De huisgenoot, een psychologische thriller van Australische bodem
Drie vrouwen: een vermoord, een vermist, een verdacht. Dat is de basis van De huisgenoot. Het is mijn kennismaking met de Australische Sarah Bailey. Ik heb wel zin in een thriller met een solide basis vanuit Australië. Mijn laatste boek uit dat land was Opgejaagd en dat was een zenuwslopende leeservaring in de desolate outback. Dat was meer horror, dit boek is een psychologische thriller. Ik heb er zin in!
De huisgenoot
Journaliste Olive Groves werkte als junior-verslaggever aan het verhaal van ‘De moord op de huisgenoot’, en raakte geobsedeerd door de zaak. Nu, negen jaar later, wordt de huisgenoot die vermist werd, dood aangetroffen op een afgelegen terrein. Oli krijgt het verhaal opnieuw toegewezen, alleen zal ze dit keer, tegen haar zin, moeten samenwerken met de jonge betweter Cooper. Hij is een bekende podcastmaker.
Oli en Cooper ontdekken nieuwe feiten over de drie huisgenoten en verborgen geheimen komen boven tafel. De onthullingen brengen Oli terug naar de dood van de eerste huisgenoot en dwingen haar om trauma’s en onzekerheden uit het verleden onder ogen te zien. Wat is er die nacht echt gebeurd tussen de drie huisgenoten? Oli bijt zich vast in haar zoektocht naar de moordenaar…
Sarah Bailey woont in Melbourne, Australië. Eerder schreef ze drie delen in de Gemma Woodstock-serie. Het duistere meer, In de donkere nacht en Het spoor van de doden. Hiervoor won ze belangrijke prijzen. Waaronder die voor beste Australische thriller-debuut. Ook De huisgenoot werd loven ontvangen. Haar boeken zijn wereldwijde bestsellers.
Een goed kopje koffie
Met De huisgenoot in mijn handen voel ik een leesbehoefte die zich het beste laat vertalen naar de beeldvergelijking met een goed kopje koffie. Een eerste kopje in de ochtend. Dit is voor mij vrij belangrijk. Ik heb dan behoefte aan goed kopje espresso. Maar er zijn van die ochtenden dan is het water op, de koffie leeg, zijn er geen schone kopjes en dan loopt de koffie ook nog eens niet goed door. Dat was precies wat ik had met dit boek. Ik had zo’n zin in een lekker sterk bakje, maar kreeg dat niet direct.
In het begin had ik wat worstelingen met De huisgenoot. Ik had niet door dat we in de tijd aan het schommelen waren. Daarbij kwamen er veel vragen, veel vraagtekens zonder antwoorden. Dit irriteerde mij meer dan dat het mij prikkelde om door te lezen. Ook had ik niet direct een connectie met Olivia, Oli, het hoofdpersonage. Maar opeens ging de koffie lopen en kreeg ik mijn lekkere bakje espresso! Na een bumpy start komt het boek op gang en kan ik het niet meer wegleggen.
Sterke vrouwen
Ik denk dat de bumpy start ook aan mijn volle hoofd te wijten is en iets met verwachtingen. Sarah Bailey heeft namelijk een gelaagde psychologische thriller neergezet met meerdere verhaallijnen, met diverse karakters uitgesmeerd over een langere tijdsperiode. Ik had een iets simpeler en toegankelijkere thriller verwacht. Wat me opvalt zijn de diverse soorten vrouwen in De huisgenoot. Geen standaard types van goed en slecht, nee gewoon echte vrouwen uit het leven. Uiteraard zijn er ook mannen. Cooper is mijn favoriet en toen hij in het verhaal kwam, ging ik met meer plezier lezen.
Cooper is de jonge podcastmaker die met de “oude rot in het vak” Oli moet samenwerken. Oli is een ouderwetse journalist van 39. Cooper is meteen al fan van Oli en ik denk dat ik dankzij zijn onbevangen vrolijkheid Oli ook ben gaan waarderen. Ik leer haar door hem beter kennen en ik vind dat eigenlijk best wel bijzonder dat een auteur dit kan doen. Oli is een sterke vrouw en uiteindelijk een heel fijn karakter. Ze is heel eigen en realistisch en aan het einde voel ik echt een band met haar. Ik voel wat zij voelt, ga mee in haar gedachtes en raak ook verdwaald in alles wat er speelt. En dat is zenuwslopend!
Verkeerde been
Sarah Bailey weet heel goed te spelen met verwachtingen. Ze strooit overal al verhaallijnen uit waar bepaalde visjes in rondzwemmen. Sommigen pik ik er al vrij snel uit om er uiteindelijk achter te komen dat ik de vis wel gevangen heb… Maar het visje verkeerd benoemd heb. Bailey zet mij op het verkeerde been, en soms sta ik opeens weer op het goed been. En zo ontstaat een dans en begint er langzaam aan samen met het hoofdkarakter Oli een grote chaos en verwarring te ontstaan van zoals ik het graag benoem: what the f*ck is er nou aan de hand?!
De huisgenoot is een sterke thriller. Je hebt de basis van de huisgenotenmoord. Daarnaast Oli haar leven en werk als journalist. En dan spelen er nog meer zaken. Het boek bevat diverse thema’s die ik niet allemaal kan benoemen. Maar wat ik wil kan benoemen: familie, vriendschap, misbruik, machtsvertoon, liefde, trauma, verlies, de maatschappij, media, geheimen, doofpot en overleven. Na de laatste bladzijde ben ik erg blij dat ik dit boek heb gelezen en ben ik zeker benieuwd naar meer van Bailey!
Specificaties De huisgenoot
Auteur: Sarah Bailey | Vertaald door Ireen Niessen | Uitgever Marmer | Mei 2022 | 448 pagina’s | 9789460684500 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek