De chaos in Loïs – een filosofisch verhaal
In april was het de Maand van de Filosofie. Helaas was ik destijds niet in de gelegenheid om het bijbehorende kinderboek te lezen, maar gelukkig kan De chaos in Loïs ook prima in een andere maand gelezen worden. In de zomervakantie bijvoorbeeld. Mijmerend in mijn hangmat op de camping las ik dit filosofische verhaal. Het thema van dit jaar was ‘chaos’. Yorick Goldewijk schreef er een heel goed passend boek bij. Graag vertel ik je er meer over!
De chaos in Loïs samenvatting
Maarten was er drie weken lang bang voor geweest: dat de bel zou gaan en dat haar stoel leeg zou zijn. En nu gebeurde precies dat…
Maarten en Loïs zijn samen opgegroeid en hebben altijd met elkaar gespeeld. Maar sinds hij verliefd op haar is geworden, krijgt hij rode vlekken in zijn nek zodra ze hem aankijkt. En nu is Loïs ziek. Maarten voelt zich schuldig dat hij niet bij haar langs durft en wanhopig omdat ze misschien wel doodgaat. Als hij hoort over een geheimzinnig leegstaand huis waar kapotte dingen op een magische wijze weer heel worden, ontstaat er een plan in zijn hoofd. Wat als Loïs een nacht in dit huis zou doorbrengen…?
Gouden Griffel-winnaar Yorick Goldewijk schreef voor de Maand van de Filosofie 2024 een ontroerend, hoopvol en grappig verhaal over een meisje met chaos in haar lijf en een jongen met chaos in haar hoofd. Met sfeervolle illustraties van Yvonne Lacet.
Chaos
Het thema van de Maand van de Filosofie in 2024 is chaos. Wat mij betreft een goed passend thema om over te filosoferen. Want wat is het eigenlijk? Heeft iedereen hetzelfde beeld bij dit woord? In De chaos in Loïs wordt heel mooi benadrukt dat er op verschillende manieren een chaotische situatie kan ontstaan. Maarten voelt in zijn lijf dat er veranderingen plaatsvinden. Hoe kan hij het meisje waar hij mee opgroeit ineens zo leuk vinden, op een andere manier? En wat ‘hoor’ je te doen als datzelfde meisje kanker heeft en ziek in bed ligt?
Naast over verliefde gevoelens en ziek zijn valt er nog veel meer te filosoferen in De chaos in Loïs. Want wat zou jij doen met zo’n leegstaand huis? Of het waar is of niet, er gaan verhalen rond dat er dingen weer ‘heel’ worden in dat huis. Neem je je zieke vriendin daar mee naar toe? Wat is heel worden eigenlijk? Geldt dat voor ziekte, voor de muterende kankercellen in het lichaam van Loïs? En hoe verschillend kijken tieners en volwassenen naar deze situatie?
Mooi taalgebruik in De chaos in Loïs
Ik ben echt fan van de boeken van Yorick Goldewijk. Zo las ik Films die nergens draaien, Duizend & Ik en De boom die een wereld was. Deze boeken zijn heel verschillend, maar ze hebben gemeen dat het taalgebruik zo zorgvuldig gekozen is. Een voorbeeld uit De chaos in Loïs hiervan vind ik:
Een seconde stond de tijd stil.
De chaos in Loïs, bladzijde 87
En in die seconde leek alles in het hele heelal even heel dichtbij: de verste sterren waren er, pal naast Loïs’ lippen. De toekomst was er ook, in al zijn mogelijkheden. Vroeger was er, net zo dichtbij als nu. Alles wat ooit was en alles wat ooit zou zijn sloot Maarten in een lieve, warme omhelzing, die hem heel even vasthield, precies in het centrum van het universum.
Prachtig vind ik het. Maar wacht, voordat je denkt dat het alleen maar ‘aan elkaar hangt’ van poetische zinnen, dat is niet waar. Gelukkig niet, want dat zou het voor mij te zwaar maken. De kracht van Goldewijk is de combinatie van oorstrelende – dat is geen woord, maar toch – poëzie en nuchtere tienertaal. Goed in balans, waardoor het je taal verrijkt. En dat kunnen veel tieners wel gebruiken!
Lesbrief
Wil je meer weten over De chaos in Loïs? Kijk dan op de website van de Maand van de Filosofie. Daar is ook een uitgebreide, inhoudelijk sterke, lesbrief te vinden. Geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 van het Voortgezet Onderwijs. In verschillende lessen breng je verdieping aan met je leerlingen op dit boek, waarbij ze verkennen wat chaos en orde voor hen is. Echt een aanrader! De lesbrief is hier te downloaden.
De chaos in Loïs is een dun boek, omdat het een uitgave is van de Maand van de Filosofie. Daarbij is het ook goed om je te realiseren dat het een paperback is. Iets wat jammer is voor schoolbibliotheken, maar het zorgt er wel voor dat het goedkoop en is je het bijvoorbeeld voor een hele klas kunt aanschaffen als samenleesboek.
- Leestip filosofisch prentenboek: Rosa de héél héél dappere zalm – een bijzondere vis
Specificaties De chaos in Loïs
Auteur: Yorick Goldewijk | Illustrator: Yvonne Lacet | Uitgever: Querido en Maand van de Filosofie | 96 pagina’s | paperback | maart 2024 | 9789045130033 | meer informatie op de website van de uitgever en de Maand van de Filosofie, bij je lokale boekhandel en via bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024
- Dit is Vos – een geweldig AVI-groeiboek - 03/10/2024
- Zuid-moeders hebben geen geheimen – een tweede roman - 01/10/2024