Circus Curiosa en De tent des doods, een griezellig boek
Mijn koffers zijn gepakt, ik ben klaar voor een flitsbezoek aan Hellevorst. Mijn favoriete griezellige plek. Dit keer nemen Peters en Van Lunter mij mee naar het bijzondere circus van de stad. Nadat ik ben ingecheckt bij Hotel Habbekrats, de camping Cruel sla ik even over, vertrek ik voor een bijzondere show. Langs de Gruwelgevangenis over de Vijver Venijn en vlak voor het Verloren Einde betreed ik het terrein. Om meteen oog in oog te staan met één van mijn grootste angsten…. Circus Curiosa en De tent des doods laat me meteen gruwelen van angst. Waarom? Lees beep-beep snel verder, als je durft?!
Circus Curiosa en De tent des doods samenvatting
Leuk dat je er bent! Zit je klaar voor een prachtige voorstelling? Optredens uit je wildste fantasieën, artiesten uit je gekste dromen, verhalen uit je ergste nachtmerries. We hebben hier van alles voor je in petto, maar je mag zelf bepalen wat je gaat zien. Een spreekstalmeester met een stem als een orkaan, een goochelaar die mensen echt doormidden zaagt, een geit die altijd slaapt, of een waarzegger die met de doden praat? Zet je schrap, want dit wordt de show van je leven! Een griezelig grappig en lekker vies boek vol onvergetelijke personages. Voor kinderen van 10 jaar.
Boeken Hellevorst
Circus Curiosa en De tent des doods is geschreven door het illustere duo Rik Peters en geïllustreerd door Federico Van Lunter. Ze hebben een heerlijk griezellige wereld in woord en beeld gemaakt over de plaats Hellevorst. Er zijn wat dikkere boeken met iets langere verhalen en er zijn wat kortere en dus dunnere verhalen van Rip en Rouw. De verhalen blijven komen uit Hellevorst, en gelukkig maar want ik vind ze geweldig. Ja, als volwassene. En mijn oudste dochter ook. Maar die moet toch echt even wachten tot ik een vers boek eerst heb gelezen.
Recensies bij StoerLeesVoer:
- Hotel Habbekrats de mysterieuze spruitjesmoord
- Gruwelgevangenis
- Camping Cruel
- Rip & Rouw: Tuinman Priknetel
- Rip & Rouw: Bakker Doodbrood
Jeugdboek: griezelen met humor
Circus Curiosa is precies wat ik hoopte dat het zou zijn. Het is geheel in lijn met de andere boeken. Wat dus betekent dat het zowel spannend als grappig is. Misschien is het ook wel grappig omdat het spannend is. Mensen zijn nogal geneigd om te gaan giechelen als er angst in hun lichaam sijpelt. Auteur Rik Peters schrijft op diverse levels grandioos. Allereerst is het passend voor de doelgroep. Een doelgroep wat niet betutteld wil worden, wat wil lachen en wil gruwelen. Dit boek is puur Vermaak met hoofdletter V.
Maar ongeruste ouder, leerkracht of elk andere volwassene die bij griezelen en humor in een jeugdboek al een (of twee) wenkbrauw optrekt… Peters schrijft ook nog eens heel rijk. Hij kiest voor minder frequent gebruikte woorden. Vaak combineert hij dat met een synoniemtrein. Een wat? Niet gaan wenen, schreien, janken, grienen, blèten, snikken, brullen of loeien door mijn eigen samengestelde woord. Maar zie je wat ik net deed? Dat heb ik dus geleerd van Peters. Pak een woord uit je verhaal en knal daar een rijtje synoniemen achteraan. Geniaal om diverse woorden voor hetzelfde te leren op een directe en simpele manier!
Daarbij gebruikt Peters graag uitdrukkingen zoals deze zijn, maar vaker nog met een speelse aanpassing. Hij verwerkt tijdsbegrippen in zijn verhaal. En hij wisselt ontkenningen af met gericht schrijven zoals de tekst bedoelt is. Kinderen worden op diverse manieren aangemoedigd om hun tekstbegrip, woordkennis en begrijpend lezen te activeren. En dat alles lieve mensen in een grappig én spannend boek.
Coulrofobie in Circus Curiosa
Sinds ik de inmiddels retro film met gruwelclown van Stephen King te jong heb gezien, je weet wel beep-beep It, haat ik clowns. Ze komen regelmatig voor op plekken waar ook enge dingen gebeuren. En achter al die schmink en nepdingen kan ik gewoon niet de ware intentie van een clown zien. En dat vind ik vreselijk. Of het nou een demonenclown is of een met flauwe humor, beide vind ik vreselijk. Dat daar een naam voor is en dat ik niet alleen in die angst sta, dat heeft Rik Peters me geleerd. Coulrofobie heet de angst voor clowns, en Circus Curiosa leert me hier meer over.
Dat de normaal zo veilige, warme, grappige en lieve illustraties van Federico Van Lunter weer een feestje zijn, spreekt eigenlijk voor zich. En dat er in veel illustraties weer een spin te vinden is, vinden mijn dochters inmiddels een heerlijk herkenbaar (zoek)element. Maar dat hij de clown zo gruwelijk eng heeft weten te illustreren neem ik hem niet in dank af. Dat is toch nergens voor nodig? Een clown kan toch ook best eens zonder schmink, zonder enge tanden en zonder irritante ballondieren geïllustreerd worden?
Tof trouwens dat Peters ook subtiele hints naar de iconische It heeft verwerkt in zijn verhaal. En in de illustraties bij Clown Jaap (die naam ook al brrr) zit een stukje fanart, ik ben benieuwd of dit weer een persoonlijk stukje van een van Lunter telg is. Hij verwerkt wel vaker illustraties van zijn kinderen in zijn boeken.
Toch maakte Wille de spreekstalmeester daar dus geen woorden aan vuil en geen woorden aan smerig.
Blz 31 Circus Curiosa
Hellevorst boeken
Ik hou van alle boeken uit de Hellevorst-wereld. Maar Circus Curiosa heeft dit keer wel een erg speciale connectie met mijn oudste dochter. Hoofdkarakter Maya is namelijk een meisje zonder echte talenten. Ze is tevreden, woont prima bij haar 2 moeders en heeft als hobby fotografie. Maar ze heeft geen uitgesproken talenten, en ook verborgen talenten vermoed ze niet. Op de basisschool van mijn dochter wordt heel erg gekeken naar de talenten van kinderen. Supergoed natuurlijk om te kijken naar iemands sterke punten en daar sta ik ook helemaal achter. Maar wat als je zelf nog niet jouw talent hebt ontdekt? Ik ben ook niet een persoon die iets heel goed kan. Ik kan meerdere dingen redelijk tot goed en geniet van mensen met een talent. Bewonderaars, of beter gezegd een Hooggeëerd publiek, zijn ook belangrijk.
Maar mijn dochter is jong, 10 jaar, de puberhormonen beginnen al lekker rond te stuiteren. En ze heeft haar talent nog niet ontdekt wat haar soms wat onzeker maakt. Daarbij gaat school niet vanzelf bij haar. Ze droomt vaak weg, beleefd de spannendste avonturen in haar hoofd terwijl de rekensommen die moeten echt niet vanzelf opgelost worden. Dus hoe tof is dat Maya in Circus Curiosa opzoek gaat naar haar verborgen talent. En de uitkomst is iets wat mijn dochter helemaal laat opbloeien. “Is dat echt een talent mama?” Ik kan het alleen maar eens zijn met de ontknoping in dit boek. Wat die is…? Komt dat zien, komt dat zien! En duik zelf in deze fijne wereld.
Magisch duo
Circus Curiosa is weer een genot in woord en beeld, voor jong en oud, van kop tot kont. Peters is een kunstenaar met taal, Van Lunter met zijn penseel. En de magie die ontstaat als je die twee samenbrengt is een feestje, elke keer weer. En dan heeft dit deel ook nog eens een mooie ontknoping die helemaal past bij mijn oudste dochter en vast bij veel andere kinderen. Ik check tevreden uit Hotel Habbekrats en vertrek uit Hellevorst, om hopelijk snel weer terug te kunnen komen.
Specificaties Circus Curiosa De tent des doods
Auteur: Rik Peters | Illustraties: Federico Van Lunter | Uitgever: Clavis | 10+ | September 2024 | 9789044854541 | 182 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Clavis of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek