De dame van het Voorhout: terug naar de 18e eeuw

In de zomervakantie ben ik terug naar de 18e eeuw gegaan door het nieuwe boek van Marja Visscher: de dame van het Voorhout. Een historische roman die zich afspeelt in de Achterhoek en Den Haag. Al lezend ga ik mee terug in de tijd, waar hoofdpersoon Johanna een veel spannender leven krijgt dan ze ooit had kunnen denken.

De dame van het Voorhout

De dame van het Voorhout begint in de Achterhoek

Het boek ‘De dame van het Voorhout’ begint in 1700, waar Johanna als dochter van de waard van herberg ‘In den Engel’ in de Achterhoek woont. Het gezin is van eenvoudige komaf en Johanna helpt mee in de herberg. Dat leidt tot problemen tussen haar en haar vader, omdat ze onbedoeld de aandacht trekt van de mannelijke gasten in de herberg. Haar vader jaagt de mannen weg, maar meerdere keren krijgt Johanna het er van langs: ‘wilde meid en slet’ noemt hij haar. Ze is 16, meisjesachtig en nog zeker niet volwassenen.

Ze voert gesprekken met haar pop, waardoor ze eigenlijk met zichzelf praat en kijkt naar het leven. Terwijl Johanna zich niet bewust is van haar schoonheid en aantrekkingskracht, komen haar vaders woorden hard binnen. In combinatie met haar moeder die steeds opnieuw zwanger is en na elke zwangerschap verzakt, zorgt dit voor een afkeer en terughoudendheid bij Johanna als het gaat om mannen en de liefde.

De start van een vrijer leven in de 18e eeuw in De dame van het Voorhout

Johanna vertrekt thuis, zodra ze in de herberg hoort dat een boer in een buurtschap verderop, een dienstmeid zoekt. Ze gaat aan de slag en wordt al werkend volwassener. Van een schuchtere dienstmeid wordt ze uiteindelijk degene die het hele huishouden bestierd. Knecht Harm zorgt voor problemen, opnieuw in de liefdessfeer. Hij benadert haar en zij kan hem met moeite van zich afslaan. Later blijken de verhoudingen tussen de knecht en de heer des huizes anders te liggen en wordt de situatie nog lastiger. Zonder te willen verklappen hoe dit verder gaat in ‘De dame van het Voorhout’, vertrekt Johanna uiteindelijk na 2 jaar. Een toevallige ontmoeting op de boerderij met schilder Philip betekent haar uitweg, ze gaan naar Zeeland.

Van Middelburg naar het Voorhout

In Middelburg ontstaat er een diepe vriendschap tussen Johanna en Philip. Die je ook liefde kunt noemen. Philip wordt een bekend schilder en Johanna ondersteunt hem in zijn zaken. Dit gaat zo goed, dat ze uiteindelijk richting Den Haag vertrekken om dichterbij belangrijke klanten te zijn.

Daar maakt Johanna een nieuwe keus en komt als hoofd van de huishouding in dienst bij raadspensionaris Simon van Slingelandt. Ze wordt steeds meer onderdeel van het gezin. Wanneer de vrouw des huizes na een lang ziekbed sterft, heeft zij een belangrijke wens voor Johanna en haar man. Deze wens in ‘De dame van het Voorhout’ doet veel stof op waaien in de hogere kringen waar zij zich in bevinden.

kobo e-reader

Terug in de tijd

De dame van het Voorhout is gebaseerd op historische feiten. De hoofdpersonen hebben echt bestaan in de 18e eeuw, en sommige gebeurtenissen zijn ook echt gebeurd. Het verhaal zelf komt van de schrijfster, zij heeft er een echte roman van gemaakt. Ik vond het heerlijk om te lezen, en ging zo met het verhaal mee terug in de tijd. Zelfs zo erg, dat ik het einde wat abrupt vond. Voor mij had het nog wel even door mogen gaan aan het Voorhout.


Specificaties De dame van het Voorhout

Auteur: Marja Visscher | Uitgever: Zomer en Keuning | September 2020 | 9789020537505 | 304 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

De dame van het Voorhout
Footer1
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.