De kaartenmaker, een thriller over waar je vermoord gaat worden
Toen ik de achterflap van De kaartenmaker las, was ik direct nieuwsgierig. Want: wat als je weet waar je vermoord gaat worden? Kan je dan wel verder met normaal leven en hoe doe je dat dan? Dat waren twee vragen die door mijn hoofd spookten voordat ik het boek had gelezen. Ook klonk het allemaal heel origineel en spannend. Lees verder om te weten te komen of dit boek mijn verwachtingen heeft waargemaakt.
Waar gaat De kaartenmaker over?
In een buitenwijk van Oslo gaat Lisbet Lind net aan haar keukentafel zitten voor het ontbijt als ze ziet dat er op de buitenkant van haar raam een vel papier is geplakt. Als ze het van dichtbij bekijkt, blijkt het een handgetekende kaart te zijn – een plattegrond van haar huis met een rood kruis precies op de plek waar ze op dat moment staat. Op de achterkant van het papier zit opgedroogd bloed. Met een angstig voorgevoel stopt Lisbet de kaart in een la en begint aan haar dag.
De volgende dag wordt het dode lichaam van Lisbet Lind gevonden in haar keuken. De politie staat voor een raadsel. Waarom is ze vermoord? Hoofdinspecteur John Persvik gaat op zoek naar aanwijzingen, maar dan ontvangt Lisbets ex-man ook een handgetekende kaart met een kruis, besmeurd met bloed… Een spannende synopsis van De kaartenmaker!
Mijn leeservaring van De kaartenmaker
De kaartenmaker begint met een hoofdstuk over/vanuit Lisbet. Vanuit haar blijft het bij hoofdstuk één, daarna lees je vanuit andere personages. Helaas kon ik moeilijk in het verhaal komen, pas toen ik ongeveer driekwart van het boek had gelezen, zat ik er redelijk goed in. De reden dat ik er slecht in kon komen, komt denk ik doordat er direct in het begin al zoveel hoofdstukken door steeds vanuit een ander personage werd geschreven. Hierdoor moest ik constant schakelen. Ik snapte er daardoor ook vrij weinig van. Ik ben ook meerdere keren zinnen tegengekomen die naar mijn idee niet helemaal lekker liepen, waardoor ik de zin een paar keer opnieuw moest lezen om te begrijpen wat er stond. Wellicht dat dit door de vertaling komt, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Ik vind het persoonlijk belangrijk dat een thriller constant spannend is, van begin tot eind. Dat was voor mij bij De kaartenmaker niet het geval. Er zaten wel een paar goed spannende stukken tussen, maar te weinig voor een thriller, vind ik. Het einde was niet het einde wat ik had verwacht. In het begin dacht ik al te weten wie de dader was, maar gelukkig zat ik ernaast. Er zat dus een heuse plottwist in, want naar mijn weten waren er geen directe aanwijzingen die leidden naar de uiteindelijke dader.
Wel voelde het einde voor mij heel raar aan. Voor mij voelde het eigenlijk een beetje alsof er aan het eind van het schrijven van het verhaal een andere dader moest worden bedacht, omdat de eigenlijke dader toch de dader niet kon zijn. Dit omdat iets wat de auteur eerder had geschreven, toch niet met het daderprofiel bleek te kloppen.
Gedurfde manier van debuteren
Ik had eigenlijk veel meer van De kaartenmaker verwacht, waardoor het boek helaas wat tegenviel voor mij. Ik denk persoonlijk dat het komt doordat er uit zoveel verschillende personages geschreven is. Dit is natuurlijk erg lastig, en zeker als je dit meteen doet bij je allereerste boek! Ik denk dat dit de valkuil is geweest. Zo voelt het in ieder geval voor mij. Er zullen heus mensen zijn die er geen problemen mee hebben om vanuit zoveel verschillende personages te lezen.
Het idee van De kaartenmaker is wel erg goed en origineel bedacht! Ondanks dat ik al heel vroeg een sterk vermoeden had wie de dader zou zijn, weet Anette Hemming ervoor te zorgen dat ze iedereen verdacht maakt. Ondanks dat de uitwerking naar mijn mening tegenviel, zal ik zeker nog wel een volgend boek van Anette Hemming willen lezen. Door De kaartenmaker weet ik dat ze wel origineel is. Ik voel dat er nog meer in haar zit. En ik vind ook: Elke auteur moet ergens beginnen en elke auteur moet de kans krijgen om te kunnen groeien. Al was het wel heel erg gedurfd om direct bij je eerste boek vanuit zoveel verschillende personages te schrijven!
Over Anette Hemming
Anette Hemming is geboren in 1990 in een klein stadje dicht bij Oslo. Ze studeerde aan de Norwegian Business School. De kaartenmaker is haar debuut. Ondanks dat ik De kaartenmaker veel minder goed vond dan ik van tevoren had gedacht (wat ik eigenlijk heel jammer vind), kon ik wel uit het boek opmaken dat er bij haar nog veel in zit. Anette Hemming is namelijk wel erg origineel en laat iedereen verdacht lijken. En ik zal ook zeker nog een volgend boek van haar willen lezen. Alleen hoop ik dan op een verhaal dat uit minder verschillende personages geschreven is.
Specificaties De kaartenmaker
Auteur: Anette Hemming | Uitgeverij: Cargo | Vertaald door: Neeltje Wiersma | 412 pagina’s | april 2023 | 9789403116129 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!