Boekentips voor volwassenen tijdens deze lockdown, een paar leuke tips
Tijdens deze soort van lockdown ben ik op zoek naar boekentips voor mezelf, voor volwassenen dus. Of wat ik nog meer kan bakken, koken, kijken, luisteren of gewoon doen. Toen bedacht ik me dat anderen daar ook weleens behoefte aan kunnen hebben. Dit keer wil ik iets schrijven over vijf van mijn favoriete boeken.
Afleiding thuis zoeken
Na een dag thuisonderwijs met de kinderen of thuiswerken afleiding. De televisie geeft die niet want het gaat vaak over covid-19. Dat is goed, want ik wil goed geïnformeerd zijn. Maar goed, bij de televisie hoef ik even niet te zijn voor die welverdiende afleiding. Daarom de volgende boekentips voor volwassenen in deze soort van lockdown tijd.
Boekentips voor volwassenen niet alleen voor degenen in lockdown
Boeken zijn voor mij altijd al een bron van afleiding geweest in tijden van spanning of juist ultieme verveling. Als ik om me heen kijk denk ik dat meer volwassenen tijdens deze soort van lockdown op zoek zijn naar boekentips. Tegelijkertijd merk ik toch dat ik in onzekere tijden boeken pak waarvan ik de schrijver al ken of die ik zelfs al eerder heb gelezen. Misschien kunnen de volwassenen met een vitaal beroep die niet in die soort van lockdown zitten in hun spaarzame vrije tijd ook met deze boekentips uit de voeten.
5 Lockdown boekentips voor volwassenen waarmee je vooruit kunt
Boekentip 1: Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guersney -Ann Shaffer en Annie Barrows
Toegegeven, ik heb ‘m gekocht vanwege de titel. Daar heb ik geen spijt van, want wat is het toch een bijzondere roman, in briefvorm nog wel. De journaliste Juliet Ashton komt in 1945 per toeval in contact met een lezersgroep van Guernsey en er ontstaat een briefwisseling. Nadat ze van haar krant de opdracht heeft gekregen om na te gaan welke rol boeken hadden in de afgelopen oorlog reist ze af naar het kanaaleiland. Ze maakt er vrienden, waaronder de kleine Kit, die haar moeder nog steeds moet missen nadat deze door de nazi’s is afgevoerd.
Er zit nog een klein detectivedingetje in, een liefdesverhaal en vooral heel veel menslievendheid. Er is een film van verschenen, die is ook mooi, maar lees eerst het boek. De Nederlandse vertaling is prima, maar het Engelstalige origineel The Guernsey Literary and Potato Peel Society is echt wel een tandje beter. (Ja, ik heb ze allebei gelezen want zo mooi is het.) Een mooie eerste boek in Boekentips voor volwassenen tijdens deze lockdown.
Boekentip 2: Het pauperparadijs- Suzanna Jansen
Deze, misschien al wel bekende, familiegeschiedenis van de schrijfster leest als een trein. Aan de hand van vijf generaties vrouwen, namelijk de voormoeders van Jansen, lees je een verhaal over hoe betuttelende rijken armoede tegen willen gaan door heropvoedingsgestichten te bouwen, onder andere in Veenhuizen waar familie van Suzanna Jansen opzichter werd of verpleegde/gevangene. Een mooi verhaal over armoede, hoe vrouwen zich daaraan probeerden te ontworstelen en welke offers ze daarvoor moesten brengen. Er is nog geen film van dit boek uitgebracht, wel een theaterstuk overigens, maar wel een mooie tip om te lezen. Een goede tweede tip in Boekentips voor volwassenen tijdens deze lockdown.
Boekentip 3: De eeuw van mijn vader- Geert Mak
Wat kan ik zeggen, ik ben gek op familiegeschiedenissen. Toen dit boek in 1999, ver voor deze lockdown, werd uitgebracht, kwam het op alle lijstjes met boektips voor volwassenen terecht. Er wordt teruggekeken op die roerige twintigste eeuw aan de hand van de levensgeschiedenis van Catrinus Mak. De vader van Geert werd geboren werd in het straatarme Schiedam en was later als dominee werkzaam in Nederlands-Indië. Hoewel het boek De eeuw van mijn vader heet komt de hele familie langs, wat een divers beeld oplevert over hoe bepaalde periodes werden beleefd. Hoewel de inhoud soms rauw is met jappenkampen, armoede, ruzie en een lelijke kerkscheiding is de toon mild en nuchter. Erg fijn om te lezen.
Boekentip 4: Asterix bij de Britten – Goscinny& Uderzo
Dit boek is toch echt wel een beetje de vreemde eend in de bijt in dit lijstje met boekentips voor volwassenen tijdens lockdown tijd. Als anglofiel ervaar ik de Brexit als een persoonlijke afwijzing omdat ik die quirky buren van de andere kant van Het Kanaal doorgaans met meewarige mildheid bekijk en ze zie als deel van de groep waar ik ook bij hoor. René Goscinny en Albert Uderzo vertolken in deze meesterlijke strip precies dit gevoel. De Britten zijn dan misschien een beetje gek, maar ook zij moeten niets hebben van die Romeinen. Des te groter is het probleem wanneer de Romeinen ook in Engeland voet aan wal zetten. Daar moet een stokje voor worden gestoken. Dus togen Asterix, Obelix en Idéfix naar Engeland alwaar ze een grote ketel met toverdrank moeten afleveren. Uiteraard verloopt dat niet volgens plan. Gelukkig maar.
Boekentip 5: Harry Potter – J.K. Rowling
Behoeft eigenlijk geen nadere uitleg, want deze boeken zijn wereldberoemd. De lezer kan in zeven boeken, die steeds dikker lijken te worden, de verrichtingen lezen van Harry Potter* die het opneemt tegen Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden. Wel met wisselend succes, vandaar die zeven boeken. Het is een meeslepend, episch verhaal over goed en kwaad. Het is onbegonnen werk en een tikje onfatsoenlijk om één deel te noemen als favoriet. Immers, bij een serie begin je bij het begin.
Maar toch, onder bedreiging van de Zegevlier (in het Engels: Elderwand) moet ik toch als tip het derde boek, De gevangene van Azkaban, geven. Harry staat er vanaf dat deel net iets minder alleen voor. Dat is een hele geruststelling. Aangezien hij verantwoordelijk wordt gemaakt voor het redden van de toverwereld. Pak ze nog eens uit je kast of scharrel ze ergens vandaan. Accio Harry Potter, zeg maar. Een logische toevoeging in deze Boekentips voor volwassenen tijdens deze lockdown lijst.
Volwassenen kunnen boekentips tijdens deze lockdown uitwisselen
Ik hoop dat je met deze boekentips voor volwassenen iets ziet wat je tijdens de lockdown wilt lezen. Waarom laat je hieronder niet je eigen tips voor boeken achter? Sharing is caring zoals dat zo mooi heet. Wie weet breng je mij en anderen op ideeën. Veel leesplezier!
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Kinderboekenweek 2021 worden wat je wil, een overzicht - 13/09/2021
- Het Mirakel, een roman over oerkracht - 31/08/2021
- Nachtmissies, een boek voor de schoolbibliotheek - 10/08/2021