Complot, een boek met spannende verhalen en onderbouwde informatie

Complotten zijn niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Waar het voor de een de waarheid is, voor een ander dom, weer iemand anders ziet het als gevaarlijk… en zo zijn er nog vele perspectieven. Maar wat vind jij? En waarop baseer je die mening? Complotten kunnen vermakelijke verhalen zijn, een alarm om zelf na te denken, maar het kan ook een valkuil zijn. Hoe in deze wereld te navigeren voor de jeugd? Anders dan wat je in je algoritme van je social media ziet? Dan is misschien dit boek ‘Complot’ wel een boek voor jou. Alhoewel ik het eigenlijk wel aan iedereen (jong en oud) wil aanraden om eens op te pakken… Waarom? Lees vooral verder.

complot voorkant boek cover omslag jan paul schutten koen aelterman

Complot samenvatting

Overal ter wereld bloeien samenzweringstheorieën. Is de aarde rond of toch plat? Bestaat er een kwaadaardige elite die ons bestuurt? En die maanlanding – is die wel echt gebeurd?

Jan Paul Schutten zet op een rijtje welke bewijzen en tegenbewijzen er zijn. Bovendien laat hij zien hoe de theorieën werken, welke redeneringen er gevolgd worden en wat de rol van de wetenschap is.

Jan Paul Schutten brengt ons volledig op de hoogte en laat de lezer zelf meedenken. Koen Aelterman maakt er spannende, paginagrote overzichtstekeningen bij.

Autonoom denken motiveren

Ik ben zo blij dat er voorzichtig aan steeds meer boeken komen die dit onderwerp zo uitgebreid belichten. Welk onderwerp precies? Ja er is niet echt 1 woord voor. Maar het omvat nieuws, fake news, social media, complotten, AI en factchecken. Vaak vallen meerdere onderwerpen samen en het overkoepelende doel is het autonoom denken motiveren. De jeugd leren dat er veel fakenews is, dat ze bronnen leren herkennen en checken. Maar ook dat ze de moeite nemen om een bepaalde topic van meerdere kanten te bekijken. En eerlijk is eerlijk, voor ons volwassenen is het momenteel ook een jungle waarvan de wortels zich soms lastig laten vinden.

Ergens is het ook wel eng om jongeren deze kennis misschien te geven. Want genoeg mensen denken een gedegen onderzoek te doen en komen dan met een bepaalde conclusie die voor een ander geheel onbegrijpelijk zal zijn. Maar we moeten ook vertrouwen op het hele proces en dat iemand leert onderzoeken, vormen, bijstellen en met een conclusie kan komen. En dit vervolgens kan onderbouwen en in gesprek erover kan gaan. Want als er een gesprek is, is er ruimte om er samen uit te kunnen komen. Complot van Jan Paul Schutten is op dit moment een boek wat zo verdiepend is en zoveel invalshoeken laat zien, iedereen zou dit eigenlijk moeten lezen.

Een ander boek die ik nu al wil benoemen en wat perfect aansluit bij Complot is ‘Op zoek naar de waarheid‘. Beide boeken zouden echt door iedereen gelezen moeten worden en op alle scholen en bibliotheken toegankelijk moeten liggen.

Een complot

Mijn dochters van 6 en 11 kijken al een paar jaar graag naar Vlogmania. Deze Nederlandse satirische serie heeft ook een bepaalde man die steeds terugkomt door het seizoen heen die complotten onderzoekt. Door die scènes snapten mijn dochters beide heel goed waar dit boek Complot van Jan Paul Schutten over gaat. Want wat is een complot? Een kind zal vaak niet meteen dit woord of begrip kennen. Zij hebben eerder te maken met influencers die gezondheidsclaims doen die niet waar zijn. Of ze zullen wat moeite hebben met onderscheid maken tussen AI en echte content. En kinderen van ouders die wel complottheorieën aanhangen zullen niet zo snel dit boek kopen. Zeker niet na het wat dubieuze voorwoord… Want spreekt daar nou Jan Paul Schutten of Opperreptiel Zlixzel IV?

Toch weten we vaak niet wat onze kinderen allemaal te horen en te zien krijgen. Op hun devices, op school of ergens anders. Het is dus zo belangrijk om op jonge leeftijd het begrip complot al op te gooien. En om te laten zien vanuit welke hoeken je het allemaal kan benaderen. Want Jan Paul Schutten maakt niemand belachelijk. Zo’n boek is het niet. Nee hij reikt heel veel perspectieven aan, toont voor- en tegenargumenten, informatie en laat zien hoe bepaalde complotten in de wereld zijn gekomen. Maar is die wereld nou plat of rond?

Complot recensie

Jan Paul Schutten schrijft heerlijk pakkend, begrijpelijk en met humor. Nergens is hij belerend of wil hij een bepaalde visie opdringen. Aan de hand van alle informatie en argumenten vormt hij wel een conclusie. Maar in mijn ogen is dit ook de meest logische conclusie. Ik denk ook dat dit de beste manier is. Met alle informatie die er is, als die rustig gelezen wordt, kom je vaak toch wel tot dezelfde conclusie (ik weet het, zo werkt de wereld niet maar ik hou hoop!).

Illustraties Koen Aelterman

Koen Aelterman verzorgd de illustraties. De cover is prachtig met deels linnen en een kleurrijk bommetje van een mix van vervreemding en realisme in zijn werk. Let wel op dat de rest in het boek allemaal zwart-wit en grijstinten zijn. Met 1 illustratie had ik wat moeite om duidelijk te zien wat er bedoeld werd. Dat was bij de kleine landkaart op bladzijde 11 waarbij de echte landsgrenzen in een donkergrijs wordt aangegeven. Iets wat ik heel interessant vond en waar ik niet bewust van was. Een landkaart die wij plat zien klopt namelijk helemaal niet qua afmetingen! Dat plaatje had ik graag wat duidelijker dus willen zien. Maar het scheelt ook of je met daglicht of avondlicht kijkt.

Verder vind ik de vormgeving en illustraties echt complimenterend aan het verhaal. Het is vervreemdend realistisch en perfect voor de doelgroep. Complot is dan ook echt wel een serieus boek, met speelse knipogen op een niet kinderachtige manier.

Uitgebreid uitgelicht

Mijn dochter van 6 is wel echt te jong voor Complot, toch is ze wel geboeid door het thema. En door de verhalen. Ik pas de taal wat aan voor haar maar gebruik het zeker als aanknopingspunt om dit onderwerp al te introduceren en speels te behandelen. Mijn oudste dochter van 11 vindt het ook net wat teveel tekst. En de tekst is niet verhalend genoeg. Maar wederom is ook zij wel geboeid door hetgeen is opgenomen in dit boek. Ze heeft alleen niet de concentratie om alle voor- en tegenargumenten te lezen. Ze is meer nieuwsgierig naar de voor haar gekke verhalen over reptielenmensen, een platte aarde en een fake maanlanding.

Zelf heb ik het boek wel zo goed als helemaal gelezen. Het is zo goed geschreven! De richtlijn qua leeftijd is 11 jaar. Maar het samen lezen werkt ook echt prima en pak dan de onderwerpen die je kind aanspreken. En laat zien dat er diverse invalshoeken zijn! Lees het samen speels door en zo komt de informatie ook echt wel aan en motiveer je het autonoom denken. We kunnen niet vroeg genoeg beginnen hiermee en met bewustwording van wat er allemaal te zien en te horen is. Zo schrok ik bijvoorbeeld over het aandeel van YouTube en social media in het verspreiden van de platten aarde theorie. Hoe dat precies zit? Daarvoor kan ik alleen maar aanraden om Complot zelf te gaan lezen. Dan kan je mooi een eigen mening vormen.

Inhoudsopgave bij jeugd non-fictie

Een klein puntje van aandacht is er wel, en dat is iets wat ik in al mijn laatste non-fictie boekrecensies van de jeugd aangeef… Ik wil een inhoudsopgave! Zo jammer dat dit er zelden bij zit. Het is in mijn ogen zo belangrijk om (jonge) kinderen op een vroege leeftijd al te leren navigeren in een boek. Zeker een non-fictie boek. Zo kunnen ze ervoor kiezen om te bladeren, of om gericht naar een bepaald onderwerp toe te gaan. Een trefwoordenregister achterin zou dit perfecte plaatje helemaal afmaken.

Verder niks dan lof over dit boek Complot(en mocht ik verdwijnen na het plaatsen van deze recensie dan vermoed ik een complot door hetgeen ik heb geschreven!).

IK ZIE HET ALS EEN COMPLOT #16 | Vlogmania | NPO Zapp

Vlogmania: Ooievaar complot, scrollen naar 6.26 (Of alles leuk kijken)

jan paul schutten boek

Specificaties Complot

Auteur: Opperreptiel Zlixzel IV Jan Paul Schutten | Illustraties: Koen Aelterman | Uitgever: Blauw Gras | April 2025 | 144 pagina’s | 9789493374171 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Blauw Gras, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding. Deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en andere kinderen en volwassene. Lezen, voorlezen, verhalen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen hier op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.