De geschiedenis van Jane Doe; een boek over liefde, verlies en groene koeien
De geschiedenis van Jane Doe is een boek over liefde, verlies en groene koeien. Die zin omvat eigenlijk alles wel van dit boek. Boeken die “echte” liefde kunnen pakken en verwoorden, daar heb ik een zwak voor. Uiteraard is liefde voor iedereen een ander gevoel, een andere ervaring. Maar ik denk dat de basis wel altijd gelijk is voor echte liefde. Een intens gevoel wat je kan laten opbloeien, en wat je ook intens pijn kan doen. Zeker als het verlies blijvend van aard is. Beide vinden we terug in dit boek.
De geschiedenis van Jane Doe
Geschiedenisfreak Raymond woont in de saaiste stad ter wereld Burgerville. Het leven is voorspelbaar totdat daar Jane Doe op de middelbare school verschijnt en in zijn klas stapt. Bij toeval is er alleen naast hem nog plek, en ze gaat zitten. Mysterieus, recalcitrant en eigenzinnig, Jane geeft niets prijs over zichzelf en haar verleden. Ray weet langzaam haar vertrouwen te winnen met zijn nerdiness en kennis over groene koeien. Er ontstaat een vriendschap tussen hem, Jane en vampierfictieminnende vriend Simon. Het leven in Burgerville veranderd voor hen allen maar dan begint De geschiedenis van Jane Doe haar in te halen..
Groene koeien
De hoofdrolspelers in De geschiedenis van Jane Doe, zijn allemaal buitenbeentjes. Ray is een geschiedenis freak, Simon een vampierfreak en Jane voelt zich prima thuis bij hen. Hun conversaties zijn gevat, onhandig maar ze hebben altijd iets te zeggen. Het is een bepaalde manier van nerds een hoofdrol geven. Ik heb hier niet altijd een connectie mee. Zelf heb ik ook de nodige ervaring als nerd en buitenbeentje, maar zo gevat als dat de personages in zo’n verhaal zijn ben ik nooit echt geweest. Wel zo onhandig of “vreemd”. Ik ben dan ook altijd een beetje bang dat buitenbeetjes zich juist heel raar vinden omdat de coolheidsfactor van deze gevatte nerds in boeken eigenlijk best hoog ligt.
Aan de andere kant waardeer ik die gevatheid juist ook wel. Zoals het echte buitenbeentjes betaamt hebben ze iets waar ze gek op zijn, waardoor ze in de rol buitenbeentje gekomen zijn. Alle drie hebben ze een honger naar complottheorieën, vreemde zaken en elkaar! Dankzij de kennis en passie van Ray over de geschiedenis van Burgerville weten ze zich goed te vermaken en gaan ze bepaalde plekken langs. Simon heeft een auto tot zijn beschikking van zijn moeder, met glazen dak. Je ziet een hechte vriendschap opbloeien. De geschiedenis van Jane Doe weet dit mooi in woorden onder te brengen. We springen door de tijd in dagen ervoor en dag erna.
Liefde in de geschiedenis van Jane Doe
De liefde is eigenlijk op het eerste gezicht voor Ray. Vanaf het moment dat Jane de klas instapt is hij al in de ban van haar. Jane heet overigens niet echt zo, maar we lezen het verhaal vanuit Raymond zijn beleving. En hij wilt haar echte naam niet noemen. Simon en Ray hebben voordat Jane in hun leven komt eigenlijk 0,0 ervaring met meisjes en liefde. Beide maagd en nog nooit gezoend. Ze worden eigenlijk ook nooit ergens uitgenodigd. Totdat daar Jane is en ze vrienden worden. Ze heeft een eigenzinnige manier van omgang maar beide jongens zijn gek op haar en accepteren haar zoals ze is. Het mysterie en de geschiedenis van Jane Doe fascineert ze en trekt aan.
Jane is heel afwisselend in haar rol. De ene keer is ze warm en weet ze de jongens een goed gevoel te geven. De andere keer is ze afstandelijk en lijkt ze op een andere wereld. Ray is zo gek op haar, Simon ook trouwens. Maar de warmte van de jongens lijkt haar vaak niet te bereiken en dat frustreert me. Ik zou haar door elkaar willen schudden en duidelijk willen maken dat het allemaal niet zo erg is. Dat er mooie dingen gebeuren, dat ze goed is zoals ze is. Dat is overigens ook wat Ray doet, hij probeert alles om Jane gelukkig te maken en een goed gevoel te geven. Hun liefde groeit en is intens. Maar toch komt hij niet tot de kern van haar. Totdat langzaam de geschiedenis van Jane Doe hen inhaalt.
Verlies
Wat misschien wel de belangrijkste laag uit dit boek ‘De geschiedenis van Jane Doe’ is, is omgaan met verlies op verschillende manieren. Het verliezen van je stabiele thuissituatie, het verliezen van de maatschappij omdat jij jij bent. Het verliezen van mensen om wie je geeft en het verliezen van jezelf. Door de geschiedenis heen van Burgerville lezen we over mensen die zichzelf verliezen of hun plekje in de maatschappij. Hoe ze daarmee omgaan, of niet. Ray zijn vader vertrekt bijvoorbeeld.
Verlies is niet altijd slecht maar wel altijd pijnlijk. Zo is er een klasgenoot die eigenlijk homoseksueel is, maar bang is om zijn plekje en status in de groep te verliezen. Heeft de vader van Jane leren omgaan met het verlies van zijn mogelijkheid tot zelfstandig lopen. Verlies is voor iedereen anders en de zwaarte ervan ook. Maar misschien het grootste verlies, althans voor mij, is het verliezen van jezelf. Verdwaald raken in je eigen hoofd en er niet meer uitkomen. Ondanks alle warmte, liefde en leuke dingen om je heen. De geschiedenis van Jane Doe weet dit pijnlijk bloot te leggen.
Depressie
Depressie is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Bij zichzelf of anderen. Bij jonge mensen, in combinatie met de puberhormonen, is dit nogal explosief en iets om serieus te nemen. Ik heb zelf ook periodes gehad die zwart zijn geweest en ik ben uit een burn-out geklommen. Maar de keuze van Jane is iets waar ik hopelijk nooit herkenning in zal vinden. Het verdriet wat ze veroorzaakt is zo intens. De vragen, de verwardheid, de verwoesting om haar heen. Ik hoop echt dat ik mijn dochters kan helpen tot stabiele en gezonde meiden. Maar het beangstigd me wel omdat het altijd zo ongrijpbaar is.
Ik denk dat het belangrijkste is om het bespreekbaar te blijven maken. Dat er boeken zijn zoals De geschiedenis van Jane Doe. En dat wij het als mensen blijven erkennen, herkennen en bespreken. Het boek eindigt ook met een noot van de auteur waarin ook hulplijn nummers staan en wat je kan doen. Heel fijn! Soms is juist de stap naar iemand in je omgeving hetgeen wat stopt, een medium als een boek kan dan de manier zijn om te helpen. Het boek is overigens niet altijd beladen. Het bevat een luchtigheid en humor en pas op het einde komt de ontlading. De waarheid van het verleden, heden en toekomst komen mooi aanbod in dit adembenemende en rakende debuut van Michel Belanger.
Hulplijn
Ken of ben jij iemand die suïcidale gedachten hebt, dan kun je 24/7 terecht bij 113 zelfmoordpreventie.Je kan ook anoniem blijven als je dit wilt. Online kan je meer vinden op de website en bellen kan altijd op 0900-0113. De wereld mag niet nog een geschiedenis van Jane Doe, of John Doe erbij krijgen eigenlijk.
Specificaties De geschiedenis van Jane Doe
Auteur: Michael Belanger | Vertaald door Lydia Meeder | 9789047711117 | Uitgever: Lemniscaat | December 2018 | 252 pagina’s | Aanbevolen vanaf 15 jaar | Meer informatie vind je hier voor Bol of bezoek je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek