De executie, een indrukwekkende dystopie van Daniëlle Bakhuis
Ellendetainment, een indrukwekkend woord waarmee ik kennismaak in De executie. Ik ken wel een soortgelijk fenomeen: de ramptoerist. Het langzamer rijden om naar een ongeluk te kijken of het filmen van nare gebeurtenissen. Als mens snap ik ergens wel de fascinatie met narigheid. Maar des te meer besef ik ook als mens dat het niet ‘goed’ is. En ben ik me bewust van ethiek. Toch stond ik te juichen toen ik de synopsis van dit boek las, en kan ik een goede reality show wel waarderen. Waar ligt jouw grens in wat acceptabel is?
De executie
Het is 2048. Het Collectief is aan de macht. Om het land staat een Muur en de levens van alle inwoners zien er hetzelfde uit. Ze dragen dezelfde kleding, wonen in dezelfde huizen en eten iedere avond dezelfde maaltijd. Dat maakt iedereen gelijk, en het leven zorgeloos en voorspelbaar. Maar wie een misstap begaat, wordt keihard afgestraft. Sinds de doodstraf weer is ingevoerd, worden jongeren hangend in kooien boven een onpeilbare diepte terechtgesteld. Tijdens een spectaculaire show die live op televisie wordt uitgezonden, krijgen vijf tieners nog één kans om zichzelf te redden. Bij vier van hen zullen de bodems onder hun kooien worden weggeklapt. Het Collectief beslist wie er overblijft. Welkom bij De executie. Deze aflevering wil je niet missen!
De liveshow waarbij de bodem letterlijk onder je voeten vandaan zakt
Dystopie
De executie begint als een YA dystopie, en daar ben ik in het algemeen gek op. Een toekomst die anders is dan je hoopt, vaak grimmig en benauwend. Zo ook in dit verhaal. We beginnen in de kooi, midden in de liveshow. Charlotte is daar terecht gekomen en we leren langzaam aan wat Het Collectief inhoudt in de nieuwe wereld. Iedereen mag erbij en iedereen is gelijk. Maar voor degene die buiten Het Collectief stappen wachten nare consequenties.
In totaal hangen er vijf kooien en daarin zitten dus ook 5 karakters. Vijf boeiende en zeer diverse personages. Daniëlle heeft een aangename mix van verhalen en karakters weten te vangen. Je begint direct in de kooien en het verhaal valt als een dikke en zware deken op me zodra ik de eerste regels lees. We beginnen bij deel 1, de liveshow. En het hoofdstuk eindigt met een knal om vervolgens over te springen als een laaiend vuurtje naar het tweede hoofdstuk.
Actuele thema’s
De executie is bovenal een ontzettend spannende dystopie. Zo ben ik ook het boek ingestapt. Maar wat weet Daniëlle mij te verrassen. Bovenal met een ontzettend spannend YA verhaal. Maar daarnaast worden ook belangrijke thema’s pijnlijk duidelijk. In Het Collectief is iedereen gelijk. Qua kleding, huisvesting maar ook naar wat er gelezen wordt, wanneer er seks is en ga zo maar door. Alles is bepaald. Daar tegenover staat wel bijvoorbeeld dat educatie en zorg gratis zijn. Er wordt voor je gezorgd, zolang jij je naar Het Collectief inbindt. Oja en ontsnappen kan niet, er is een grote muur gebouwd om het land heen.
Interessant vind ik dit in het licht van de huidige samenleving, we strijden voor gelijkheid. Wat ook zeker goed is. Maar we moeten oppassen dat deze wens niet doorslaat in totale gelijkheid in zijn wie we zijn. Laten we strijden voor gelijke rechten en kansen in de samenleving. Maar vooral niet naar een samenleving waarin iedereen gelijk moet zijn.
Het geschreeuw om gelijkheid haalt iedereen omlaag
Iris Murdoch, Britse filosofe en romanschrijver
Doodstraf
Tegelijk is de doodstraf ingevoerd in de dystopie van De executie als schrikbewind. Voor iedereen die voet zet buiten, of tegen, Het Collectief. En dan niet zomaar een doodstraf, nee een openbare executie die live te volgen is op tv. Mijn eerder genoemde ellendetainment. Het volk verbinden door te kijken naar andermans ellende. Helaas gebeurd dit op bepaalde plekken in de wereld echt. En Het Collectief heeft flinke connecties met het Communisme. Beide thema’s roepen interessante vraagstukken op, zeker ook voor de YA doelgroep. Fijn dat Daniëlle dit heel natuurlijk in het verhaal weet te verwerken. Al is dit boek ook voor de volwassen doelgroep wat mij betreft.
Daniëlle Bakhuis
Kortgeleden heb ik met Daniëlle kennisgemaakt dankzij ‘De laatste uren van Josephine Donker‘. Dit is een XS verhaal van Best of YA. Een kort en spannend verhaal wat me wist te raken op diverse manieren. Het wist me zelfs zo te raken dat ik meer wilde lezen van deze auteur. En nog geen twee dagen later had ik De Executie verslonden. Daniëlle Bakhuis (1982) werkt sinds haar achttiende in de journalistiek. Na haar column in meidentijdschrift Fancy, werkte ze als freelance redacteur voor onder andere Cosmopolitan en CosmoGIRL. Daarnaast schreef ze 11 boeken, waarvan de razendspannende YA-thrillers De eliminatie en De executie bij Best of YA verschenen. Ze bezoekt wekelijks scholen om leerlingen te vertellen over haar werk als schrijver en haar boeken.
Krachtig
De executie is krachtig in de thema’s, het verhaal, de karakters en in bepaalde beeldmerken. De kooien ten eerste, dat is zo beeldend en sterk. Maar daarnaast weet ze de dystopie van Het Collectief heel compleet te vormen. Met kleding, omgeving en een heus “lied”. Maar ook bepaalde woorden die ze samengesteld heeft en veel gebruikt zijn zo goed! Ellendetainment en kandidaders, geweldig toch?!
Tegelijk is het ook krachtig in emoties. Vriendschap, familie, liefde, gemis en angst. Intense angst. Het is lang geleden dat ik bij een boek een traantje heb gelaten. Bij De laatste uren van Jospehine Donkers voelde ik al een brok, maar aan het einde van De executie was ik oprecht ontroerd. De emoties voelen voor mij heel puur en je maakt zo’n rollercoaster rit met de karakters mee, het raakt me gewoon.
De executie een YA pareltje
Het is inmiddels wel duidelijk, ik ben onwijs enthousiast over De executie. En dan heb ik het nog geeneens over de vormgeving gehad! Heel tof gedaan met de schutbladen. Ik laat ik niet teveel over het verloop van het verhaal los. Duik er vooral lekker in. Je begint met het eerste deel De liveshow, dit is benauwend, klein en je hebt geen idee wat je kan verwachten. Al snel heb ik een vermoeden en hoop ik iets.. Dan volgt het tweede deel, De executie, en het ontmoet deels mijn hoop. Deels, want Daniëlle weet alle verwachtingen van mij te overdonderen. Dit is mijn favoriete YA dystopie boek tot nu toe van wat ik in 2021 heb gelezen.
Boeken Daniëlle Bakhuis
Ik heb kennisgemaakt met Bakhuis dankzij de novelle: De laatste uren van Josephine Donkers. Dat boek smaakte direct naar meer en inmiddels ben ik fan van deze Nederlandse auteur. Daniëlle is begonnen met meer romantische boeken en daarna volgden al snel de door mij geliefde horror/thriller boeken van haar. Inmiddels ben ik fan van haar spannende verhalen en kunnen jullie met mijn reviews meelezen. Hieronder een handig overzicht van al haar boeken op volgorde van uitgave.
- Love & leed (2008)
- Verliefd van 2 kanten (2009)
- Verliefd… en nu? (2010)
- Wraak (2011)
- Hou me vast (2012)
- Wat als… (2013)
Reviews op StoerLeesVoer
- Zes seconden (2014)
- De eliminatie (2017)
- De executie (2019)
- Clownsnacht (2019)
- Het huis zonder einde (2020)
- De laatste uren van Josephine Donkers (2021)
- De afrekening: deel 2 Zes seconden (2022)
- De bloedzomer van 1997 (2022)
Specificaties De executie
Auteur: Daniëlle Bakhuis | Uitgever: Van Goor / Unieboek Spectrum | Best of YA | April 2019 | 248 pagina’s | 9789000365975 | Vanaf 14 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek