De bruiloft, een indringende en elegante proza van Dorothy West
Hebben jullie dat ook, dat je verhalen over rassenhaat altijd met een beetje gêne leest? Ikzelf blijf het altijd ongelooflijk vinden dat mensen kijken naar de kleur van iemand, in plaats van naar de persoon zelf. Ik zal nog duizenden boeken moeten lezen om ook maar ergens het antwoord te vinden op de vraag waarom er verschil zit tussen mensen. We wonen tenslotte allemaal op dezelfde planeet. Hebben allemaal dezelfde basisbehoeftes met gelukkig wel allemaal een eigen karakter en voorkeur. En met voorkeur bedoel ik dat de een van blauw houdt en de ander van groen. Maar om daar nu hele vetes, oorlogen en familiedrama op te baseren, die doorsudderen van generatie op generatie, dat zal ik nooit snappen. Zo ben ik dus ook uitgekomen bij het boek ‘De Bruiloft’ van Dorothy West. Een verhaal over rassenverschil en hoe trauma’s doorwerken tot in het heden.
Toon me één witte man die een zwarte man kan zien, zonder tegen zichzelf te zeggen: Ik zie een zwarte man.
Auteur Dorothy West
De schrijfster van De bruiloft, Dorothy West, is geboren in Boston op 2 juni 1907, ze overleed in 1998. Ze was bekend om haar kortverhalen romans. Ze was een van de weinige zwarte vrouwen waarvan deze korte verhalen gepubliceerd werden in tijdschriften in de jaren dertig en veertig. Een bewogen tijd die de ‘Harlem Renaissance’ genoemd werd. Ze schreef over de ervaringen van zwarte mensen in de Amerikaanse gemeenschap. Vooral bekend van haar is de roman The Living Is Easy* uit 1948. Dit verhaal gaat over het leven van een zwarte familie uit de hogere klasse.
De vader van Dorothy West was slaaf maar kreeg, toen hij zeven jaar oud was, zijn vrijheid terug. Hij wist genoeg te sparen om zijn eigen bedrijf op te richten en zo zijn gezin in welvaart op te laten groeien. Dorothy kent dus vele facetten van het leven en die gebruikt ze in haar verhalen. Deze ervaringen, anekdotes, familieverhalen en cultuurgeschiedenis komen ook weer aan bod in haar boek ‘De bruiloft’. Tijdens het schrijven van dit boek woont ze zelf al tweeënvijftig jaar in het familiehuis op Martha’s Vineyard. Ze kent de welgestelde gemeenschap dus vanuit haar eigen ervaring. ‘De bruiloft’ is haar tweede, en tevens laatste, roman. Dankzij samenwerking tussen uitgeverij en vertaalster Anna Helmers-Dieleman is dit boek uiteindelijk ook te lezen in de Nederlandse vertaling.
Ter nagedachtenis aan mijn redacteur. Jacqueline Kennedy Onassis. Al was er op het oog geen slechter bij elkaar passend paar, toch waren we de perfecte partners.
Synopsis De bruiloft
Op het eiland Martha’s Vineyard, vlak voor de kust van Massachusetts, ligt het ‘Ovaal’: een pittoresk parkje omringd door vakantiehuizen. De plek waar elke zomer een zwarte gemeenschap samenkomt. Shelby Coles, de oogappel van een van de voornaamste families van het Ovaal, gaat trouwen met de witte jazzmuzikant Meade. Het is 1953. Kleur en status staan hier hoog in het vaandel. Hoe kan Shelby, die had kunnen kiezen uit een zee van begerenswaardige mannen met de juiste kleur en achtergrond, haar leven vergooien aan een witte man zonder naam of aanzien?
Overgrootmoeder Gram, geboren aristocrate, is echter wel blij dat Shelby met een ‘witte’ man trouwt. Ze kijkt namelijk, door een persoonlijke ervaring, openlijk neer op ‘zwarte’ mensen. Lute McNeil is meubelmaker en huurt een woning in het ‘Ovaal’. Hij zorgt voor drie dochtertjes, allemaal van en verschillende ‘witte’ moeder, en heeft maar één doel: Trouwen met Shelby, ondanks dat de bruiloft van haar en de jazzmuzikant al gepland staat. Hij wil namelijk status en financiële zekerheid verkrijgen binnen het ‘Ovaal’.
In elegant en ontroerend proza vertelt Dorothy in De bruiloft West hoe Shelby’s voorouders zich hebben geprobeerd vrij te vechten van de ketenen van klasse en ras. Op fijngevoelige wijze verweeft West verleden en heden, Noord en Zuid, zwart en wit. Zo legt ze gaandeweg bloot hoe de keuzes van de familie Coles in elke volgende generatie doorwerken tot de dag van Shelby’s bruiloft, waarop ze zich realiseert hoezeer de ballast van haar familie haar eigen leven beïnvloedt.
Dit boek lees je niet, die boek beleef je
Boeken als ‘De bruiloft’ die lees je niet maar die beleef je. Wanneer ze zo goed geschreven zijn als door Dorothy West kruipen ze onder je huid en laat het verhaal je een tijdje niet meer los. Dat was bij mij zeker het geval. Middels een prachtige manier van schrijven, proza, wist West me midden in het wespennest te plaatsen. Ik ervaarde een wereld van haat en nijd, jaloezie en liefde, macht en onmacht. Alsof ik door een microscoop de kleinste details in een Afro-Amerikaans gezin mocht mee uitfilteren om zo de diepste verlangens, angsten, dromen en ambities gezamenlijk te ervaren.
Wat vooral heel knap gedaan is, is de karakterweergave in De bruiloft. Elk personage weet ze zo te beschrijven dat je tot in de fijnste puntjes denken, doen en laten kent. Daardoor begrijp je als lezer ook veel beter waar alle problemen, ook de onderliggende, vandaan komen. Het is maar weinig schrijvers gegeven dat ze op zo een manier kunnen schrijven.
Treffende en schokkende verhaalstukjes
Naast deze psychologische kant van het verhaal in De bruiloft, die overigens prachtig geromantiseerd is, zitten er ook schokkende verhaalstukjes in. Zonder op de details in te gaan, word je als lezer stevig met je neus op de feiten gedrukt wat racisme met een persoon doet maar ook met een gemeenschap. En dat de een wel kleur ziet en de ander niet.
Als je op basis van zijn huidskleur probeert in te schatten wat een man zal denken of doen, zegt dat net zoveel over jou als over hem. Neem Gram nou. Tot ik met Linc trouwde en Laurie kreeg, zag ik haar nooit als wit, ze was gewoon Gram. En ik zie haar nog steeds niet als wit. Behalve als ze mijn kind afwijst en me zo met de neus op de feiten drukt. Mensen die je kent zie je als wit tenzij ze je eraan herinneren, net zomin als jij jezelf als zwart ziet, tenzij iemand die wit is je eraan herinnert.’’
Kleur bekennen tijdens De bruiloft
Het boek De bruiloft bevat vele uitgebreide citaten. Het is om die reden ook meer proza te noemen dan een roman. Daarom lees je het boek ook niet maar beleef je het. Al zullen er andere lezers zijn die deze manier van schrijven misschien wat te veel, of te bloemig vinden. Het boek ‘De bruiloft’ vraagt om een andere manier van lezen en dat is fijn, dat zet je aan tot nadenken. Het is mooi als een auteur dat voor elkaar weet te krijgen. Ikzelf leid een leesclub en denk dat dit boek hier uitermate geschikt voor is. Er valt namelijk veel te bespreken. Want hoe denk je over kleur als het personen aangaat.? Maak je onderscheidt of zie je het niet eens? Wat doet leven in een gemeenschap met je? Heb je jezelf er wel eens tegen afgezet?
Het is mooi als een auteur zoveel vragen weet op te roepen. Nu moet je niet denken dat al deze vragen in het boek onbeantwoord blijven. Nee het tegendeel is waar. Het boek ‘De bruiloft’ wordt met een passend, wel schokkend en dramatisch, einde beëindigd. Het moment waarop uiteindelijk iedereen ‘kleur’ zal moeten bekennen, ten opzichte van zichzelf maar nog het meeste naar de ander.
Kleur was het criterium niet, dat was liefde.
Aanrader
Boeken als ‘De bruiloft’ komen, naar mijn mening, over het algemeen te weinig aan bod in de media. Het wordt door het meeste publiek dan ook niet opgepakt om te lezen en dat is jammer. Ik ben blij en dankbaar dat ik door samenwerking met uitgeverij Cossee en StoerLeesVoer wel in gelegenheid mocht zijn om dit boek te lezen. En ik zou het eenieder aan raden.
Specificaties De Bruiloft
Oorspronkelijke titel: the Wedding | Auteur: Dorothy West | Uitgeverij: Cossee | Vertaling: Anna Helmers- Dieleman | Verschijningsdatum: 23-03-2023 | Bindwijze: paperback of e-book | Aantal bladzijden: 320 | Genre: klassiekers, roman, historische roman, familie | ISBN 9789464520668 | ISBN e-book 9789464520675 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek