De emotie encyclopedie, een boek van Vera Helleman
Eerder heb ik al boeken gelezen van Vera Helleman. Zij schrijft boeken waar je even in moet komen vanwege haar unieke kijk. Maar ik houd van de holistische benadering van de mens. En Vera komt tot de kern. Zie ook mijn recensie van Moeiteloos jezelf zijn en De kracht van autisme. Nu is het tijd voor mijn derde boek van haar: De emotie encyclopedie.
Gevoelens als navigatiesysteem naar een gelukkig leven
‘De emotie encyclopedie; gevoelens als navigatiesysteem naar een gelukkig leven’ is een prachtig vormgegeven boek. Het omvat 350 emoties en hun betekenissen. Tezamen met handreikingen om deze informatie constructief te gebruiken. In het begin van het boek staat een korte uitleg over emoties en vind je in het kort hoe je dit boek het beste kunt gebruiken.
Vervolgens bestaat het boek uit de volgende overkoepelende emoties:
- liefde,
- vreugde,
- verbazing,
- verdriet,
- angst,
- afkeer,
- boosheid en
- schaamte en schuld.
Emoties leiden ons, helpen ons herstellen of stappen te zetten en geven informatie over wat ons ware zelf aangeeft nodig te hebben. Emoties geven feedback op hoe onze binnenwereld omgaat met de buitenwereld. Door dit te begrijpen, leren we communiceren met ons diepste zelf en kunnen we ons overtuigingengereedschap afstemmen op wie wij werkelijk zijn.
Ik ben me tegenwoordig redelijk bewust van mijn emoties. Dat in tegenstelling tot vroeger toen ik in mijn hoofd leefde. Maar ik vind het lastig om te weten wat ik nou ‘precies’ voel en wat ik er mee moet doen. Ik kan soms blijven hangen in het nadenken erover. Dus ik was erg nieuwsgierig naar dit boek.
De emotie encyclopedie is een boek om gelijk te gebruiken in de praktijk
Normaal lees ik een boek altijd van A tot Z. Maar dit boek is een encyclopedie dus dat vraagt natuurlijk om een andere manier van lezen. Zodra ik een bepaalde emotie of gevoel had, keek ik in het boek. Ik neem je even mee met een voorbeeld.
Ik ben iemand die veel aan mijn huid pulkt en daar wondjes van krijgt. Zonder make-up ben ik bang dat anderen me lelijk vinden. Ik zoek bij twee emoties in het boek: schaamte en onzeker. Wan ik heb sowieso zelden maar één emotie tegelijkertijd. Er spelen altijd meerdere dingen door elkaar. Bij iedere emotie vertelt Vera eerst wat de emotie je wil vertellen. Daarna legt ze uit wat de emotie van je vraagt om te doen.
De emotie schaamte
Volgens ‘De emotie encyclopedie’ gaat het bij schaamte over het verdedigen van je identiteit. Ik wil bijvoorbeeld qua gedrag ‘in control’ zijn en qua uiterlijk wil ik er gezond en mooi uitzien. Ik wil dus niet dwangmatig pulken en al helemaal niet wil ik vlekjes en littekens. Daaronder zit de angst voor afwijzing door anderen omdat ik niet goed genoeg ben.
Maar in plaats van dingen onderdrukken en kijken naar wat ik niet wil, moet ik volgens dit boek ‘uitnodigen en toelaten’ wat er is. Daarbij moet ik de mensen uitnodigen in mijn hart, die me in mijn ogen bekritiseren. Dit is even in het kort gezegd hoe ik het lees.
Op dat moment opent je hart en breng je de focus op dat wat niet goed was naar je hart. Dat is de plaats waar alles al geaccepteerd is. Daar zal ik kritiek op jezelf smelten en zacht worden.
De emotie onzekerheid
Volgens ‘De emotie encyclopedie’ is het zo dat als wij niet in balans zijn, dat wat wij afkeuren in onszelf omgekeerd, positief gespiegeld wordt in de buitenwereld. Iedere keer wanneer je een meerdere ziet in die kwaliteit, dan voelen we ons onzeker.
Onzekerheid vertelt je dat de zelfsaboterende gedachten waar je in gelooft niet waar zijn.
Als ik bijvoorbeeld geen make-up op heb, stel ik iedereen boven mij die een mooiere huid heeft. Ik kan dan proberen om de energie van de ander in mijn hart toe te laten. Deze energie laat eigenlijk de positieve versie van mezelf zien. Dit moet ik herhalen tot er acceptatie komt.
Het komt een beetje op hetzelfde neer als bij schaamte. Ik vervang eigenlijk negatieve energie van mezelf door meer neutrale of positieve energie. Lastig hoor, maar ik ga het proberen.
De emotie encyclopedie gaat gelijk diep
Als je niet bekend bent met psychologie en spiritualiteit kan het boek soms iets te vaag en abstract zijn. Dan heb je als het ware nog niet een kapstokje om het aan op te hangen. Het boek vraagt ook wel om het zelf te ervaren. Daarna snap je de theorie ook beter.
En de ene emotie is nu eenmaal ingewikkelder dan de andere. Soms is het duidelijker wat je bij een bepaalde emotie kunt doen. Als je down bent bijvoorbeeld adviseert Vera om geen ingewikkelde gesprekken aan te gaan, maar wakker te blijven voor emoties van vandaag de dag. En dan ook voor andere emoties dan de dip.
Hoe dan ook een leerzaam boek
Maar ik denk dat hoe je het boek ook leest of gebruik, dat er bij iedere emotie wel wat staat waar je iets aan hebt. Misschien een stukje zelfinzicht of is het zo dat je het al gelijk kan toepassen. Misschien is het benoemen van de emotie zelf al fijn en even genoeg.
Ik kan het boek in ieder geval aanraden voor eenieder die meer wil weten over emoties en gevoelens en hoe je ermee om kunt gaan. Het boek kan helpen bij zelfinzicht krijgen en het geeft houvast. Ik houd van de benadering dat het gaat over wat je wel kunt doen en niet over dat iets anders fout is. Ik vind het boek een pareltje en ga het zeker vaker gebruiken.
Specificaties De emotie encyclopedie
Auteur: Vera Helleman | November 2017| Uitgeverij LiV | 9789492073020| 512 pagina’s | Meer informatie vind je hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Babybullshit en hoe het echt zit, een psycholoog onderzoekt - 11/02/2023
- Rimpelingen in het hoofd van ouderen, een psychiater spreekt - 20/12/2022
- Toegepaste statistiek, een duidelijke uitleg - 15/12/2022