De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond, een verrassend en licht idioot avontuur
De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond klinkt mij als een interessant boek in de oren. Zelf vind ik het leven soms ook best ingewikkeld en ik kan me voorstellen dat jonge kinderen zich ook weleens dingen afvragen waarop ze zelf het antwoord niet weten. En hun ouders ook niet. Als ik naar mijn eigen kinderen kijk moet ik ook zeggen dat zij weleens vragen stellen waarop ik geen antwoord heb. Dat zeg ik dan ook eerlijk, ik ben tenslotte geen Wikipedia en of alles wat daarop staat waar is mag je je ook altijd blijven afvragen. Eens kijken wat deze eencellige allemaal mee maakt.
De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond samenvtting
Leo is een eencellige van wel vijf centimeter lang, die woont op de bodem van de oceaan. Hij wil een simpel leven, zonder gezeur aan zijn kop, maar elke dag is er wel iets dat het leven ingewikkeld maakt.
Een zeekomkommer die je huis onder spuugt, een opdringerige kwal, een clownvis die denkt dat hij grappig is, Leo moet er allemaal niets van hebben.
Als het om hem heen eindelijk rustig is, dan beginnen allerlei vragen door Leo’s kop te spoken. Filosofische vragen, diepe vragen – Leo wordt er gek van. Leo wil geen vragen, hij wil antwoorden!
Verrassende avonturen
De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond is een leuke bundel vol korte verhalen uit het leven van Leo. Leo is een eencellige van vijf centimeter lang en haast doorzichtig. Hij woont op de bodem van de oceaan. Maar wat hem pas echt bijzonder maakt is dat hij kan nadenken. Niet dat hem dat wat uitmaakt want het liefst wil hij een rustig en simpel leven; eten, zwemmen, slapen. Dat is genoeg voor Leo.
In De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond maak je allerlei ontmoetingen mee die Leo heeft met andere dieren die in de oceaan leven. Leo woont in een koraal dat al duizenden jaren in zijn familie is. Het koraal is ook alsmaar groter geworden waardoor hij erin kan verdwalen en schuilen. Hierin verzamelt hij ook van alles dat onderweg aan zijn kop is blijven hangen. Deze spullen zijn helpend of niet-helpend. Maar soms zijn er dingen waarvan hij niet weet wat het is. En daar houdt Leo niet van, dingen die vragen oproepen. Waarom zou je dingen willen weten die je niet weet?
Om samen te filosoferen, of niet
Ja, waarom zou je dingen willen weten die je niet weet? Een mooie vraag om samen over na te denken voordat je Leo’s antwoord leest. Leo vindt dat hij al genoeg weet. De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond staat vol met gekke en verrassende avonturen van de eigenwijze Leo. Zo komt er een zeekomkommer langs terwijl Leo zijn huis aan het opruimen is. De zeekomkommer zegt de stofzuiger van de zee te zijn. Dat zou weleens een helpend ding kunnen zijn, denkt Leo dus hij vraagt de zeekomkommer binnen. Zo ontstaat er een mijmering tussen beide dieren over de vraag of de zeekomkommer wel echt een dier is of toch een groente. Leo merkt al snel dat de zeekomkommer niet zo helpend is als hij dacht. Als hij dan ook nog Leo’s huis onder spuugt heeft Leo er wel genoeg van.
Allerlei dieren en dingen komen voorbij in De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond. En ik denk dat je bij haast elk hoofdstuk wel samen kunt filosoferen over de gedachten van zowel Leo als het dier of ding dat hij tegenkomt. Leo weet het mooiste visje van de zee boos te krijgen en met een zee-egel filosofeert hij over ‘niets’. Een gesprek met een zeeschildpad die plastic heeft uitgepoept, en een gesprek met zichzelf in een stuk glas. Maar dan weet Leo het even niet meer en daar wordt hij onzeker van. Hij kruipt in zijn bed want hij vindt dit te ingewikkeld.
Voor wie is De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond
De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond is geschreven voor kinderen vanaf 6 jaar. De verrassende maar veemde avonturen van deze eigenwijze eencellige Leo zullen kinderen aan het lachen maken. Maar wellicht ook aan het nadenken zetten. Zo speelt de natuur en vervuiling in de oceaan een kleine rol. Naast de grappige illustraties en verwonderende vragen van Leo een leuk boek om voor te lezen of zelf te lezen.
Yvonne Jagtenberg is tweevoudig Gouden Penseel winnaar en heeft al vele boeken en prentenboeken op haar naam staan. De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond deed me denken aan een boek uit de serie Tijgerlezen maar dat is het niet. Neemt niet weg dat de kinderen uit de middenbouw dit zeker zelf kunnen lezen. Bij ons op school is er ook voltijd hoogbegaafdenonderwijs en ik denk dat zij dit boek wel kunnen waarderen. Wellicht dat ze er ook in de klas een filosofie les mee kunnen maken. Daarnaast is het ook gewoon een grappig en eigenwijs verhaal om voor te lezen of zelf te lezen.
Meer lezen van Yvonne Jagtenberg
- Kop op Herman!
- Mijn wonderlijke oom
- Balotje op zwemles
- Balotje en Sinterklaas
- Piet
- Het huis van Hopper
Specificaties De eencellige die het leven best wel ingewikkeld vond
Auteur en illustrator: Yvonne Jagtenberg | Uitgever: Querido | ISBN: 9789045130774 | okt 2024 | 72 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, via de website van uitgeverij Querido, klik hier voor bol of hier voor bruna.nl
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!