De encyclopedie van alles, een ultiem weetjesboek

Ben jij op zoek naar een ultiem weetjesboek? Heb je thuis kinderen, of misschien geef je wel les aan kinderen die alles maar dan ook alles willen weten? Dan is De encyclopedie van alles jouw troef! Dit boek staat vol met boeiende weetjes, leuke illustraties en interessante afbeeldingen. Wie wil nou niet ‘alles’ in zijn kast thuis, op school of op de opvang hebben staan?

De encyclopedie van alles voorkant cover weetjesboek omslag

De encyclopedie van alles samenvatting

ONTDEK DE WERELD
Maak kennis met ’s werelds dodelijkste wezens en indrukwekkendste natuurwonderen in 1.500 ongelooflijke afbeeldingen.

WAT WIL JIJ WETEN?
Kom alles te weten over jouw favoriete onderwerpen in deze fantastische mix van interessante kennis, boeiende weetjes, en leuke quizzen!

VRAAG HET EEN EXPERT
Experts van over de hele wereld komen bijeen om antwoord te geven op alle vragen die je maar kan bedenken! Wat wil jij weten?

Google in een boek

“Wow mam, dit is gewoon Google in een boek!”. Aldus mijn dochter. Ze is onder de indruk van hoe dik dit boek is en hoe vol het staat. Meteen is haar opmerking een goed aanknooppunt om in gesprek te gaan over internet, weetjes, fake news en feiten checken. Want waar Google heel makkelijk zoekt middels een zoekterm, zo niet makkelijk kan het soms zijn om betrouwbare informatie te vinden. Een groot voordeel van ‘De encyclopedie van alles’ is dat de informatie is samengesteld door wetenschappers. Je mag en kan er dus van uitgaan dat bronnen gecheckt zijn!

Mijn dochter is 10 en waar ze eerst vooral heel erg op het oog ging bladeren door een weetjesboek, zo meer gericht gaat ze inmiddels zoeken. Ze heeft favoriete onderwerpen zoals ruimte, dinosaurussen en vulkanen. Maar ook onderwerpen die bij de thema’s op haar school aansluiten vind ze leuk om meer over te lezen. De encyclopedie van alles bevat een duidelijke en uitgebreide inhoudsopgave. Deze is per grote thema’s ingedeeld. Namelijk die van:

  • Ruimte
  • Aarde
  • Leven
  • Menselijk lichaam
  • Wetenschap
  • Geschiedenis
  • Cultuur

Elk thema bevat weer heel veel subthema’s en achterin zit een verklarende woordenlijst en een register die je ook kan gebruiken om onderwerpen te zoeken.

Onmisbaar in je boekenkast

De encyclopedie van alles is echt wel een ultieme weetjesgids wat mij betreft. De vormgeving is een goede combinatie van speels en serieus. De informatie is kort en beknopt wat zorgt voor optimaal kunnen onthouden. De onderwerpen zijn zowel klassiek als modern. Zo staat er bijvoorbeeld bij ‘Verrukkelijk voedsel’, een stuk over je eten printen. Maar ook leren we wat Hákarl is… een gerecht gemaakt van haai wat 6 weken lang moet rotten voordat je dit gaat eten. Wie weet wordt dat wel de nieuwste foodsensatie. Tegelijk is er ook ruimte voor een stukje tekst over voedselverspilling. Ik vind de diversiteit van perspectieven bij de onderwerpen echt heel goed.

De illustraties en afbeeldingen in De encyclopedie van alles zijn net zo belangrijk als de tekst. Want als we niet gericht naar onderwerpen aan het zoeken zijn, laten we ons graag leiden door wat we zien. Zo moet ik van mijn dochter vermelden dat je pagina 198 echt niet mag overslaan. Daar zie je een hand met een magneet waar aan de onderkant allemaal paperclips magnetisch blijven hangen. Jullie snappen dat ik op pad wordt gestuurd nu voor net zo een sterke magneet en heel veel paperclips.

De encyclopedie van alles hoofdstuk dinosaurussen

Lestips weetjesboek

Je kan De encyclopedie van alles dus ook prima gebruiken als inspiratie voor lestips of creatieve dingen om te doen thuis. Maak eens een lekkere portie Hákarl, of probeer de magneten foto na te maken met paperclips. De informatie op blz 151, dat 30 keer per dag boeren normaal is, bladder ik even snel door. Je kan me censuur verwijten, maar die 30 halen mijn dochters vooralsnog niet. En ik weet zeker dat na deze informatie dat dan de maatstaf wordt. Mochten ze zelf deze informatie ontdekken dan is dat zo, maar als ik het iets kan uitstellen is dat mooi meegenomen. Weer een voordeel van een boek, dat bladert zo lekker.

De encyclopedie van alles is echt een heerlijk boek wat inderdaad de ondertitel van ‘ultieme gids’ helemaal waard is. De diversiteit is boeiend, de afbeeldingen sprekend en de teksten pakkend. Dankzij de professionele opmaak, met inhoudsopgave en register, leren kinderen goed de structuur van een boek. En hoe op zoek te gaan naar voor hun belangrijke informatie. Wij vinden dit echt een top weetjesboek en voor nu staat het vooraan in de boekenkast en duiken we elke dag even in dit boek.

Boekentips encyclopedie voor jeugd

De encyclopedie van alles ruimte weetjesboek hoofdstuk

Specificaties De encyclopedie van alles

Uitgever: Lannoo | Hoofdredacteur: Jenny Sich | Zie colofoon boek voor alle mensen die hebben meegewerkt aan dit boek | Vertaald door Sander Buesink, Jaro Schneider en Joost Zwart | 9789401410984 | September 2024 | 336 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Lannoo of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.