De jongen uit het woud, een prequel graphic novel in De Grishaverse
Om mijn bitterzoete verdriet wat anders te laten smaken heb ik vrij direct na het laatste hoofddeel uit De Grishaverse dit boek opgepakt. De jongen uit het woud is een prequel in graphic novel stijl vanuit De Grishaverse. We duiken terug in de tijd met de Duisterling en leren een andere kant van hem kennen. Dit verhaal had Leigh bardugo geschreven vlak voordat deel 3 van de Grisha-trilogie uitkwam. Het is een leuk extra verhaal, dat wat meer diepgang aan het karakter brengt. Maar maak je geen zorgen om spoilers, die zijn er niet.
Synopsis De jongen uit het woud
De Grishaverse wordt uitgebreid met een graphic novel! In De jongen uit het woud leer je de Duisterling kennen voordat hij de Schaduwvlakte creëerde en hij de leider van Ravka’s Tweede Leger werd. Dit boek is een prequel op de Grishaverse en speelt zich vóór ‘Schim en Schaduw’ af.
Eryk is samen met zijn moeder al zijn hele leven op de vlucht, want ze zijn de gevaarlijkste en zeldzaamste Grisha die er bestaan. Ze worden opgejaagd door degenen die hen willen vernietigen, of juist in hun macht willen krijgen. Hun Grisha-gave moeten ze dus koste wat het kost verbergen. Maar dat blijkt zelfs na jaren oefening ontzettend ingewikkeld, en soms zelfs dodelijk.
Geschreven door Leigh Bardugo en geïllustreerd door Dani Pendergast. Bardugo kennen we natuurlijk van alle Grisha boeken. Dani Pendergast is een freelance illustrator uit Parkland, Florida. Het ziet ernaar uit dat dit boek De jongen uit het woud haar debuut is. Ze maakt veel kunst en illustraties maar voor wat ik kan vinden zie ik geen andere boeken.
Graphic novel
Wat heerlijk dat De Grishaverse een graphic novel rijker is! Ik ben groot liefhebber van deze vorm van lezen. Het samenspel tussen beeld en tekst kan je als lezer naar zoveel toffe plekken nemen. Ik ben benieuwd hoe het ontvangen is door de lezers, want graphic novels zijn nog niet een heel erg geaccepteerde leesvorm. De jongen uit het woud is een zeer toegankelijke graphic novel. Het verhaal is vrij eenvoudig en bijna simpel. De illustraties zijn dromerig, clean en passen perfect bij de doelgroep denk ik.
Dit verhaal heeft Bardugo geschreven als los verhaal vlak voor deel 3 van de Grisha-trilogie. Ik had verwacht dat het over het ontstaan van de vlakte zou gaan. Maar neen, het gaat veel verder terug. We zien de Duisterling met zijn moeder rondreizen. Je krijgt een stukje te zien van hoe hij gevormd is. Bardugo geeft aan dat de Duisterling niet per se het grote slecht is, en dat kan natuurlijk ook nooit. Althans in een goed verhaal niet. Iedereen heeft diverse kanten, redenen waarom hij of zij zo gevormd is door het leven. En De jongen uit het woud laat mooi zien in woord en beeld, een stukje dan, van hoe de Duisterling gevormd is door het leven.
Verwachtingen
Als verse Grisha-fan, als graphic novel liefhebber én net vers uit de hoofdboeken had ik wel verwachtingen. De jongen uit het woud kan het niet helemaal waarmaken, maar daarmee wil ik niet zeggen dat het een slecht boek is. In tegendeel. Ik heb me vermaakt met een luchtig verhaal. Allereerst had ik dus verwacht om iets meer prequel te lezen over de vlakte, hoe deze is ontstaan. Maar het verhaal staat veel meer los. Je kan dit prima lezen zonder spoilers naar het grote hoofdverhaal. Wel vind ik het leuk om nu achteraf te lezen omdat je connecties ziet. Zijn toekomstbeeld, de versterkers, een gezonde Baghra, een jonge Duisterling en hoe Grisha moesten leven toen.
Zoals gezegd denk ik dat de tekenstijl van De jongen uit het woud perfect past bij de ya doelgroep, waar ik als volwassenen officieel iets (ietsjes maar hoor:)) buiten val. Hier had ik tijdens het lezen van de hoofdboeken geen last van. Ik denk ook dat een kwestie van smaak meespeelt. Het is voor mij net iets te clean, ik mis het rauwe randje van Bardugo. Ik snap de kleuren ook niet helemaal van bijvoorbeeld het schutblad, ik zou voor zwart kiezen.
Ook voel ik niet dé connectie met het verhaal en karakters als dat ik had in de hoofdboeken. Dat kan nogmaals komen omdat ik vol emotie Het oordeel van de wolf net heb dichtgeslagen. Maar ik vind het in het algemeen wat dunnetjes, wat safe en mis de gelaagdheid van een wolkenkrabber waar ik net doorheen gezakt ben in de hoofdboeken. Ik snap ook niet elk beeld wat Pendergast me geeft in De jongen uit het woud, en dan vooral de illustraties zonder teksten. Wij zitten gewoon niet helemaal op dezelfde belevingslijn denk ik. En dat doet verder geen afbreuk aan het boek.
Volgorde Grisha boeken
Even een kleine reminder wat de volgorde is van alle boeken die in De Grishaverse afspelen. Handig om te weten is dat je ook zou kunnen starten met De Kraaien, of de Nikolai-duologie. Of misschien liever met de prequel? De keuze is aan jou hoe jij in deze wereld wil stappen. Ik heb gekozen om de volgorde van uitkomst en schrijven aan te houden. En ik zou dit ook wel aanraden aan verse lezers. Al kan je De jongen uit het woud elk moment wel lezen.
- Schim & Schaduw (2019). Deel 1 De Grisha*
- Dreiging & Duisternis* (2019). Deel 2 De Grisha
- Val & Verlossing* (2019). Deel 3 De Grisha
- Boek der heiligen* (2020). Een boek met alle heiligen uit de Grishaverse
- List & Leugens (2021). Deel 1 uit De Kraaien duologie*
- Kraai & Koninkrijk (2021). Deel 2 De Kraaien duologie*
- De verminkte koning* (2021). Deel 1 Nikolai Lantsov-duologie
- Het oordeel van de wolf* (2022). Deel 2 Nikolai Lantsov-duologie
- De taal der doornen* (2022). Sprookjesboek geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden uit de Grishaverse
- De jongen uit het woud (2022). Prequel van de Duisterling in graphic novel vorm*
Recensies op StoerLeesVoer
- Schim en schaduw, een eerste boek uit De Grisha boekenserie
- Dreiging en duisternis, een tweede boek in De Grisha trilogie
- Val en verlossing, een einde van De Grisha trilogie
- List & Leugens, een eerste deel in De Kraaien-duologie
- Kraai & Koninkrijk, een laatste boek in De kraaien duologie
- De taal der doornen, een sprookjesboek uit De Grishaverse
- De verminkte koning, een grandioos eerste boek van de Nikolai-duologie
- Het oordeel van de wolf, een apotheose van groots formaat in De Grishaverse
- Boek der Heiligen, verhalen van heiligen uit de Grishaverse
Is De jongen uit het woud leuk?
Ondanks dat ik niet op 1 lijn zat qua beleving en ervaring met de illustraties van Pendergast, en iets met verwachtingen, vond ik De jongen uit het woud zeker leuk. Een heerlijke verrijking van een prachtige wereld. Heel tof dat er gekozen voor een andere vorm van vertellen. De subtiele connecties namen iets weg van mijn bitterzoete afscheid. Al maakten ze me tegelijk ook wel weer hongerig naar de full Bardugo experience. Toch juich ik elk extra verhaal toe uit deze wereld. Er is nog zoveel te vertellen en ik wil nog geen afscheid nemen. Dit verhaal is rijk aan de thema’s: eenzaamheid, familie, afkomst, overleven en het lot.
De jongen uit het woud is weer vertaald door Merel Leene. De Engelse titel is: Demon in the Wood. Best wel anders en ik ben benieuwd waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. De Nederlandse titel is misschien zelfs wel passender, maar toch anders dan dat de auteur bedoelt heeft. Ik ben dan altijd nieuwsgierig naar het proces van keuzes maken hierin.
Leuk vind ik overigens dat dit boek aan de cast- en crewleden van Shadow and Bones de tv-serie is opgedragen vanuit Bardugo. Ik mopper in mijn recensies altijd op de tv-serie. Maar Bardugo is ze dankbaar en dat vind ik tof. Ik moet het ook gewoon als een andere manier van een verhaal vertellen zien, wat overigens wel prachtig uitgevoerd is. Toch blijf ik zeker #teamboek en is De jongen uit het woud een toffe aanvulling in deze heerlijke wereld.
En dan zijn er nog maar twee boeken te lezen van deze wereld…
Specificaties De jongen uit het woud
Auteur: Leigh Bardugo | Illustraties: Dani Pendergast | Uitgever: Blossom Books | Vertaling Merel Leene | Oorspronkelijke titel: Demon in the Wood | 208 pagina’s | November 2022 | 9789463493994 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek