De jongen die van de wereld hield, een filosofisch sprookje
Sprookjes zoals we al honderden jaren aan elkaar doorvertellen. Assepoester, Rapunzel, Hans en Grietje, we hebben ze allemaal al eens gehoord, gelezen of gezien. Dat er toch elk jaar nieuwe sprookjes verschijnen vind ik altijd erg bijzonder. Nu is De jongen die van de wereld hield geen echt sprookje. Maar het zou er wel één kúnnen zijn. Een hoopvol verhaal waar je nog even dieper over na wilt denken.
De jongen die van de wereld hield
Stel, je was nog niet geboren, maar je kon al wel op de wereld rondkijken. Zou je blij zijn met wat je zag? Zou je geboren willen worden?
Adem wel! Hij is een jongen die zou kunnen gaan leven. Hij kan niet wachten tot hij echt op die wonderbaarlijke wereld rondloopt en hij mensen kan ontmoeten en sneeuw kan vastpakken. Eerst moet hij dan wel nog zijn ouders bij elkaar brengen. Maar dat zal toch niet zo moeilijk zijn?
Het verhaal in het kort
In een verzonnen plaats die ergens in een Oost-Europees land lijkt te liggen botsen een man en vrouw tegen elkaar en vallen in de sneeuw. Een vluchtige kus volgt en op dat moment verschijnt het mogelijke kind. De jongen die verschijnt houdt op slag van de twee mensen daar op de grond. Maar zij zien hem niet, legt Barkov uit. Barkov is een soort hoeder van al die mogelijke kinderen die boven de stad als lichtjes zweven. En als het jongetje hoort dat hij mogelijk kan gaan leven wil hij niets anders meer.
Als blijkt dat zijn ouders elkaar waarschijnlijk niet meer gaan treffen na de val in de sneeuw, geeft Barkov de jongen een voorschot op het leven. Hij geeft hem de naam Adem en ook een speciale zandloper. Als die zandloper leeg is, is ook dit voorschot op het leven voorbij voor Adem. De jongen die van de wereld hield wordt tot leven geblazen en alle sensaties hoort, ruikt, proeft en voelt hij nu. Ook de kou en de sneeuwvlokken kan hij voelen. En Adem vindt het heerlijk!
De ontmoetingen met zijn ouders zijn niet gemakkelijk. Zijn moeder is politieagent en denkt dat het een valstrik is. Zijn vader is lastiger te vinden. Lukt het Adem om met de afleiding van al die nieuwe sensaties op tijd zijn ouders bij elkaar te brengen? Mag hij leven of verdwijnt hij als de zandloper leeg is net zoals hij andere lichtjes zag verdwijnen?
De jongen die van de wereld hield heeft me geraakt
Dit is een boek dat ik in een paar dagen uitlas. Het greep me, ik wilde weten hoe het verder ging. En als ik niet aan het lezen was zoemde het in mijn hoofd. Nu schrijf ik wel vaker dat wij volwassenen vaak van alles vinden, wijze lessen uit een boek halen en dat soort dingen. En de meeste auteurs zijn daar niet mee bezig, ze willen een fijn en vermakelijk boek schrijven dat jongeren aanspreekt. Mij spreekt De jongen die van de wereld hield enorm aan. Ik was té nieuwsgierig of Adem zijn ouders bij elkaar kon brengen. En ik denk dat als kinderen dit boek pakken ze ook geïntrigeerd raken.
Het kostte me alleen wel tijd om op te schrijven wat ik verder van het verhaal vind. Het gaat namelijk over Adem, een mogelijk kind. Dat betekent dat Adem geboren zou kúnnen worden, het hoeft dus niet zo te zijn. Er zweven overal lichtjes boven de stad en dat zijn allemaal mogelijke kinderen. Je snapt dat een volwassene hier waarschijnlijk dieper over na zal denken dan een kind dat gewoon een leuk boek wil lezen. Tenminste, dat denk ik. Zeker als je bijvoorbeeld een miskraam hebt gehad, dan komt dit verhaal dichtbij. Dan raakt het en ga je je misschien afvragen of je dit inzicht zou willen geloven. En daardoor bleef het verhaal in mijn hoofd hangen, het heeft me geraakt.
Sprookjesachtig of filosofisch, aan jou de keuze
De jongen die van de wereld hield is een prachtig verhaal voor jongeren vanaf 10 jaar. Een sprookjesachtig verhaal of juist om samen eens over te filosoferen. Aan jou de keuze. Het verhaal is, net als de cover en enkele illustraties door Mark Janssen, tijdloos, ontroerend en laat je niet zomaar meer los.
Het is niet alleen het verhaal zelf waardoor je zo graag verder wilt lezen. Het is ook het gemak waarmee het boek wegleest en de kracht waarmee je in de eerste hoofdstukken al het verhaal wordt ingezogen. Een boek vol levenslessen maar vooral ook vol hoop en liefde.
Tjibbe Veldkamp
Tjibbe Veldkamp schrijft voor alle leeftijden. Ik moest dan ook even schakelen toen ik na het lezen van De jongen die van de wereld hield weer een boek van Agent en Boef aan het invoeren was in de schoolbibliotheek. Zo verschillend en toch weer de overeenkomst in de fantasiewereld van Tjibbe die eigenlijk ook heel geloofwaardig is.
Tjibbe Veldkamp schrijft zo divers, er is door hem voor elke leeftijd wel een leuk boek geschreven. Neem de series Grapman of Agent en Boef. Maar ook vele prentenboeken als Vuilnisvarkens Job en Bob, Hebbes! en De fantastische vliegwedstrijd. De boeken van Dog Man worden ook vertaald door Tjibbe. Bij veel van de boeken tot 8 jaar staat humor centraal. De titels die Tjibbe schreef vanaf 10 jaar komen op mij een stuk serieuzer over. En met meerdere Zilveren Griffels op zak zou De jongen die van de wereld hield weleens een Gouden kunnen opleveren…denk ik. Al heb ik er natuurlijk geen verstand van.
Specificaties De jongen die van de wereld hield
Auteur: Tjibbe Veldkamp | Illustraties: Mark Janssen | Uitgeverij: Querido | 9789045129235 | augustus 2023 | 173 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord hieronder en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Tjonge lijkt me mooi zeg