Dagboek van een spoedarts – een inkijkje in dit beroep
Het ziekenhuis heeft mij altijd geïntrigeerd. Dagboek van een spoedarts sprak mij dan ook meteen aan. Ik lees graag boeken over mensen die een heel ander beroep hebben dan ik. Zeker als dit een beroep is wat echt niet bij mij zou passen, maar waar ik wel veel bewondering voor heb. Zoals het werken in een ziekenhuis, zeker op de spoedeisende hulp. Elisabet Heasevoets neemt je in dit boek boek mee in haar leven. In korte, waargebeurde verhalen geeft ze een inkijkje in dit bijzondere wereldje.
Dagboek van een spoedarts
De spoedafdeling: een plaats waar je zelf liever niet te veel komt, maar die wel tot de verbeelding spreekt. Elisabet Haesevoets werkte jaren als spoedarts en biedt je een onverbloemde blik achter de schermen van dit spannende en soms ook harde leven.
Een reanimatie tussen de brandende assen, een letterlijk gebroken hart, een akelige treinramp, een verborgen zwangerschap,… vanaf de eerste pagina’s neemt Elisabet je mee in de meest onwaarschijnlijke situaties en diepmenselijke emoties. Ze deelt beklijvende verhalen die zowel doen glimlachen als naar adem happen, telkens gekleurd door een diverse stoet patiënten.
Naast de dagelijkse strijd om mensenlevens te redden, vertelt Elisabet ook over haar eigen overlevingsstrijd in de zorgsector. Van het saamhorigheidsgevoel tijdens een oudejaarsavond op de afdeling tot de tol van een ellenlange shift zonder slaap of substantiële maaltijd. Maar ook: hoe sommige patiënten nog jaren in haar hoofd blijven rondspoken, hoe ze onder haar witte jas groeide als vrouw en hoe ze uiteindelijk besloot de spoedafdeling voorlopig achter zich te laten.
Stap samen Elisabeth in de MUG-wagen en laat je meevoeren in haar wereld in: Dagboek van een spoedarts.
MUG-wagen?
Toen ik de afkorting MUG voorbij zag komen in dit boek, al vrij voorin, dacht ik: oeps…dit is natuurlijk Vlaams, dat gaat nog ingewikkeld worden. Maar niets bleek minder waar, het bleef voor mij bij deze afkorting. De MUG staat voor Mobiele Urgentiegroep. Op Wikipedia lees ik dat in België deze MUG ondersteuning biedt aan ambulance, politie en brandweer. Het is een verlengde van de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Ze bieden gespecialiseerde dringende zorgen aan patiënten met ernstige en levensbedreigende problemen, zoals patiënten met een hart- of ademhalingsstilstand of een zwaar trauma.
Zo… is dat ook weer opgehelderd! We kunnen verder met Dagboek van een spoedarts. De verhalen van Elisabet lezen als columns, maar hebben absoluut ook een doorgaande lijn. Zoals aangegeven bij de samenvatting hierboven zien we namelijk haar ook groeien als arts en als vrouw. Zo schrijft ze ook over haar man, over haar eigen emoties en over de struggles die ze mee heeft gemaakt in haar opleiding. Dit altijd vanuit de context van haar werk, gelieerd aan een specifieke situatie die ze op de afdeling meemaakt.
Echt een inkijkje
Dagboek van een spoedarts leest als een trein. Ik voelde mij echt verbonden met Elisabet en had het gevoel dat ik met haar mee mocht kijken over haar schouder. Gedurende het verhaal heb ik het idee dat ik haar echt leer kennen. Een bijzonder fenomeen toch vaak in dit genre. Ik zag er dan ook een beetje tegenop dat het boek ook een keer uit zou zijn, want ik had er nog veel meer verhalen over kunnen lezen.
Voorafgaand aan het boek vind je een triggerwarning. Heel netjes staat aangegeven in welke verhalen zaken als geweld en suïcidepogingen worden vermeld. Je kunt de verhalen ook goed los van elkaar lezen, dus je zou ze kunnen overslaan als dit voor jou prettig is. Aan de andere kant heeft dit hele boek wel een bepaalde lading van spanning, letsel en leed. Hier moet je tegen kunnen, anders zou ik het boek sowieso afraden.
Soms voelt een boek als Dagboek van een spoedarts wat als leedvermaak of entertainment over de rug van slachtoffers. En ergens is dat het ook wel, al vind ik dat Elisabet het absoluut integer heeft geschreven. Maar naast de adrenaline opwekkende verhalen lees je ook veel over de emotie achter de witte jas. Wat doet het met je als je mensen niet meer verder kunt helpen? Hoe ga je om met boosheid richting hulpverleners en de werkdruk? Op welke manier speelt personeelstekort ook in deze sector de mensen parten? Dit maakt dat het een totaalplaatje is waar je een inkijkje in krijgt.
Elisabet Haesevoets
Elisabet Haesevoets schreef Dagboek van een spoedarts. Zij specialiseerde zich in de urgentiegeneeskunde en werkte jaren als spoedarts, vooraleer ze overschakelde naar een carrière in de esthetische geneeskunde. Het grote publiek leerde haar kennen na haar verschijning in het populaire programma De Mol in 2019. Dat laatste is wel een grappig feitje, want ik bleef maar naar haar foto kijken. Ze kwam mij zo bekend voor, maar het leek mij onwaarschijnlijk dat ik haar zou kunnen ‘kennen’. Maar aangezien ik een groot fan van De Mol ben, de Vlaamse versie van Wie is de Mol, had ik haar daar inderdaad in gezien.
Specificaties Dagboek van een spoedarts
Auteur: Elisabeth Haesevoets | Uitgever: Lannoo | mei 2023 | 240 pagina’s | 9789401492218 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Een Koning is geboren – een boek vol prachtige prenten - 03/12/2024
- Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda - 02/12/2024
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024