De klokkwestie – een wiskundig prentenboek in stripvorm

De klokkwestie is weer zo’n aansprekend prentenboek in stripvorm voor kinderen vanaf 7 jaar die wel of niet van wiskunde houden. Alleen die zin al vind ik zo grappig dat ik graag verder lees! Ik zeg ‘weer’ omdat we bij StoerLeesVoer eerder al Het taartprobleem en Het hekjesvraagstuk mochten lezen. Dit zijn wiskundige stripboeken, gemaakt door Bill Wise en Davilyn Lynch. Graag vertel ik je meer over dit prentenboek, waar kinderen misschien wel nog beter van leren klokkijken!

De klokkwestie

De klokkwestie samenvatting

Tiktak, tiktok, toktok… Kip kan niet kloklezen. Daardoor was ze te laat voor een afspraak en nu wil Brutus de boxer haar een lesje leren. Help! Schaap heeft een idee: Kip moet gewoon snel leren kloklezen. Geit heeft een ander plan: Kip moet karate leren, zich vermommen of naar de Zuidpool verhuizen. Welk plan is het beste?

De klokkwestie is een grappig prentenboek in stripvorm dat laat zien hoe leuk rekenen kan zijn. Voor kinderen vanaf 7 jaar die wel of niet van wiskunde houden.

Klok leren lezen

Met De klokkwestie kunnen kinderen nog beter klok leren lezen. Op een humoristische wijze wordt uitgelegd hoe het werkt met uren en minuten. Hierbij worden de begrippen ‘kwart over’ en ‘half…’ niet uitgelegd, het gaat bij dit boek echt om de uren benoemen en het aantal minuten voor of na het hele uur. Dat is jammer, omdat het benoemen van de kwartieren vaak best lastig is voor kinderen.

Ik zou De klokkwestie dan ook vooral gaan lezen omdat het gewoon echt heel grappig is. Er zitten taalgrappen in en de spanning van Kip om boxer te ontmoeten is voelbaar. De geinige tekenstijl spreekt de kinderen aan en strips zijn volgens mij altijd goed!

Voor wie is De klokkwestie geschikt?

Ik moest best even nadenken over de vraag voor wie dit boek het meest geschikt is. De vorm die is gekozen is inderdaad passend bij 7+. Dat gaat voornamelijk om de stripvorm en de taalgrappen die worden gemaakt. Toch weet ik vanuit mijn werk dat klokkijken al eerder begint, zeker als het gaat om de hele uren. Ik kan mij dus ook goed voorstellen dat je dit boek ook bij jongere kinderen inzet. Misschien vooral de afbeeldingen. Dit is anders dan bij de andere boeken in deze serie, want bijvoorbeeld bij het boek over breuken komt de inhoud en de gekozen vorm wat beter bij elkaar.

In bovenstaande afbeeldingen kun hopelijk zien wat ik bedoel. De uitdrukkingen en getoonde emoties vind ik niet kleuterachtig weergegeven, je ziet duidelijk dat de auteur en de illustrator proberen een ietwat oudere doelgroep kinderen aan te spreken. Maar de inhoud die wordt besproken, 30 minuten over 9, is passender bij groep 3. Hierbij vind ik het een gemiste kans dat ‘half’ niet als term wordt gebruikt. Dit zou misschien ook kunnen komen door de vertaling vanuit het Engels, of de Vlaamse achtergrond van de vertaler.

Samen met een volwassene

Ik denk dan ook dat het goed is om dit boek samen met een volwassene te laten lezen. De klokkwestie kan wel wat verdieping gebruiken en die kun je toevoegen als je vragen stelt rondom het verhaal en wat meer tekst en uitleg geeft bij de plaatjes. Je kunt dan zelf de gebruikelijke termen toevoegen en daarmee is het boek absoluut geschikt om klokkijken op een speelse wijze te oefenen met je kind.

Oefening aan het eind van het boek

In De klokkwestie is de digitale klok ook aanwezig. In het verhaal en bij de oefening. Op het schutblad, achterin, staat een oefening die je met je kind kunt doen om het klokkijken te oefenen. Hier zie je al wat complexere klokken, absoluut een educatief onderdeel van dit boek dus!

De klok is een geliefd onderwerp

Wist je dat er echt heel veel boeken bestaan met ‘klok’ in de titel? Soms om een fysieke klok aan te duiden, een andere keer als symbool voor de tijd die verstrijkt. Een aantal voorbeelden:

Werk jij op een school en wil je graag prentenboeken gebruiken bij je rekenonderwijs? Lees dan eens deze recensie van Met rekenogen bekeken, met wel 45 voorbeelden van prentenboeken die je kunt gebruiken!

Specificaties De klokkwestie

Auteur: Bill Wise | Illustraties: Davilyn Lynch | Uitgever: Clavis | April 2024 | 32 pagina’s | 9789044853087 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van de uitgeverij Clavis, kijk bij bol of bij bruna.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.