De Ballerina van Auschwitz, een boek over krachtig denken
Tijdens je leven zijn er van die mensen waar je tegenop kijkt en waar je diep respect voor hebt. Bij mij zijn dat er twee: mijn oma en Edith Eva Eger. Beide zijn dit vrouwen met een ongelooflijk groot aanpassingsvermogen, daadkracht, zelfopoffering, empathie en doorzettingsvermogen. Beide hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd en beide hebben daardoor, stormen in hun verdere leven, als kleinere hindernissen beschouwd. In het eerste boek van Edith Eva Eger kwamen al haar overlevingsinstincten al naar boven, In het tweede boek Het Geschenk (Bol) geeft ze de lezer wijze lessen mee. En nu in haar derde boek ‘De Ballerina van Auschwitz’ vertelt ze haar verhaal nogmaals, maar dan vanuit haar jonge ik-perspectief.
De Ballerina van Auschwitz samenvatting
Edith is een getalenteerde danseres en turnster, en traint voor de Olympische Spelen. Net als ze op haar zestiende voor het eerst verliefd is geworden, wordt ze met haar Joodse familie op de trein naar Auschwitz gezet. Het leven in het concentratiekamp is afschuwelijk. Echter door de honger en alle ondenkbare gruwelen heen, houden dromen over haar vriendje, Edith op de been. Ook het feit dat ze danst in het kamp voor de hogere heren, De Ballerina van Auschwitz, geeft haar een bijzondere positie. Tegen allen verwachtingen in overleven Edith en haar zus Magda de oorlog. Al zijn ze nauwelijks in leven als het kamp eindelijk bevrijd wordt.
Auteur Edith Eger
Edith (Edita) Eva Eger is geboren op 29 september 1927 in Košice, in het toenmalige Tjescho-Slowakije. Ze zat vanaf haar vierde op balletles en turnen en wist zich op te trainen tot het Hongaarse Olympische team. Echter door de strenge wetten van de Duitse bezetters kon ze, door haar Joodse afkomst, niet meer meedoen aan de Olympische Spelen. Haar zus Claire was violiste en werd toegelaten tot het conservatorium in Boedapest. Zij werd tijdens de oorlog verborgen gehouden door haar muziekleraar. Haar oudste zus Magda was pianiste.
Na de oorlog zijn Edith en Magda herstelt in een Amerikaans veldhospitaal. Bij terugkomst in Košice werden ze herenigd met hun zus Claire. Haar ouders, en vriendje, hadden de oorlog helaas niet overleefd. Over deze afschuwelijke periode schreef ze de boeken De Keuze (Bol), Het Geschenk (Bol) en ‘De Ballerina van Auschwitz’.
Eigen ervaring omzetten om anderen te helpen
Edith trouwde met de verzorger die ze in het hospitaal had leren kennen. In 1949 emigreerde ze samen met hem, en hun dochtertje, naar Amerika. Het is daar waar ze last krijgt van oorlogstrauma’s. Ze gaat in therapie en volgt zelf de opleiding tot psycholoog aan de Universiteit van Texas. Daar behaalt ze haar praktijklicentie en opent een kliniek in Californië waar ze zich specialiseert in traumaverwerking. Haar eerste boek ‘De Keuze’ is met name gericht op het ontsnappen uit je eigen gedachten. Met op de achtergrond, en als groot voorbeeld haar eigen ervaringen uit het concentratiekamp. Dit boek werd een absolute bestseller en wordt nog steeds goed verkocht en gelezen. Ook ik was enorm geraakt door dit verhaal. Net zoals nu wederom door het boek ‘De Ballerina van Auschwitz’.
Hetzelfde verhaal maar vanuit een ander perspectief beschreven
In het tweede boek ‘Het Geschenk’ gaat ze meer in op gedragsverandering, en geeft ze 14 wijze lessen aan de lezer mee. Tevens is het een herziene uitgave van het boek ‘De Keuze’. Zo kun je uiteraard ook zeggen dat het verhaal van ‘De Ballerina van Auschwitz’ wederom hetzelfde verhaal is. Het oorlogsverhaal met de daarbij behorende vreselijkheden veranderen inderdaad ook niet. Echter dit keer vertelt ze meer over haar kindertijd, de periode voor de oorlog. En hoe ze langzaam steeds minder mochten en werden opgesloten in hun eigen huizen. Totdat ze tenslotte werden opgepakt. Ook de afschuwelijke dingen die ze hebben moeten ondergaan in de kampen vertelt ze nu met een andere insteek. Daardoor was het boek ‘De Ballerina van Auschwitz’ net zo boeiend en interessant als de vorige twee boeken.
Geen verslag van de oorlog, maar een intens oorlogsverhaal
Het boek ‘De Ballerina van Auschwitz’ bestaat uit dertien hoofdstukken. Elk hoofdstuk neemt ze een stukje verder mee richting de verschrikkingen van haar tijd in de oorlogskampen. Maar ook weer naar de tijd van hereniging en opbouwen van een nieuw bestaan. De schrijfstijl van Edith Eger is voor deze boeken van groot belang. Want in plaats van dat het verslagen zijn geworden, zijn het intense emotionele leeservaringen geworden. Waar ook nog eens grootse levenslessen aan toegevoegd zijn, zonder dat het belerend overkomt.
Alleen bij het voorwoord van het boek schieten de tranen je al in de ogen:
‘’Het boek is ook voor jou, zodat ook jij kunt ontsnappen aan de slachtofferrol en ervoor kunt kiezen om door het leven te dansen, zelfs onder helse omstandigheden’’.
De Ballerina van Auschwitz, weer terug naar de plek zonder vogels
In 1990 is Edith Eger, alleen, teruggegaan naar kamp Auschwitz. Om nog eenmaal te kunnen voelen en te kunnen afsluiten wat haar daar is overkomen. Het valt haar wederom op dat er geen vogels zijn bij Auschwitz, net als toen. Frappant is dat ik dat wel vaker in boeken gelezen heb en het heeft me altijd geraakt, ook nu weer. Wat volgt is een prachtig wat-als verhaal. Met daaropvolgend het vergeven van zichzelf voor de keuzes die ze toentertijd, als zestienjarige, heeft moeten maken. Wanneer je zo in het leven kan staan en alles kan ombuigen tot een positief resultaat, hoe afschuwelijk de situatie ook is waar je je in bevindt, dan ben je een groot mens.
Het boek ‘De Ballerina van Auschwitz’ laat vooral zien dat je het leven moet proberen te accepteren zoals het op dat moment is en je er doorheen slaan met hoop en liefde. Want zegt Edith Eger:
‘’We kunnen kiezen, we kunnen áltijd kiezen, om vrij te zijn’’
Eerbied voor het leven zelf
In het dankwoord van het boek ‘De Ballerina van Auschwitz’ schrijft Edith Eger een duidelijke uitleg over wat die vrijheid van kiezen is. Ze zegt namelijk dat het voor haar uiteindelijk moeilijker was om terug te gaan naar Auschwitz dan toen ze er was. In Auschwitz kon ze slechts denken aan overleven en vrij zijn. Nu ze ernaar terugging voelde ze pas echt de emoties. Deze gevoelens moest ze voelen om weer door te kunnen, én om uiteindelijk deze bijzonder emotionele, sterke en bemoedigende boeken te kunnen schrijven. Met een toegankelijke, open en eerlijke schrijfstijl weet ze je te overtuigen dat je veel meer in je hebt dan je wellicht zou denken. De boeken zijn niet geschreven voor de sensatie maar met een diepe eerbied voor het leven zelf. Diep respect.
Leestips oorlogsverhalen
- De geruite meisjes
- Roadtrip naar Auschwitz
- De Motormeiden
- In de verte de zee
- De staljongen van Auschwitz
- Nineteen Steps
- Helden van de straat
Specificaties De Ballerina van Auschwitz
Titel: De ballerina van Auschwitz | Originele titel: The Ballerina of Auschwitz | Auteur: Edith Eger | Uitgeverij: Lev. | Eerste druk: 2024 | Nederlandse uitgave: 2025 | Vertaling: Elisabeth van Borselen | Aantal bladzijden: 208 | ISBN 9789400518247 | Voor meer informatie over het boek ‘De Ballerina van Auschwitz’ ga je naar je plaatselijke boekwinkel, bezoek je de website van uitgeverij Lev, kijk hier bij Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon.nl
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!