Carrie, een thriller debuut van Stephen King
Carrie is het debuut van Stephen King. In 1974 verscheen dit eerste boek van zijn hand. De rest is inmiddels geschiedenis. Zowel het verhaal als de auteur kennen een brede bekendheid. Carrie is meermaals verfilmd en zeker de eerste verfilming is inmiddels ook een klassieker te noemen. Het beeld van actrice Sissy Spacek onder het bloed is iconisch en heeft zelfs op de cover van meerdere edities gestaan. Carrie is het verhaal over een bijzonder meisje wat gepest wordt. Een meisje met speciale krachten en die de treiterpartijen op den duur zat is. Een indrukwekkend bovennatuurlijk drama.
Carrie
Carrie heeft nooit de goede kleren aan, is niet goed in spelletjes en is altijd de laatste die de grap begrijpt. En dus wordt ze het mikpunt van alle treiterijen. Maar Carrie is geen normaal meisje. Als ze wil, kan ze dingen laten bewegen met haar gedachten. Het is een zonde, vindt haar moeder, daarom maakt ze er haar geheime spelletje van. Ze kan knikkers laten dansen, kaarsen omgooien, deuren op slot doen.
Dan komt uit onverwachte hoek een vriendelijk gebaar. Een van de meisjes heeft spijt van haar aandeel in de pesterijen en vraagt haar vriendje, een van de populaire jongens, om Carrie mee te vragen naar het schoolfeest. Dit valt in slechte aarde bij de grootste pestkop van de klas die het Carrie niet gunt, en ze bedenkt een afschuwelijke wraakactie. Carries droom wordt werkelijkheid, om vervolgens op het hoogtepunt compleet aan gruzelementen te vallen. Dan slaan bij Carrie alle stoppen door…
Tijdloos verhaal
Carrie is een bovennatuurlijke horror thriller. Er spelen zich meerdere gruwelijke dingen af. De opvoeding van Carrie is zeer heftig. Haar moeder is een fanatieke geloofsfanaat en zeer streng. Als er maar iets van zonde in haar dochter sluipt, dan wordt dit met de harde hand eruit geslagen. Soms zit Carrie uren in een donkere kast. Daardoor val je wel op op school. Dan wordt je een buitenbeentje. Zeker als je dan tijdens de groepsdouche na gym voor het eerst ongesteld wordt, en je hebt geen idee wat dat is. Als 16-jarig meisje niet weten wat dat is, is vreemd en reden voor haar klasgenoten om haar heftig te confronteren.
Die confrontatie gaat Sue niet in de koude kleren zitten. Ze vindt het verschrikkelijk wat ze Carrie heeft aangedaan en wil het graag goedmaken. Ze vraagt haar populaire vriendje om Carrie mee uit te vragen naar het eindbal. Haar vriendje is vriendelijk en stemt toe. Dit tot grote woede van de populaire Chris die door haar pesterijen niet naar het eindbal mag. Ik geef geen spoilers maar volgens mij weet iedereen wel hoe dit tijdloze verhaal afloopt. Een verhaal over buitensluiten, opvoeding, geloof, anders zijn, telekinetische krachten, school, vriendschap en liefde. Of misschien beter gezegd het gebrek daaraan.
Niet zo tijdloze tijdgeest
Het is al even geleden dat ik dit boek heb gelezen. En ik heb mezelf een nieuwe leesmissie opgelegd: alle boeken van King lezen. En dan start ik dus bij het begin: bij Carrie uit 1974. Het verhaal is spannend en tijdloos, absoluut. Toch merk ik dat ik met andere ogen in dit verhaal duik. De tijdgeest is wat gedateerd als ik dat van een klassieker mag zeggen. Dit is niet storend maar wel iets wat me heel erg opvalt. Van bijna elk vrouwelijk karakter weet ik bijvoorbeeld hoe hun borsten zijn. Er worden meermaals racistische opmerkingen geplaatst, de lerares slaat een leerling tijdens een paniekaanval en op het bureau van de rector staat een grote asbak.
We zijn als wereld flink aan het veranderen en dat valt op door boeken uit oudere jaren te lezen. Mij stoort het niet en het verhaal van Carrie blijft goed. Maar het is zeker wel opvallend. King viel natuurlijk ook op door bepaalde controversiële stukken in zijn boeken. Schrijven over ongesteldheid en borsten was in die tijd heftig. En in deze tijd nu eigenlijk niet meer gepast voor een blanke witte man op die manier. Ik vind het bijzonder om te zien in een klassieker als Carrie hoe onze wereld aan het veranderen is zonder dat het King negatief kleurt.
Klassieker
Bovenal heb ik weer genoten van dit boek. Waar de film vooral de highschool drama belicht zo bijna klinisch is het boek. Bijna als een opsomming worden de gebeurtenissen belicht. Vanuit Carrie. Vanuit enkele andere karakters en vanuit gepubliceerde stukken die door het verhaal zitten. Stukken vanuit onderzoeken naar de gebeurtenissen. Stukken vanuit de overheid. Het boek is in 3 delen verdeeld zonder verdere subhoofdstukken. Soms is het even teruglezen of je nou in het nu zit, of in een artikel. Telekinese is in het boek iets wat niet vreemd is en waar de overheid van op de hoogte is.
Het verhaal laat echt een jonge King zien die nog niet op zijn kracht is waarin hij nu schrijft. Maar wel al sterk is in de auteur die hij is. Controversie, gruwelijkheden in de vorm van mensen en krachten. Welke erger of enger is dat is een beetje aan de lezer om te bepalen. Een overheid die dingen in de doofpot stopt en een meisje die van bijna onzichtbaar naar een allesverwoestende kracht transformeert. Het is een onroerend drama wat klein en groots tegelijk is. En een eerste boek uit de omgeving van Maine. Een gebied wat nog in vele King boeken terug gaat komen. Bijzonder om weer te lezen!
Specificaties Carrie
Auteur: Stephen King | Uitgever: LS Amsterdam | Eerste vertaler: Ingrid Nijkerk | Eerste druk 1974 | 9789021022789 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek