De heksen van Milford, een proces uit de achttiende eeuw door Josphine Tey

Al van kleins af aan heb ik een fascinatie voor heksen. En dan niet voor de heksen zoals Sneeuwwitje, die we uit de sprookjes kennen. Nee, zoals de heksen die zich gewoon in de samenleving tussen ons in bevinden. Waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien dat ze heks zijn, maar die er wel een eigen levenswijze op na houden, net als bij een geloof. Neem bijvoorbeeld schrijfster Susan Smit, een hele bekende schrijfster én heks. Dat donkere, enge en dramatische werd vroeger al gauw aan vrouwen toebedeeld als ze zich van de samenleving afsloten en dingen anders deden dan het normaal. De hoofdpersonen zijn ‘anders’ en daarom deze titel, ‘De heksen van Milford’ Het verhaal is geromantiseerd maar is gebaseerd op waargebeurde feiten. Een combinatie die ik erg prettig vind om te lezen.

De heksen van Milford, voorkant

Josephine Tey, een pseudoniem vernoemd naar haar betovergrootmoeder

Schrijfster Josephine Tey, is het pseudoniem van origine Elizabeth MacKintosch. Ze geldt als een van de belangrijkste Schotse misdaadschrijfster van de twintigste eeuw. Josephine Tey is in 1896 geboren in het Schotse Inverness. Ze volgde een opleiding aan de Inverness Royal Academy en het Anstey Physical Training College in Birmingham.

Op verschillende scholen gaf ze uiteindelijk les in lichamelijke oefeningen. In haar vakanties werkte ze als vrijwilliger bij een herstellingsoord als verpleegster en werkt ook nog enige tijd in een fysiotherapiekliniek. Ze verliest haar jeugdliefde door de veldslagen bij de Somme. Als Josephine zeventwintig jaar is keert ze terug naar haar ouderlijke huis om voor haar invalide moeder en vader te gaan zorgen.

Zorgen en schrijven

Tijdens het zorgen voor haar ouders begint Josephine Tey met schrijven. De krant ‘The Westmister Gazette was de eerste die haar werk publiceerde, onder het pseudoniem Gordon Daviot.
Het eerste boek van Josephine Tey was de roman, Kif – An Unvarnished History*, en werd uitgegeven in 1948. Deze roman werd direct goed ontvangen door het lezende publiek in Amerika. Het is gebaseerd op waargebeurd verhaal uit de Eerste Wereldoorlog. Josphine Tey heeft een obsessie voor verhalen uit de geschiedenis. In haar boeken is daar veel van terug te lezen, zo ook bij het boek ‘De heksen van Milford’

Toneel

Josephine heeft echter nog een voorkeur als het gaat om het vertellen van verhalen en dat is het theater. Ze schreef verschillende toneelstukken en vele behaalde bekende toneelzalen, zoals het Londense West End. Veel van haar werk, zowel boeken als theater hebben literaire of toneelprijzen gewonnen. De boeken van Elizabeth Tey, zoals ‘De heksen van Milford’, worden nog steeds volop gelezen.

Tey was erg geteld op haar privacy. Toen ze in haar laatste jaren wist dat ze leed aan leverkanker deelde ze dat vrijwel met niemand. Ze overleed in 1952 en haar overlijdensbericht in de krant kwam onder haar oorspronkelijke naam te staan: Miss E. MacKintosh, Auteur van ‘Richard of Bordeaux’. De opbrengst van al haar boeken gaat naar National Trust. Een charitatieve instelling in het Verenigd Koninkrijk, met als doelstelling het behoud van “plaatsen van historisch belang of natuurlijke schoonheid”.

Het verhaal van De heksen van Milford

In ‘The Franchise’, een afgelegen landhuis bij het Engelse dorp Milford, wonen een moeder. Er wordt veel over hen geroddeld. Dan verdwijnt er een meisje. Een maand later duikt ze op en beschuldigt de twee vrouwen van ontvoering. Daarbij zou ze ook mishandeld zijn. De dorpelingen geloven haar graag. Er wordt een proces voorbereid waarvan de uitkomst al bij voorbaat lijkt vast te staan.

Alleen dorpsadvocaat Robert Blair twijfelt aan het verhaal van het meisje. Tegen de publieke opinie en Schotland Yard in, gaat hij toch op onderzoek uit. ‘The Franchise Affair’ was in het achttiende-eeuwse Engeland een beroemd proces. Josephine Tey herschreef deze zaak op overtuigende wijze tot, een inmiddels klassiek geworden, detectiveverhaal: ‘De heksen van Milford’.

De heksen van Milford, achterkant

Verslonden

Ben je liefhebber van slow reading, heb je de boeken van Agatha Christie, Miss Marple en Poirot ook allemaal in je boekenkast staan? Hou je wel van een beetje gepuzzel tijdens het lezen, dan is het boek ‘De heksen van Milford’ absoluut een aanrader. Ikzelf heb het boek echt verslonden.

Het boek, voor het eerst geschreven in 1948, is inmiddels een klassieker geworden. De trage manier van schrijven uit die tijd maakt dat je als lezer wel even moet terugschakelen qua leestempo. Tegenwoordig zijn de verhalen namelijk snel en flitsend, met veel actie en drama. In het boek ‘De heksen van Milford’ zit genoeg drama en actie maar het was een heel andere tijd en dat is in dit verhaal perfect weergegeven.

De heksen van MIlford, misdaad begint met egoïsme

Traag vordert de ontknoping

Het verhaal is boeiend vanaf de eerste letter tot aan de laatste letter. Traag vordert de ontknoping maar die is dan ook wel tot in de details uitgewerkt,. Niets wordt aan het toeval overgelaten en alles wordt benoemd. Pas op het einde, in de rechtszaal bij het proces van ‘De heksen van Milford’, kom je als lezer te weten hoe het daadwerkelijk in elkaar zit. Ik moet zeggen dat ik verbaasd was over de ontknoping en het heel knap van de schrijfster Josephine Tey vindt dat ik er nergens een vermoeden van had, dat het verhaal zo zou eindigen.

De personages zijn goed weergegeven, net als de sfeer van de jaren ’50. De personages hebben vele ‘echte’ menselijke trekjes waarbij vooral de humor het verhaal een smeuïg laagje geeft. Mijn favoriete personages was de moeder. Zij is een van de twee vrouwen die wordt beschuldigd van kidnapping en mishandeling. 

De heksen van Milford, staat toch in de krant

De heksen van Milford is een Literaire thriller

Persoonlijk vind ik dat ‘De heksen van Milford’ zeker meer aandacht verdient dan dat het nu nog krijgt. Het is een belangrijke literaire thriller die laat zien dat een boeiend en onderhoudende schrijfstijl decennia lang lezers weet te boeien.

Tegenwoordig wordt namelijk te snel de titel literaire thriller aan een boek gegeven. Dit met de hoop dat er meer van verkocht wordt. Maar het is misleidend voor de lezer, want literair schrijven is maar voor een enkele auteur gegeven. Josephine Tey is daar absoluut een van. Nu ben ik heel benieuwd geworden naar haar andere boeken, dus heb ik weer een mooie missie om naar de boekwinkel te gaan.

De heksen van MIlford, schutblad

Specificaties van het boek De heksen van Milford

Titel: De heksen van Milford | Oorspronkelijke titel: The Franchise Affair | Auteur: Josephine Tey | Eerste uitgave: 1948 | Nieuwste uitgave: juni 2023 | Uitgeverij: Manteau Standaard Uitgeverij | Vertaling: Lore Coutinho | Aantal bladzijden: 300 | ISBN 9789022340257 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De heksen van Milford voorkant kader
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.