De kleur van woorden, een prentenboek voor gevoelige kinderen

Wij hebben een gevoelig kind in huis. Wat had ik het fijn gevonden wanneer wij de kleuren van woorden in huis hadden gehad toen hij nog klein was. Omdat het mooi weergeeft wat de kracht van zelfreflectie en positieve communicatie is. Niet alleen voor kinderen, ook voor ouders een mooi boek. Zeker wanneer je ook een gevoelig kind mag groot brengen. Elk kind heeft een eigen aanpak nodig, zeker wanneer je gevoelige kinderen kent. Een mooie aanvulling op de prentenboeken die er al zijn.

SLV kader De kleur van woorden

De kleur van woorden samenvatting

De kleur van woorden gaat over Camila. Camila kan iets heel bijzonders: ze ziet hoe de woorden van mensen kleur geven aan het leven. Of hoe deze woorden juist alles grijs maken. Camila probeert de kleurrijke woorden te verzamelen. Ze zijn zo mooi en vrolijk. Maar er komen steeds meer donkere, gemene en droevige woorden naar haar toe. Daarom beginnen ook haar eigen kleuren te vervagen tot ze helemaal grijs wordt. Camila neemt een besluit. Dan gaat ze zelf kleur in de wereld brengen.

kleur van woorden zien

Camila is vastbesloten om het grijs te verjagen met haar vriendelijke woorden. Ze merkt dat deze worden ook veel sterker zijn dan de woorden die ze ontvangt. Overal waar ze lieve woorden deelt komt er ook steeds meer kleur. Camila wordt er vrolijk van. Dan neemt ze een bijzonder en mooi besluit. Ze kijkt niet meer naar de woorden van andere. Ze kijkt naar haar eigen, mooie gekleurde, woorden.

De kracht van zelfreflectie en positieve communicatie

Bij een prentenboek verwachten we niet direct een boodschap over de kracht van zelfreflectie. Kun je jonge kinderen (vanaf 5 jaar) daar wel mee confronteren? Zoals met alles is jong geleerd, oud gedaan. Dat geldt ook voor zelfreflectie denk ik. Al kijk ik zelf meer naar de boodschap over positieve communicatie. We weten allemaal dat woorden kracht hebben. Negatieve woorden blijven vaak langer hangen dan positieve. En daarom is het juist goed dat je dit met kinderen bespreekt. Op een laagdrempelige manier zoals in De kleur van woorden. Want kinderen zien het verhaal, luisteren naar jou en vinden het fijn een moment samen te hebben.

grijze woorden

Het enige wat mij betreft De kleur van woorden nog beter had gemaakt was een hoofdstuk met tips voor ouders. Want hoewel het mooi is om over de kracht van zelfreflectie en positieve communicatie te schrijven, is het voor ouders ook fijn om te weten hoe die boodschap in het verhaal verweven zit. Hoe ze dit verder kunnen bespreken met hun zoon of dochter (wanneer ze dit willen) en wellicht een aantal leuke opdrachten om te doen samen. Of juist de tips voor ouders om boodschappen/leermomenten van hun kind positief in te steken.

Niet iedereen is daar even bedreven in. Maar wanneer je dit boek in huis haalt ben je wel bereidt te leren hierover. Ongetwijfeld is er online veel te vinden hierover én het prentenboek is op zichzelf al heel mooi en waardevol. Het had alleen nog net dat beetje extra gegeven aan het boek naar mijn idee.

kleur verdwijnt

Wat vind ik ervan

Mijn mening over het boek is hierboven wellicht al wat naar voren gekomen. Toch wil ik je graag meenemen in hoe ik het boek zie. Het is een heel waardevol prentenboek. De kleur van woorden is niet alleen prachtig voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Hoewel we wel weten dat woorden kracht hebben, staan er we niet altijd bij stil. Ook niet als volwassenen. Het leven gebeurd, we zijn moe en ongemerkt komt er toch een snauw uit naar iemand anders. Niet de bedoeling, maar het gebeurd wel.

Het prentenboek geeft mooi inzicht in hoe dit werkt. Dat de kleuren kunnen verdwijnen door woorden. De zelfreflectie komt naar voren doordat Camila bedenkt hoe ze wil zijn en dit ook zo gaat toepassen (positieve woorden spreken). Ze ziet ook direct resultaat (kleur dat terug komt). Een prentenboek dat voor kinderen een echte toegevoegde (leerzame) waarde heeft. Leerzaam zonder dat de kinderen het zelf doorhebben.

Specificaties De kleur van woorden

Auteur: Krista Legge | Illustraties: Leila Nabih | Uitgever: Clavis | Eerste uitgave: 31 januari 2025 | Originele titel: Focus | Vertaler: Clavis uitgeverij | ISBN: 9789044855760 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bij de website van uitgeverij Clavis, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of kijk bij Amazon

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.