De bizarste beesten ooit – een tof weetjesboek
Jaaa daar is weer zo’n geweldig boek van Tim Flannery! De bizarste beesten ooit is het derde kinderboek van hem, maar ook voor volwassenen is het heel interessant. Na Gek, Gaaf, Geweldig! en Duik mee in de diepzee is er nu een nieuw deel uitgekomen. Een herkenbare stijl, waardoor je gelijk door hebt dat er sprake is van een serie. Natuurlijk kun je de boeken ook onafhankelijk van elkaar gebruiken. Wil jij bijvoorbeeld meer weten over een dinosaurus met twee paar hersenen bij zijn kont? Of wil jij weten wat een schorpioen eet die zo groot is als een mens? Lees dan heel gauw dit boek!
De bizarste beesten ooit
De ondertitel van De bizarste beesten ooit is ‘ontdek de wereld’. Dit is het overkoepelende thema voor de hele serie. Je gaat namelijk echt de wereld ontdekken. Dit keer niet vanuit de verschillende leefgebieden of lagen in de zee, maar in de verschillende tijdperken van de geschiedenis.
Start de tijdmachine. Je staat op het punt de vreemdste, wildste en meest bizarre beesten te ontmoeten die ooit hebben geleefd… en zijn uitgestorven! Samen met Emma Flanery (zijn dochter) neemt professor Tim Flannery je miljoenen jaren mee terug in de tijd. Deze wereldberoemde wetenschappers beantwoorden allerlei vragen. Het boek staat vol bizarre feiten en vrolijke tekeningen.
Grappige feitjes
Deel 1 en 2 van Ontdek de wereld stonden vol met grappige feitjes. Ook De bizarste beesten ooit gaat op deze voet verder. Wist je bijvoorbeeld dat:
- Het Tully-monster echt heeft bestaan? Hij had een olifantachtige slurf en had 2 ogen op stengels die uit zijn kop staken.
- De Ichthyosaurus geen vinnen had, terwijl hij wel op een dolfijn leek? Hij had wel iets anders, een laagje blubber om zichzelf warm te houden.
- In de enorme kop van de diprotodon vooral lucht zat? Hij had namelijk een piepklein brein.
- Deinosuchus ‘verschrikkelijke krokodil’ in het Grieks betekent? En dat was geen overdreven naam!
De teksten in alle boeken van Ontdek de wereld zijn kort en aantrekkelijk geschreven. De kleurrijke illustraties van Maude Guesne zijn een echte aanvulling op de teksten, waardoor het wel belangrijk is dat je de tekst ook leest. Ik vind dit een goed aspect van deze boeken. Kinderen zijn soms geneigd alleen te bladeren in dit type informatieve boeken, maar dit is bij De bizarste beesten ooit dat minder het geval. De illustraties begrijp je pas echt goed als je de tekst leest en andersom.
De bizarste beesten heeft een logische opbouw
De bizarste beesten ooit start met een duidelijke inleiding, waarin Tim Flannery bespreekt hoe de beesten die nu zijn uitgestorven zijn onderzocht.
De natuurlijke wereld zit vol wonderen, maar de meeste van de grootste, wildste en bizarste dieren die ooit bestonden zijn inmiddels uitgestorven. We leven in een piepklein stukje tijd. Als we de meest verbazingwekkende wezens die ooit leefden willen ontmoeten, moeten we – in onze verbeelding – duizenden jaren terugreizen naar de tijd dat ze leefden.
De bizarste beesten ooit, pagina 2
Na de inleiding worden een aantal essentiële begrippen uitgelegd. Fossielen, afgietsels, permineralisatie, sporenfossielen en coprolieten. Wist je dat dit laatste poep is? Ook evolutie, natuurlijke selectie en de geologische tijd wordt besproken. Het is echt knap hoe Flannery deze ingewikkelde begrippen duidelijk weet uit te leggen aan kinderen en volwassenen. Zonder hierbij belerend of ‘kinderachtig’ te worden.
Geologische tijdsschaal
De bizarste beesten ooit worden besproken aan de hand van de geologische tijdsschaal. De volgende 4 tijdvakken komen aan bod:
- Precambrium
4,5 miljard jaar geleden - Paleozoïcum
541 miljoen jaar geleden - Mesozoïcum
252 miljoen jaar geleden - Cenozoïcum
66 miljoen jaar geleden
Deze vier tijdvakken zijn in De bizarste beesten ooit heel herkenbaar ingedeeld. Aan de zijkant van iedere bladzijde staat de bijbehorende kleur afgebeeld, zo kun je gemakkelijk naar een specifiek tijdvak bladeren.
Af en toe zijn er een aantal bladzijdes met een zwart balkje. Dit zijn ‘weetjes over wetenschappers’. Hier staat meer informatie over bekende wetenschappers die zich bezighouden met fossielen en ook grappige feiten over de wetenschap. Wist je bijvoorbeeld dat een nepfossiel wetenschappers meer dan 40 jaar hebben beziggehouden? Nee? Lees dan op bladzijde 133 van het boek meer hierover. Aan het eind van het boek is een heel handig register opgenomen met alle woorden en besproken dieren. Ook is er een woordenlijst met uitleg.
Hoe gebruik je dit boek?
Ik had De bizarste beesten ooit mee tijdens ons familieweekend. Mijn broer, ook werkzaam in het onderwijs, zei: “Echt een heel tof, interessant boek. Toch vraag ik mij altijd af wat je hier precies mee kunt doen thuis of op school”. Dit was voor mij de aanleiding om eens wat ideeën te verzamelen:
- Gebruiken als rijke tekst
Wij gebruiken op school geen methode voor voortgezet technisch lezen of begrijpend lezen. We vinden namelijk dat alles wat je leest ook begrepen moet worden. Dit kan dus met alle teksten! De bizarste beesten ooit is uitstekend geschikt voor tekstlessen rondom rijke taal. Zoek er nog een boek bij over dinosaurussen, bijvoorbeeld Super dinosaurussen, zodat de kinderen informatie met elkaar kunnen vergelijken. - Geologische geschiedenis
Een andere invalshoek is het bespreken van het aardrijkskundige thema ‘geologische geschiedenis’. Aan de hand van De bizarste beesten ooit en bijvoorbeeld Reis door de tijdperken kun je met kinderen de kenmerken van de verschillende tijdperken in kaart brengen. Waarom konden bepaalde dieren leven in dat tijdperk en niet in een ander tijdperk? Superinteressant! - Opzoekvaardigheden
Wil jij met kinderen oefenen in het opzoeken van kennis? Dit boek leent zich daar uitstekend voor. Door het duidelijke register leren kinderen terugbladeren, bladzijdenummers opzoeken en goede steekwoorden bedenken.
Nog meer ideeën
- Naamgeving
Hoe komen dieren aan hun namen? In De bizarste beesten ooit wordt hier uitgebreid op ingegaan bij veel beesten. Laat afbeeldingen bij de goede namen zoeken (door ze te kopiëren en lost te knippen) of zelf illustraties maken bij genoemde namen. Dan pik je meteen een stukje creatieve vorming mee! - Spelletjes
Welk feitje klopt niet? Laat het kind een dier bestuderen in het boek en daarna 3 wetenswaardigheden over het dier vertellen. Maar pas op! Want 1 feitje bedenkt het kind zelf en klopt niet. Kan de rest raden wat het is? (de klas, of jij als ouder?). Hierbij leert het kind presentatievaardigheden, zelfverzekerd overkomen, non-verbale communicatie lezen. En tegelijkertijd pikt het ook veel kennis op over de dieren en de tijdvakken. - Lesideeën
Op de site van Lemniscaat staan bij veel boeken lesideeën. Zo ook van dit boek!
Kortom, je kunt alle kanten op met De bizarste beesten ooit. Een aanrader dus!
Specificaties De bizarste beesten ooit
Auteur: Tim Flannery en Emma Flannery | Illustraties: Maude Guesne | Vertaling: Steven Blaas |
Uitgever: Lemniscaat | 256 pagina’s | februari 2023 | 9789047713937 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Een Koning is geboren – een boek vol prachtige prenten - 03/12/2024
- Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda - 02/12/2024
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024