en figuurlijke reis en regelmatig voel ik de behoefte om over mijn schouder mee te kijken en Egbert te waarschuwen. Maar goed niemand kan zich ontwikkelen als het altijd maar in de veilige comfortzone blijft. Hoe lekker dat ook vertoeven kan zijn. Scheeren laat mij tijdens het lezen op het puntje van mijn bijrijdersstoel zitten.
Op een rake manier weet ze dit verhaal te vertellen, mij mee te nemen met haar karakter en dat alles zonder gedoe. Ik vind het toegankelijk zonder dat dit afbreuk doet aan mooie rijke taal. Sommige zinnen zijn geniaal gevonden. Blauw of de kleur van blijdschap bevat spitsvondigheid en humor die aansluit bij het leven. Denk aan een plakkerig geel douchegordijntje in een muf hotel, die je enerzijds laat gruwelen. Anderzijds als een warme omhelzing kan aanvoelen na bepaalde ervaringen. Het perspectief van het leven staat voor niemand vast en dat heeft Scheeren wat mij betreft heel goed weten laten zien middels haar Egbert.
Blauw of de kleur van blijdschap verdient absoluut meer aandacht wat mij betreft. Wat een intrigerende roman is dit vol ontwikkeling, rijke taal en een fascinerend hoofdkarakter. Het einde voelde voor mij wel wat abrupt, wat voortkwam uit een verlangen voor een iets meer afrondend geheel. Maar ook dat is het leven. Het gaat je goed Egbert!
- Leestip: romans van Hanna Bervoets
- Leestip: romans van Lize Spit
- Lees ook Rob van Essen – Ik kom hier nog op terug
Oranje was een nobele keuze, zei Batu, want het was de kleur voor wereldvrede. Er lagen nog veel oranje lintjes in de mand. De wereldvrede scheen niet zo populair.
Blz 53 Blauw of de kleur van blijdschap
Specificaties Blauw of de kleur van blijdschap
Auteur: Anke Scheeren | Uitgever: Koppernik | Februari 2025 | 232 pagina’s | 9789083463537 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Koppernik, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!