De Netflix Essays; wat hitseries over onze tijd vertellen!

De eerste gedachte die ik had, was dat alleen al de hoeveelheid aan series, films, documentaires op Netflix het teveel en tekort van onze samenleving blootlegt. Daarom was ik, als generatie x-er, gelijk benieuwd hoe de vijf essayisten én millennials hier tegenaan kijken. Hoe komen zij tot de ultieme Netflix & Chilll’d avond? Dat lukt mij dus vaak niet door de oneindige keuzemogelijkheden. Maar wellicht dat De Netflix Essays licht in de duisternis scheppen.

De Netflix Essays

De Netflix Essays

De series en films van Netflix, het meest invloedrijke mediaplatform van deze tijd, tekenen de verbeelding van deze tijd. Kortom; of we ze nu ophemelen of neersabelen, ze overheersen onze dagelijkse gesprekken bij de koffieautomaat op het werk of op een eerste date. Van Sex Education en Stranger Things tot BoJack Horseman: in De Netflix Essays vormen ze steeds de aanleiding voor jonge, moderne cultuurkritiek. Die op een verfrissende manier de diepere lagen aanboort van actueel entertainment.

Samengesteld door Daan Borloo en Florian Deroo.

Netflix net niks?

De vijf essayisten hebben ieder een andere manier om een successtory van Netflix onder de loep te nemen. Ik ben er niet over uit of ik een voorkeur heb voor de essay over Master of None vanwege het onderwerp van de serie en/of de schrijfstijl van Florian Deroo. Ach, dat maakt ook niets uit. Het resultaat is dat ik dit weekend deze serie over de alledaagse (eet)problemen van hoofdpersonage Dev Shah ga kijken onder het genot van een bak Ben en Jerry’s Netflix & Chilll’d. Dus missie geslaagd, zou ik zeggen! De essays zijn voorzien van een illustratie van de hoofdpersoon door Saïdjah Vos. Een duidelijke afbakening en mooie aanvulling tussen de hoofdstukken. Net zoals de korte verantwoording en biografie van de auteurs achterin De Netflix Essays.

Ik vind het prettig om meer perspectief te krijgen bij wat ik voorgeschoteld krijg. En dat lukt met een korte introductie en trailer niet altijd. Vandaar dat ik regelmatig afhaak, omdat ik implodeer van alle keuzemogelijkheden. Dat één van de essays dus heeft opgeleverd dat ik weet dat ik een serie wil gaan kijken, is een compliment!

Netflix en boekverfilmingen

Een kanttekening heb ik op het nawoord in De Netflix Essays. Als boekliefhebber ben ik goed op de hoogte van de verfilmingen van boekseries. Zo ook van Shadow and Bone, de succesvolle reeks van auteur Leigh Bardugo en Bridgerton van Julia Quinn. In het nawoord komt aan de orde dat Shadow and Bone een samenraapsel is van succesvolle elementen uit andere (fantasy) series. Dat klopt niet helemaal. Er zijn extra elementen ingestopt en aangevuld. Het oog wil ook wat tenslotte! Echter het is niet zo dat er alleen maar losse elementen in de blender zijn gestopt. De serie volgt waar mogelijk het boek.

De kritiek op Bridgerton vind ik onterecht. De groteskheid waar Bridgerton op wordt aangesproken, is simpelweg een voortvloeisel van de boeken; een moderne niet al te subtiele twist op de boeken van Jane Austen. Het is dus niet zo dat puur voor effectbejag is gekozen. Ook zou Bridgerton een onverwachte monsterhit zijn. Dat lijkt me sterk als de boeken sinds 2000 op de bestsellerlijst staan inclusief een wereldwijde fanbase.

Nostalgische toekomstmuziek?

De laatste jaren zien we dat elke streamingsdienst zo zijn eigen niche heeft. Een beetje zoals elke tv-zender dat ook heeft. Netflix test zelfs een nieuwe feature waarbij abonnees een vooraf bepaald programma voorgeschoteld krijgen. Klinkt dit bekend in de oren? Florian Deroo zegt hierover dat Netflix teruggrijpt op het model waarvan ze het graf nog aan het graven zijn. Daar kan ik me helemaal in vinden. Hoewel ik ook stiekem een beetje opgelucht ben en dat ik over een tijd niet meer eindeloos door het menu hoef te scrollen. Dan wordt het pas echt Netflix & Chilll’d!

Ben je altijd na het kijken van een serie het “hoe en waarom” aan het opzoeken op Wikipedia? Dan zou ik zeker De Netflix Essays aanraden. Je gaat met een ander oog naar een seriie kijken en dat geeft een extra dimensie. Ik hoop dat er een jaarlijkse editie komt.

Bonus: muziek in De Netflix Essays

Over toekomstmuziek gesproken…als generatie X-er én op het randje net wel/niet millennial (bouwjaar 1980) smul ik van Stranger Things én de retrofuturistische synthwave! Elk seizoen heeft een eigen original soundtrack én eentje met diverse artiesten uit de jaren ’80. Dit wil je niet missen! Daarom hieronder een Spotify voorproefje.

Specificaties De Netflix Essays

Auteur: Daan Borloo, Dominique De Groen, Florian Deroo, Zeynep Kubat, Mats Vandroogenbroeck | Uitgever: Academia Press│ 9789401474658 │ september 2021│88 pagina’s │Meer informatie bij de boekhandel of Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Extra informatie

De Netflix Essays zijn geschreven over onderstaande Netflix originals series. Gek genoeg had ik nog nooit van Cheer en Master of None gehoord. Ondanks dat ik dacht het hele Netflix-menu toch gezien te hebben!

Kijk je liever geen Netflix? Dan heb ik natuurlijk een boekentip voor je! En net zo spannend en vermakelijk als een Netflix original! Lees bijvoorbeeld eens een van de vertrekthrillers van de Crime Compagnie Het Moezelmeisje van Marelle Boersma.

Cheer over prestatiedruk

Stranger Things over nostalgische nieuwigheid

Master of None over eten

BoJackHorseman over volwassenheid

The Queen’s Gambit over het vrouwelijke genie

Tiger King over klassentoerisme

De Netflix Essays
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.