Chapeau Roos!, een courtisane werkt zich op tot Grand Dame

Waar ik voorheen de afdeling historische romans in de boekwinkels nog geheel links liet liggen, hebben ze nu het grootse gedeelte van mijn boekenkast overgenomen. Het zal wel met de leeftijd te maken. Dat hoe ouder je wordt, je meer interesse krijgt in geschiedenis. Althans zo werkt het in mijn geval. Dat geldt ook zeker voor de geschiedenis van de stad waar ik in woon: Amsterdam. Dit jaar bestaat de stad 750 jaar. Overal gonst het van de oude verhalen. Een historisch verhaal over twee dames, zingend en dansend in een café op de Nieuwendijk, kan dan zomaar eens een familielid en/of bekende geweest zijn. Nieuwsgierig sla ik dan ook het boek ‘Chapeau Roos!’ open, en ben enthousiast te lezen.

Chapeau Roos! kader
Boek Chapeau Roos!

Hier gaat het boek ‘Chapeau Roos!’ over

‘Chapeau Roos!’ is het verhaal van Roos en Sjaan. De 21-jarige Roos Verstraaten werkt, samen met haar vriendin Sjaan, in het Amsterdamse muziekcafé ‘Ouwe Ko’. Als danseres, zangeres en prostituees, vermaken ze de klanten. Echter moeten zij, vanwege de Zedelijkheidswet van 1911, daarmee stoppen.
Roos en Sjaan gaan intern aan de slag als huishoudster bij vooraanstaande mannen. Deze hebben ze in het muziekcafé leren kennen. De ambities van Roos reiken verder en ze zet dan ook alles op alles om haar doel te bereiken. Tegelijkertijd neemt haar liefdesleven een onverwachte wending.

Synopsis
Synopsis van het boek Chapeau Roos!

Auteur Henriëtte de Smet

Henriëtte de Smet was voorheen televisiemaker. Tegenwoordig is ze werkzaam als tekstschrijfster en heeft ze al een aantal (historische) feelgoodromans geschreven. Kenmerkend voor haar verhalen zijn niet alleen de, vaak historische setting, maar vooral het thema ‘sterke vrouwen’. Ook haar nieuwste boek ‘Chapeau Roos!’, laat wederom een vrouw zien die voor zichzelf opkomt, in een tijd waarin er nog geen vrouwenrechten binnen de maatschappij bestonden.

Auteur Henriëtte de Smet
Auteur Henriëtte de Smet

Licht historisch tintje

Ondanks dat het boek ‘Chapeau Roos!’ zich afspeelt in het begin van de twintigste eeuw, kreeg ik dat gevoel niet helemaal mee. Daarvoor was wellicht de schrijftaal te modern of de dames. Ik kan er niet precies mijn vinger op leggen. Misschien omdat Henriëtte de Smet in principe tekstschrijver is, en er daardoor te weinig emotie in het verhaal zat.
Ook het belang van de geschiedenis werd, naar mijn mening, net te weinig uitgediept. Het boek ‘Chapeau Roos!’ speelt zich namelijk af in een roerige tijd, waarin veel verandering plaats vond. Ook in Nederland was namelijk, in de periode rond 1914, de invloed van het Victoriaanse tijdperk, goed merkbaar.

Chapeau Roos!

Victoriaans tijdperk krijgt greep op Nederland

Het leuke aan het schrijven van een blog is dat je dan zelf een stukje geschiedenis, passend bij het boek ‘Chapeau Roos!’ kan bijvoegen. Dus bij deze.
Het Victoriaanse tijdperk is vernoemd naar Queen Victoria. Tot 1901 regeerde zij over Engeland, het centrum van de wereld. Althans dat vond men in die tijd zo. Het was een periode met grote economische voorspoed, helaas brak ook Eerste Wereldoorlog uit. Ook ontstond de preutsheid. Daar waar menig high society feest nog werd gekenmerkt door laag uitgesneden decolletés en uitdagend gedrag, maakte de Zedelijkheidswet uit 1911 daar een abrupt einde aan. Prostitutie, condooms, onzedelijk gedrag en abortus werden verboden. Het waren, wellicht wel juist daardoor, ook de jaren van de eerste feministische golf.

Nog steeds actuele onderwerpen

Ondanks dat het verhaal zich reeds al een eeuw geleden heeft afgespeeld zijn de thema’s uit het boek ‘Chapeau Roos!’ nog steeds (helaas) zeer actueel. Ook nu maken we nog steeds mee dat er veel mensen tegen abortus zijn. Kijk nu naar Amerika, daar is het zelfs een hoofditem tussen de twee presidentskandidaten, Harris en Trump. We zijn nog steeds in oorlogen verwikkeld, maken enorme economische ontwikkelingen door, (zowel positief als negatief), en preutsheid is wederom in alles aanwezig.

Tijdens het lezen van het boek Çhapeau Roos!’, vroeg ik me af of de gemiddelde ‘Amsterdammer’, (want bestaan ze nog?), het überhaupt wel aankan om te lezen over wulps dansen, zingen en prostitueren in een kroeg. Zelfs in mijn jeugd, lees begin jaren ’80, was het heel normaal dat je als klein kind over de Wallen liep of op de Zeedijk. Van buurtwinkels tot cafés, van politiebureau tot vrouwen achter het raam. Iedereen had er wel een vader, moeder, oom, tante of kennis werken.

Chapeau Roos!

Geen blad voor de mond

En dat was voor mij het leuke aan het boek ‘Chapeau Roos!’, dat herkenbare. Dat straatleven, dat geen blad voor de mond nemen. Gewoon zeggen waar het op staat. Vooral het hoofdpersonage Roos is daar een goed voorbeeld van. Met haar legendarische uitspraak: ‘’Als vrouw kun je beter een soort van toegewijd huisdier zijn”, slaat ze de spijker op de kop. Ze neemt zichzelf dan ook voor, om een eigen carrière op te bouwen, en weet daarbij handig gebruik te maken van de juiste mensen (met name mannen).

Chapeau Roos!

Een beetje uit het echte leven en een beetje fantasie

Het verhaal van ‘Chapeau Roos!’ is gebaseerd op de realiteit uit die periode. Veel mensen, maar met name vrouwen, waren nog analfabeet. Het enige recht wat vrouwen hadden was het aanrecht. Het leven van Roos loopt een beetje parallel met dat van de Franse modekoningin Coco Chanel. Ook zij heeft zichzelf, via de nodige bekende mensen, geheel zelf omhoog weten te werken. Het personage Roos is echter geheel naar fantasie van de schrijfster zelf ingevuld.

Auteur Henriëtte de Smet heeft een vlotte schrijfstijl maar toch miste ik, of hoopte ik meer op, dat rauwe randje. Maar misschien komt dat ook omdat ik deze beschreven wereld een soort van ken. Omdat ik, vanuit mijn eigen familie, weet hoe er onderling gepraat wordt. We begrijpen bijvoorbeeld nog steeds niet het verschil tussen kunnen/kennen/kannen. Het taalgebruik, en de omgang met elkaar, is in het boek ‘Chapeau Roos!’, naar mening, toch nog wat te braaf en te netjes. Wel heeft Henriëtte de Smet de ontwikkeling en verandering van de maatschappij in die tijd, heel goed weten te verwoorden.

Chapeau Roos!

De titel ‘Chapeau Roos!’ is briljant

Het boek ‘Chapeau Roos!’ is een vlot verteld, licht historisch, verhaal over vrouwen die opkomen voor hun eigen rechten. Voor vrouwen die hun mannetje staan en die, ondanks tegenslagen, weer opstaan en doorgaan. Die hun dromen waar weten te maken. Aan het einde van het verhaal gekomen is de titel van het boek, ‘Chapeau Roos’, dan ook niet meer dan logisch, en briljant gekozen.

Klik hier voor meer historische romans

Specificaties Chapeau Roos!

Titel: Chapeau Roos! | Auteur: Henriëtte de Smet | Uitgeverij: Ellessy | Eerste uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 213 | ISBN 9789464934663 | ISBN E-book 9789494934670 | Binnenkort verschijnt er een luisterboek | Wil je meer informatie over het boek Chapeau Roos! ga dan naar je plaatselijke boekwinkel of kijk op de site van uitgeverij Ellessy of klik hier voor Bol

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.