De man in de Amstel, een geweldig nieuw verhaal over Bob de Winter
Als tiener ben ik ooit op Kattenburg (Amsterdam), met vriendjes en vriendinnetjes, op een mooie zomerdag in de gracht gedoken. Heerlijk verkoelend dachten we. Dat viel nogal tegen. Het water was warm en twee van onze groep hadden er een snee aan de benen opgelopen. Waarschijnlijk opengehaald aan fietsen die in het water gegooid zijn. Het werd allemaal nog veel erger, want bij thuiskomst was mijn moeder minder enthousiast over deze actie dan ik was. Ze liet me een liter melk drinken, spoelde me grondig een half uur lang onder de douche af. En nam me vervolgens mee naar de huisarts voor een tetanus prik. Aan deze anekdote moest ik glimlachend terugdenken toen ik de titel van het nieuwe boek van Duco Hellema zag: ‘De man in de Amstel’. Vergeleken met wat het personage uit het boek overkomt, valt mijn avontuur nog reuze mee.
Dit is het verhaal van De man in de Amstel
Amsterdam, november 1948. De angst voor de Sovjet-Unie groeit. Overal in de wereld lijkt het communisme in opmars. Nederland heeft bovendien ook zo zijn eigen problemen. De oorlog tegen de Republik Indonesia duurt voort, ondanks de inzet van tienduizenden militairen. Ook in economisch opzicht houdt het allemaal niet over.
De Amerikanen zijn begonnen met de levering van Marshallhulp, maar daar is nog niet veel van te merken. Ondertussen begint de praktijk van advocaat Bob de Winter een beetje te lopen, ook al betreft het vaak saai werk. Dan wordt in de Amstel het lichaam van een man gevonden. De weduwe vraagt De Winter om uit te zoeken wat er is gebeurd. De politie gaat uit van een ongeval, of zelfs zelfmoord. Maar ze vertrouwt het niet. Als De Winter aan de slag gaat, stuit hij op een muur van stilzwijgen. Niemand wil iets met de zaak te maken hebben. De Winter begrijpt al snel waarom. De man in de Amstel had meer geheimen dan alleen zijn lidmaatschap van de CPN.
Auteur Duco Hellema
Als hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht houdt Duco Hellema zich vooral bezig met de internationale betrekkingen van de twintigste eeuw en met de geschiedenis van de Nederlandse buitenlandse politiek. Hij heeft diverse boeken geschreven over deze onderwerpen. Zo ook over de Koude Oorlogsperiode. Zijn meest recente boek ging over de Partij van de Arbeid: Dat hadden we nooit moeten doen*. Het boek ‘Rendez-vous in Praag’ was zijn eerste fictiedebuut. Nu komt hij met het boek ‘De man in de Amstel’. Zijn boeken kenmerken zich door het prachtige tijdsbeeld van naoorlogs Amsterdam.
Wederom verrast hoe Hellema het tijdsbeeld weet te beschrijven
‘De man in de Amstel’ is het nu het tweede boek wat ik van Duco Hellema lees. Net als bij ‘Rendez-vous in Praag’, ben ik verrast. Hellema schrijft op zo een herkenbare manier over de stad Amsterdam maar zet ook heel realistisch het tijdsbeeld neer. Alhoewel ik er zelf nog lang niet was in de jaren net na de oorlog, begrijp ik heel goed de sfeer. De schrijfwijze is beeldend te noemen. Je ziet de rokende en drinkende personages voor je. Veel van deze dingen zouden in deze tijd niet meer zo beschreven mogen worden.
Net zoals de vrijheid die de auteur aan het hoofdpersonage geeft met zijn mening over vrouwen. Tegenwoordig zou dat vrij incorrect gedrag genoemd worden. Gelukkig zijn er nog schrijvers als Duco Hellema die het nog precies zo durven te beschrijven zoals het was. Het werd in die tijdsperiode, over het algemeen, ook normaal bevonden.
Zowel de personages als de auteur zijn zekerder geworden
De personages worden goed gekarakteriseerd. Het hoofdpersonage Bob de Winter is ten opzichte van het eerste deel ‘Rendez-vous in Praag’ wel wat zekerder geworden. Je zou de boeken apart kunnen lezen maar ik ben er zelf altijd een voorstander van om series per deel achter elkaar te lezen. Zo zie je de groei in de karakters terug en zelfs in het advocatenkantoor van De Winter. Maar ook de auteur lijkt met nog meer zekerheid zijn verhaal ‘De man in de Amstel’ op papier te zetten.
Hopelijk volgt er nog een hele serie
Auteur Duco Hellema is een meester in het be- en omschrijven van politieke machtsspelletjes. En de macht die Rusland heeft , toen nog Sovjet-Unie genoemd, is heden ten dage helaas niets veranderd. Aan alles is te merken dat Hellema veel onderzoek heeft gedaan naar de naoorlogse periode. Dat hij dit soort, meestal duffe en saai stof, heeft om weten te zetten naar een old-school detective vind ik heel knap gedaan.
Sowieso is het een verademing om weer eens een boek te lezen waarin alles zich in slow-motion lijkt af te spelen. Niet dat er in ‘De man in de Amstel’ niets gebeurt. Integendeel, er gebeurt meer dan in menig populaire thriller. Het is het oog voor detail en het beschrijven van de situaties en gesprekken die het boek zeer goed en prettig leesbaar maken. Ik mag de hoop uitspreken Bob de Winter nog de nodige zaken in zijn kantoor op te lossen krijgt en dat wij die als lezers dan weer mogen meebeleven.
Specificaties over het boek De man in de Amstel
Titel: De man in de Amstel | Auteur: Duco Hellema | Uitgeverij: Prometheus | Eerste uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 286 | ISBN 9789044654646 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, online bij uitgeverij Prometheus of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek