De kattengeest – Oosterwijk, een dromerig filosofisch prentenboek

Dit prentenboek heeft mij al betoverd vanaf de cover. De titel is mysterieus en eigenlijk heb ik na het lezen van de synopsis geen idee wat nou precies de boodschap is van dit prentenboek. Is het gelaagd? Filosofisch? Eng? Geen idee! Maar de kunstzinnige cover van De kattengeest lonkt en weet me in dit verhaal te trekken. Zal ik me thuis voelen in dit prentenboek van Joost Oosterwijk?

De kattengeest voorkant prentenboek cover omslag joost oosterwijk

De kattengeest samenvatting

Niemand wist waar ze vandaan kwamen, de geesten die plotseling in de stad verschenen. Ze zwierven door de straten, maar wat ze zochten wisten de mensen niet.
Als Anna op weg naar huis een mysterieuze kattengeest ziet, belooft ze om hem naar huis te brengen. Maar eigenlijk weet zij ook niet waar dat is. Samen gaan ze op zoek naar een plek waar de geest zich thuis voelt.

Magisch beeldverhaal over de zoektocht van een meisje en een poes. Dit prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar maar voor jong en oud boeiend.

Urban filosofisch prentenboek

Goh, hoe moet ik De kattengeest nou recenseren. Dit is voor mij namelijk niet een hapklaar prentenboek. Ik snap het niet direct maar het blijft me wel bij. En ook mijn dochters van 6 en 11 hebben bij het sluiten van dit prentenboek niet direct een afsluiting. Is dat negatief? Nee natuurlijk niet, ik wil alleen maar aangeven dat dit een verhaal is om te laten bezinken en wat misschien niet helemaal meteen duidelijk is. En dan is de vraag of de duidelijkheid ook voor elke lezer hetzelfde is. Ik haal er als volwassene een verhaal uit van loslaten, eenzaamheid en verbinding. Mijn dochters vinden het in eerste instantie zelfs eng en zitten in die emotie.

Wat ik heel gaaf vind zijn de illustraties. In een sober grijs kleurenpalet weet Joost Oosterwijk een geweldige urban vibe in zijn verhaal tot leven te laten komen. De beweging van de regen is heel tof gedaan, we voelden ons echt even onderdeel van de regenbui. Daarnaast is het een stad met alle rauwheid die dat kan hebben. Graffiti, hoekige lantaarns een (voor mij) ouderwetse bus. De zachtheid komt voort uit het lieve hoofdkarakter Anna. Een stoer meisje wat de mysterieuze kattengeest wilt helpen om de weg te vinden. En de zachtheid komt ook vanuit de “geesten”. Voor mij stralen deze rust en kalmte uit.

Dat alles maakt voor mij de kattengeest tot een urban filosofisch prentenboek. Een combinatie die ik nog niet eerder zo heb gezien. Een beeldverhaal waarin scherpte en zachtheid elkaar omarmen en samensmelten tot een verhaal.

Vragen tijdens het voorlezen

Ik hou heel erg van een bepaald ritme tijdens het voorlezen en van spelen met een bepaalde sfeer zodat luisteraars in de energie van een verhaal worden gezogen. Anderzijds kan ik erg genieten van de vragen en het perspectief van kinderen. Toch botsen die dingen als ik voorlees, want vragen halen mij immers uit het ritme en de voorleesbubbel. Voor mijn dochters was De kattengeest een prentenboek waarbij heel veel vragen kwamen. Dus dat heb ik vrij snel geaccepteerd. Het begon al met de vraag of het een spannend boek was door de kleuren en de titel. Daarna volgde de vraag of het verdrietig was.

En ook in het verhaal snapte ze niet hoe dat meisje niet bang was en zo lang alleen op pad mocht en over het einde waren ze het ook niet helemaal eens. Want wat hield dat nou in? En waarom is er maar 1 kattengeest? En waarom heet dit boek De kattengeest als er ook duiven- en muizengeesten zijn?

illustratie joost oosterwijk prentenboek

Voor jong en oud

Jullie horen het al, beide dames hadden een serieuze bril op en een mouw vol vragen die maar bleven komen. Ik heb heel bewust niet vanuit mijn volwassen blik antwoord gegeven maar heb ze aangemoedigd tot zelf nadenken. Wel heb ik aangegeven dat ik juist rustig werd van dit prentenboek en het veilig voor me aanvoelde. En dat sommige verhalen er juist zijn om vragen te stellen en een eigen beeld te vormen. Dat vonden ze inderdaad ook wel leuk. Want, zo was hun redenatie, dan is het verhaal elke keer weer anders en voor iedereen ook verschillend.

De kattengeest is een beeldverhaal die zich niet makkelijk in een hokje laat stoppen. Het is voor jong en oud en volgens ons dus voor elke lezer weer anders. De prenten bevatten emotie, gevoel en sfeer. Hou wel rekening met de filosofische inslag, en wees voorbereid op vragen. In ons huis komt dit mooie unieke pareltje in mijn eigen boekenkast. Ik ben nieuwsgierig naar wat Joost Oosterwijk nog meer uit zijn penselen weet te toveren.

Specificaties De kattengeest

Auteur en illustraties: Joost Oosterwijk | Uitgever: Querido | Maart 2025 | 40 pagina’s | 9789045130583 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Querido, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding. Deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en andere kinderen en volwassene. Lezen, voorlezen, verhalen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen hier op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.