De Muze en de Dood, een adembenemende New Adult Romantasy

De Muze en de Dood is verreweg één van de mooiste boeken in mijn boekenkast. De cover is prachtig, de art op de schutbladen betoverend, het binnenwerk is adembenemend en de sprayed edges maken het plaatje helemaal compleet. Maar het gaat natuurlijk om het verhaal. Zal die net zo betoverend zijn?

De Muze en de Dood samenvatting

In een meeslepende Romantasy komen de Dood en zijn Muze samen in een gevecht op leven en dood. Maar wie zal deze confrontatie winnen?

Gefascineerd door haar pracht, tart de Dood het Lot in een poging de stervende vrouw terug te brengen die hem bij elke ademtocht achtervolgt. Goddelijke liefde – of obsessie – is absoluut grillig en riskant.

In een laatste poging zijn muze in leven te houden, schrikt Dood er niet voor terug haar op te sluiten en in een gedrocht te veranderen.

Terwijl Pandora steeds verder verstrikt raakt in zijn web van onwaarheden, lijkt ze haar ziel en hart alleen nog te kunnen beschermen door de hel in zichzelf los te laten.

Duistere New Adult

Je ziet het al meteen als je De Muze en de Dood in je handen hebt. Dit is geen vrolijk liefdesverhaal, maar een duistere romantasy. Ook de titel geeft het natuurlijk al een beetje weg. Maar het hele boek straalt donkere vibes uit. En dat vind ik onwijs tof! Ik hou van verhalen met een duister en rauw randje en dat ga je zeker terug kunnen vinden in deze New Adult fantasy.

Voor wie is De Muze en de Dood?

De Muze en de Dood is een duistere fantasy voor New Adults. Dit betekend dat het geschreven is voor vanaf ongeveer 18 tot ongeveer 30 jaar oud. Het is dus eigenlijk de leeftijdscategorie die na Young Adult komt. Maar als dertigplusser kun je dit boek natuurlijk ook prima lezen. Ten op zichtte van Young Adult zijn protagonisten ouder en de thema’s volwassener. In het geval van dit boek is het zeker goed om de trigger warings te lezen. Zo zitten er onder andere een aantal redelijk expliciet beschreven spicy scenes in het boek.

Wat mij betreft passen deze binnen het verhaal. Ook is er de vermelding naar sterrenkinderen. Ik vind dat dit op een zeer mooie en respectvolle manier is verwerkt in het verhaal. Maar ik ben dan ook niet gevoelig voor deze triggers. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Dus altijd goed om hier voor jezelf even naar te kijken en dan een keus te maken.

Auteur Rani de Vadder

Rani de Vadder is inmiddels een ervaren auteur die al verschillende boeken heeft geschreven. Begin dit jaar maakte ik kennis met de Engelstalige versie van Evil wears a crown. Een duister en sprookjesachtige verhaal dat maakte dat ik graag meer van haar wilde lezen. Rani de Vadder heeft een fijne schrijfstijl die ook in De Muze en de Dood terugkomt. Ze heeft de gave om fantasie werelden zo te beschrijven dat ze zich als een film afspelen in mijn hoofd. En hier word ik altijd heel blij van. Want het plaatje vormt zich dan helemaal vanzelf in mijn hoofd. Ik hoop dan ook zeker dat er volgend jaar weer een nieuw boek van haar zal verschijnen.

Speciale editie

Zoals ik in de intro al beschreef is dit één van de mooiste speciale editie in mijn collectie. De cover en het grafische design van Lotte van den Noort zijn een perfecte weerspiegeling van het verhaal. Daarnaast heeft Shanna Paulissen geweldige character art gemaakt. Ik heb heel wat toffe edities van boeken in de kast staan. Maar ben echt onder de indruk van hoe dit boek eruitziet. Als de mooie scherpe sprayed edges van de Muze en de Dood je nog niet uitnodigen het boek open te slaan dan doet de sierlijke, maar duistere cover dit wel. De character art is sprekend en zet meteen de sfeer van het boek neer. En dat wordt alleen maar versterkt door het gehele design. Veren, rozen, rook, schaduwen en verschillende mooie gedetailleerde elementen brengen het verhaal tot leven. Het enige wat ik nog kan zeggen is ‘WAUW’.

Mijn leeservaring van De Muze en de Dood?

Door de fantastische vormgeving van de Muze en de Dood waren de verwachtingen ontzettend hoog. Toen ik begon met lezen was ik een beetje bang dat het boek zou tegenvallen. Ik moest echt groeien in het verhaal. De personages leren kennen en hun reacties leren snappen. En dit duurde echt wel even. Maar toen het verhaal vorderde kon ik het verhaal bekijken vanuit hun perspectief waardoor ik me niet langer stoorde aan bepaalde reacties. Dit was ook het moment dat ik toegewijd was aan het verhaal en graag wilde weten hoe het verder zou gaan.

De schrijfstijl van Rani de Vadder is zeer beeldend en hier en daar zelfs een beetje poëtisch. Dit maakte dat ik de duistere wereld van de dood helemaal voor me zag. Het voelde voor mij een beetje aan als een geheel eigen hervertelling van het verhaal van Hades en Persephone. Wat niet zo gek is als je bedenkt dat het geïnspireerd is op de Griekse mythologie.

Maar vind ik het verhaal dan net zo betoverend als de vormgeving van het boek? Ik ben niet zoals gehoopt helemaal omvergeblazen door dit verhaal. Ik vind het moeilijk om uit te leggen hoe dit komt zonder het plot weg te geven. Maar de beste uitleg is dat ik wat miste en het niet helemaal compleet voelde. Ondanks dit vond ik het wel een heel tof verhaal waar ik helemaal in op ging. Ik heb het dan ook echt met plezier gelezen.

Leestips passend bij De Muze en de Dood

We hebben inmiddels een mooie collectie met reviews van fantasy boeken op StoerLeesVoer staan. Nieuwsgierig naar wat wij zoal hebben gelezen? Bekijk dan ook zeker eens deze reviews:

Specificaties van De Muze en de Dood

Auteur: Rani de Vadder | Cover ontwerp & grafisch design: Designs by Lotte | Character Artwork: Shanna Paulissen | Uitgeverij: Hamley Books | 15 oktober 2024 | 320 pagina’s | 9789464945355 | Meer informatie over De Muze en de Dood bij je lokale boekhandel, bekijk de website van uitgeverij Hamley Books of online bij Bol of bij Bruna.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.