De boom die een wereld was, een filmisch verhaal over het leven rond een oude boom

Een nieuw boek van Yorick Goldewijk dat wíl je gewoon lezen. Dat móet je gewoon lezen. De boom die een wereld was is weer van een heel ander kaliber dan de eerdere boeken die Yorick schreef. Zo divers als deze schrijver is dat vind ik gewoon bijzonder. Op zijn website lees ik dan ook dat hij vooral schrijft wat hij graag wil vertellen. En zo ontstaat dus iedere keer weer een heel ander boek.

voorkant De boom die een wereld was met StoerLeesVoer kader

De boom die een wereld was

De boom is oud en stil. Aan een tak hangt een luiaard de hele dag roerloos voor zich uit te staren. Tussen de wortels slaapt een beer. Een mier marcheert dag in dag uit dezelfde weg langs de stam. Maar wat gebeurt er als de nacht valt en niemand de luiaard meer in de gaten houdt? Waarom is de kruisspin zo mager? En Betsie, de bladluis, zo moddervet? Waarom kijken die twee snoeken in het meertje bij de boom zo chagrijnig? En die bonte boomeekhoorn – heeft die nou een horloge om?

Het ene hoofdstuk vloeit over in het andere

Een nieuw boek van Yorick Goldewijk dat moet vast weer een pareltje worden. De boom die een wereld was werd dan ook al snel opgepikt op instagram en ik zag de ene review na de andere voorbij komen. Ik besloot het boek voor de schoolbibliotheek aan te kopen nadat ik het zelf had gekocht en gelezen. Ik denk dat het een mooi boek is om voor te lezen in je klas. Om samen te luisteren naar hoe dit verhaal van het ene hoofdstuk in het andere overvloeit. Maar ook thuis is het een aanwinst voor je boekenkast hoor, ik kijk alleen eerst vaak met de pet van de leescoördinator. Hoe fijn is het als je thuis nog even samen kunt verdwijnen in de natuur.

bladspiegel 1/3 pagina 11 hoofdstuk 1 met links een illustratie door Jeska Verstegen

De boom die een wereld was begint, een beetje vanzelfsprekend, bij een boom. Deze boom is al heel oud. Of in de mooie woorden van Yorick; ‘De boom was zo oud als de wereld en zat vol knobbels en kloven. Zijn stam stond scheef en zijn kruin was verward alsof hij net uit bed was gestapt.’ Ik kan nu alleen maar denken; pak een potlood en een vel papier en teken die wereld waarover Yorick zo beeldend schrijft. Maar thuis op de bank is het ook gewoon heerlijk om samen verder te lezen in die wereld in plaats van er weer iets mee te moeten doen.

De boom is daar, al lange tijd. En als je maar wilt luisteren, goed kijkt of net op het juiste moment daar bent zul je het leven op en rond de boom ontdekken. Zoals… En zo komen we vanuit de boom bij het eerste dier dat daar leeft. Een prachtig boek voor iedereen vanaf 6 jaar en ouder.

Verschillende dieren

Er komen allerlei dieren aan bod in De boom die een wereld was. Waar deze boom zou moeten staan is mij niet helemaal duidelijk. Maar dat hoeft ook niet want in het verhaal en in jouw verbeelding is die boom daar. En in en rondom die boom is veel leven. Van de luiaard en de snoek tot de bladluis en de tuinslak. Bekende en minder bekende dieren leven in en rondom de boom. Ze kennen elkaar niet per se maar maken wel deel uit van dezelfde leefomgeving.

bladspiegel 2/3 De snoek, pagina 16 en 17

De boom die een wereld was is een bijzonder verhaal waar je nog wat van op zult steken. Maar het is zeker geen informatief boek dat jou alleen iets wil leren over de vele dieren in en rondom de boom. Het verhaal laat je ook nadenken over jezelf net zoals de dieren dat doen over zichzelf en de andere dieren. Ze denken na over wie ze zijn, wat ze zijn en wat ze zouden willen. Over wat ze volgens anderen zouden moeten zijn en; of ze dat wel willen. Dit maakt het verhaal licht filosofisch maar zeker vol humor. Yorick maakt de lezer deelgenoot van de geheimen van de dieren, hun eigenaardigheden en gedachten.

Illustraties door Jeska Verstegen

De illustraties van Jeska zijn weer meer dan raak. De prachtige en veelal dromerige illustraties geven de sfeer van het verhaal mooi weer. Heel anders dan de kleurrijke illustraties in Het touw en de waarheid maar helemaal treffend voor De boom die een wereld was. De steenuil die je aanstaart vind ik erg indrukwekkend maar vooral die eerste spread geeft de dromerige sfeer weer waarbij je jezelf afvraagt waar je naar kijkt. Is het het bos of toch de weerspiegeling ervan in het water? Het boek bevat bij elk hoofdstuk een prachtige illustratie, genoeg om je over te verwonderen dus.

bladspiegel 3/3 De maandvlinder met links tekst en rechts een illustratie van de maanvlinderrups en de vlinders Jeska Verstegen

Yorick Goldewijk

Vroeger wilde Yorick Goldewijk al schrijver worden. En tekenaar en muzikant. Duidelijk dus dat hij een creatieveling is. Hij schrijft muziek voor van alles, van films tot games. En hij schrijft dus boeken. Wat ik zo bijzonder vind aan de boeken die ik van hem las is dat ze allemaal zo’n eigenzinnigheid hebben. Een boek van Yorick lijkt garant te staan voor iets dat je nog niet eerder las. Hij begon met een boek dat hij als negenjarige zelf had willen lezen; Billy extra plankgas. En daarna volgde het prentenboek Hier zijn draken en vervolgens het met een Gouden Griffel bekroonde Films die nergens draaien. Een uniek verhaal in mijn ogen. Na Duizend & ik is er nu De boom die een wereld was. En hoewel ik tijdens het lezen moest denken aan Vandaag houdt ik mijn spreekbeurt over de anaconda is ook dit boek toch weer heel eigenzinnig.

Die eigenzinnigheid in zijn boeken komt vast doordat hij nooit bewust voor en bepaalde doelgroep of leeftijd een verhaal bedenkt maar dat hij juist schrijft over wat hij graag wil vertellen. Waarschijnlijk ontstaan hierdoor zulke totaal van elkaar verschillende verhalen van prentenboek tot middelbare school. Heerlijk als je zo creatief bent en het kunt laten stromen tot er een verhaal ontstaat dat door velen wordt geliefd.

Specificaties De boom die een wereld was

Auteur: Yorick Goldewijk | Illustraties: Jeska Verstegen | Uitgever: Ploegsma | 9789021685373 | februari 2024 I  96 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, Uitgeverij Ploegsma of bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.