Boekbespreking tips: een handige how to blog
Regelmatig krijgen wij op StoerLeesVoer vragen van scholieren over boekbesprekingen. Dat snappen we! Want waar je vroeger een heel boekwerk schreef in een ringband gebonden en er een samenvatting van maakte. Zo is er tegenwoordig met de komst van nieuwe digitale media veel meer mogelijk. Of je nu een kort boekverslag maakt, of een boekpresentatie voor de klas: de keuze is reuze! Speciaal voor jullie een blog met boekbespreking tips.
Antwoorden op vele vragen in boekbespreking tips
In deze blog nemen we je mee met antwoorden op vele vragen:
- Wat is een boekbespreking
- Wat bespreek je in een boekpresentatie
- Wat is het verschil tussen een boekbespreking en een boekpresentatie
- Verschillende manieren om een boek te presenteren
- Tips voor je boekbespreking
Wat is een boekbespreking?
Moet jij een boekbespreking geven op school en heb je geen idee wat dit is? Bij een boekbespreking gaat het erover dat je wat vertelt over een boek dat je hebt gelezen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je een boek kiest die je echt leuk vind, want je moet er wel enthousiast over kunnen vertellen. In de meeste klassen doe je dit aan de hand van een powerpoint. Je vertelt niet alleen wat over het boek, maar ook wat over de schrijver en/of illustrator. En eventueel over de uitgever, grafische vormgevers en meer betrokken partijen. Dit helder hebben is al een goede in deze blog met boekbespreingstips.
Wat bespreek je in een boekpresentatie
Wat je allemaal moet bespreken in een boekpresentatie verschilt ook per leeftijd. Maar hoe meer je kunt vertellen hoe beter de andere kinderen in de klas snappen waarom jij dit boek hebt uitgekozen voor je boekbespreking.
Hieronder handige vragen in deze blog over boekbespreking tips:
- Laat het boek zien en vertel de titel van het boek. Vond je dit goed passen bij het verhaal?
- Vertel wat over de schrijver en over de illustrator. Ken je nog meer bekende boeken van hun? Waarom hebben ze dit boek geschreven? Valt er iets op aan de illustraties?
- Wat is de genre van het boek? Spannend, grappig, graphic novel*, fantasie, magie, poëzie, verhalenbundel.
- Heeft het boek een prijs gewonnen ( dit hoef je alleen maar te noemen als er ook daadwerkelijk een boekenprijs is gewonnen. Denk aan de Libris literatuurprijs, griffels en penselen, Hotze de Roosprijs etcetera)
- Waarom heb jij dit boek gekozen om te bespreken in je boekbespreking? Wat vond je leuk, waarom vind je het bijzonder?
- Vertel een samenvatting van het verhaal. Dit hoeft niet heel uitgebreid, en echte spoilers (spannende uitkomsten) mag je natuurlijk achterwege laten.
- Wie zijn de hoofdpersonen in het boek? Wie vind jij het leukste?
- Lees een pagina voor uit het boek. Bijvoorbeeld omdat je de tekst daar grappig vindt, de illustratie mooi vindt, of je goed kunt horen hoe spannend het verhaal is. Let op je voorleesstem! Het is handig om van te voren al een pagina uit te zoeken en er een boekenlegger tussen te doen zodat je het snel kunt terugvinden.
- Zijn er misschien nog vragen van je klasgenoten over het boek? Jij kunt ze vast beantwoorden!
Extra:
Als extra kun je nu een vragenrondje houden om te kijken of je klasgenoten goed hebben opgelet. Bijvoorbeeld door middel van een Kahoot, een Powerpoint met vragen of een formulier waarop je klasgenoten de vragen en antwoorden kunnen zien.
Als laatste eindig je met tips en tops voor de feedback. Wat vonden je klasgenoten goed en welke tips hebben ze voor je volgende boekbespreking.
Boekbespreking of boekpresentatie?
Je ziet al dat ik de termen van boekbespreking en boekpresentatie een beetje door elkaar haal. Eigenlijk betekenen ze namelijk gewoon hetzelfde! Je presenteert een boek dat je leuk vindt. En bespreekt waarom je dit vindt. Sommigen noemen het een boekenbeurt of een spreekbeurt. Een echt verschil is er met een boekverslag dat meer op papier is. Leerkrachten kunnen je een opdracht geven om een boekverslag te maken, als ze zien dat je nooit iets presenteert voor de klas maar je wel willen leren om goed na te denken over boeken die je leest. Je kunt ook voor jezelf een book journal bij houden met kleine aantekeningen van alle boeken die je leest. Zo is het bijvoorbeeld leuk om het aantal pagina’s op te schrijven van de boeken die je leest om elk jaar te zien hoeveel boekpagina’s je dat jaar hebt gelezen!
Verschillende manieren om een boek te presenteren
De meeste kinderen houden een boekbespreking voor de klas met het boek in hun hand en met de ondersteuning van een powerpoint. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden!
Ik zet ze er een paar voor je op een rij in deze boekbespreking tips:
- Powerpoint presentatie
- Maak een toffe film bijvoorbeeld op een locatie waar het boek zich zou kunnen afspelen
- schrijf een blog, leuk als variatie op het schrijven van een boekverslag
- Maak een boekendoos met 10 items die passen bij je boek en vertel daarover
- Pak een groot vel papier en maak een poster met plaatjes, steekwoorden en korte samenvattingen
- Zorg als extra voor een leuke tekening, (kahoot) quiz, vragenlijst na afloop.
- Maak een spel bijvoorbeeld ganzenbord of kwartet* over jouw boek
- Maak een mobiel van tekeningen die bij je boek horen. Ideaal als je niet goed kunt schrijven, maar wel kunt tekenen en presenteren
- Teken een stripboekvariant van het boek dat je hebt gelezen
- Maak een kijkdoos van bijvoorbeeld een situatie in het boek.
- Verkleed je als een personage van het boek voordat je de boekbespreking geeft
- Doe alsof je een leerkracht bent en maak een les over je boek.
Staat hier nog steeds niet bij wat je aanspreekt? Op deze site vond ik nog meer toffe ideeën!
Tips voor tijdens je boekbespreking
Een aantal boekbespreking tips die ik je nog wil meegeven voor een goed cijfer op je boekbespreking:
- Praat duidelijk! Niets zo vervelend als ze je achterin de klas niet goed kunnen horen.
- Vind je het spannend om voor de klas te presenteren? Heel veel kinderen vinden het spannend, zelfs leerkrachten vinden het soms nog spannend om voor de klas te staan. Durf je het echt niet? Neem dan een filmpje op van je boekpresentatie. Als het dan echt niet lukt kun je deze altijd nog laten zien. Bedenk wel dat je alsnog voor de klas moet voor vragen van je medeleerlingen en de tips en tops in ontvangst te nemen.
- Vraag of je het samen met iemand mag doen! Met zijn tweetjes voor de klas is een heel stuk minder eng.
- Bij je mening van het boek vertel je natuurlijk niet alleen maar ik vond het een leuk boek omdat het grappig is. Vertel ook waarom je het grappig of spannend vond. Werd jij vrolijk of misschien bang? Heb je wat geleerd van het verhaal? Zou je het zelf ook willen ervaren? Komt er een vervolg en zou je die dan willen lezen?
- Zorg met voorlezen voor een fijne voorleesstem en probeer ook gebruik te maken van verschillende stemmetjes. Altijd leuk!
- Kun je niks vinden over de schrijver / illustrator? Probeer ze dan een mail te sturen! Papa of mama kunnen je daar vast bij helpen. De meesten hebben een Instagram account ook!
- Sommige uitgevers hebben een speciaal spreekbeurt gedeelte op de site waar je veel leuke informatie kunt vinden. Zoals je hier kunt vinden van Evi en Eenhoorn en Bob Popcorn
- Oefen je boekbespreking goed zodat je de tekst uit je hoofd kent en je niet de hele tijd het woord: “Uh” zegt.
Heb je nog vragen over boekbespreking tips?
Heb je nu nog steeds vragen? Stap gewoon naar je leerkracht of stel ze of reageer onder dit artikel. Op StoerLeesVoer werken meerdere leerkrachten, moeders of andere professionals die je graag helpen! Maar de allerlaatste en misschien wel belangrijkste in boekbespreking tips: lees het boek echt zelf :).
- Vakantieplanning met boeken en een goede verzekering!
- Tips tegen een leesdip, zo maak je lezen weer leuk!
- Hoe word je boekrecensent? Een blog met handige tips
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek