De klas van meester Hugo, een boek met verhalen van over de hele wereld
Wat kan een leerkracht toch voor bijzonders voor elkaar krijgen in een klas. Als ze maar een beetje van Mees Kees en deze Meester Hugo in zich hebben. En er zijn vast nog tal van andere kwaliteiten die van pas komen hoor. Maar een leerkracht die luistert en zijn of haar leerlingen écht ziet is goud waard! Zo ook meester Hugo in dit boek de klas van meester Hugo. Ik wou dat ik zo’n leerkracht had gehad.
De verhalentroon
Meester Hugo houdt van verhalen. Sprookjes, fabels, liefdesverhalen, ridderverhalen, verhalen uit verre landen, mythes, sages, dierenverhalen, griezelverhalen, verhalen met veel woorden, maar ook verhalen die niet veel woorden nodig hebben. Omdat iedereen hem graag hoort vertellen, heeft hij zelf nog maar weinig tijd om verhalen te lezen of ernaar te luisteren. Daarom bedenkt hij op een dag de verhalentroon voor in De klas van meester Hugo.
Zijn leerlingen mogen een voor een op de verhalentroon een verhaaltje komen vertellen. Niet zomaar een verhaal! Een verhaal dat ze gehoord hebben van hun ouders, die het op hun beurt misschien gehoord hebben van hun ouders. Of eentje van een tante of een goede vriend van de familie. Zo ontdekken we in De klas van meester Hugo verhalen van over de hele wereld.
De klas van meester Hugo
Meester Hugo woont om de hoek van school. In de zomervakantie kreeg hij een goed idee. Omdat hij niet veel tijd meer heeft om zelf te lezen bedenkt hij een verhalentroon. Hij vindt een geschikte stoel in de garage en zet deze in zijn klas. Hierop kunnen de leerlingen gaan zitten om een mooi verhaal te delen. De kinderen kijken verbaasd naar de stoel die er (nog) niet uitziet als een troon. “Dat wordt ons speciale project dit jaar” zegt Meester Hugo. Na wat meer uitleg dat als je komt vertellen op de troon je ook iets mag meenemen waarmee je ‘m kunt versieren schieten er tien vingers de lucht in om als eerste te mogen vertellen op de verhalentroon.
Maya met een gedicht en liedje uit Rusland
Twee jaar geleden is Maya verhuisd van Rusland naar België. Ze zijn gevlucht voor de oorlog. Voor de verhalentroon heeft zij een gedichtje bij dat zij leerde van haar oma. Maar ook een liedje dat zij zingt als zij haar oma mist. De oma van Maya woont namelijk nog in Rusland. Uiteindelijk leert de hele klas het liedje te zingen en sluiten zij er aan de schoolpoort de dag mee af. De tekst wordt op de verhalentroon in de klas van meester Hugo bijgehangen.
Amina met een raadsel uit Somalië
De vader van Amina heeft een verhaal over een Somalische sultan. Deze sultan was een goede leider en bracht het volk samen om raadsels te vertellen. De mensen werden dan uitgedaagd deze raadsels op te lossen. Op een dag werden alle mannen uit Somalië bij de sultan geroepen. “Breng me het stuk van een schaap dat zowel een volk kan verdelen als herenigen” sprak hij. Wie het juiste deel brengt wordt gezien en vereerd als een wijze man.
Iedereen hoopte dit raadsel op te kunnen lossen. Maar een arme boer vond het een lastige keuze welk deel hij zou moeten geven van zijn beste schaap. Zijn oudste dochter had wel een idee. De boer vertrouwde haar en volgde haar advies op. Denk je dat dit het juiste deel was uit het raadsel van de sultan? Hoe zal de sultan reageren? En wat komt er dan op de verhalentroon bij? Je leest het in De klas van meester Hugo.
Leeservaring De klas van meester Hugo
Wauw, wat een heerlijk verhaal is De klas van meester Hugo van Ceelke Van Nuffelen. En dan te bedenken dat dit haar eerste boek is. Ik vergeleek het al even met Mees Kees omdat ik de manier van omgaan met de leerlingen herken bij deze meester Hugo. Maar wel op een heel eigen wijze. Wat een goed idee ook zo’n verhalentroon. In elk verhaal zit wel een mooie boodschap. En hoe heerlijk zijn al die culturen die samenkomen in 1 boek. Ook de prenten zijn mooi. De ene keer gaan ze over het verhaal dat wordt vertelt. Dan zie je de kinderen in de klas en wordt je beeld van de sfeer helemaal gevormd.
Het boek De klas van meester Hugo is geschreven door de Belgische Ceelke Van Nuffelen. Dat zie je terug in de tekst zoals ‘klas 1B’ wat in Nederland een groep 3 zou zijn. Maar ik heb me daar niet aan gestoord, wellicht omdat ik vlakbij de grens woon en dat al vaker heb gehoord 😉 Ik heb genoten van de diverse verhalen van over de hele wereld. En ik ga dit boek tippen voor de Kinderjury 2023 bij mijn kinderen op school.
Specificatie De klas van meester Hugo
Auteur: Ceelke Van Nuffelen | Illustraties: Julie van Hove | Uitgeverij: Infodok | 9789002274657 | 2022 | 95 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek