De plicht – een thriller waar je in blijft lezen
Heerlijk, er lag weer een echte psychologische thriller op mij te wachten. De plicht oogt als een boek waar ik van houd. Een wat cryptische cover, met donkere kleuren. Een vrouw en een baby, starend uit het raam. Soms zijn thrillers waar kinderen bij betrokken zijn mij te beklemmend, maar ik waag het er op! De tekst op de voorkant zet mij direct aan: “Een psychologisch spel. Twee levens als inzet”. Kom maar op met een echte doorlezer, want dat zijn thrillers voor mij vaak. Niet weg te leggen!
De plicht
Het geluk lacht Jef Dekker, een advocaat bij een klein kantoor, toe. Zijn vrouw Eva is zwanger van hun eerste kind en ze verhuizen van Amsterdam naar een prachtige villa in een nieuwbouwwijk in Lelystad.
Als Jef de strafzaak onder handen krijgt van de nietsonziende crimineel Herman H. krijgt zijn leven een heel andere wending. De zaak slokt hem volledig op en hij is blij dat zijn vrouw een hechte vriendschap opbouwt met hun buurvrouw Ellen.
De nachtmerrie begint als de twee maanden oude baby Lily blijkt te zijn verdwenen, nadat Jef en Eva samen een weekendje weg zijn geweest. Ook Ellen, die dat weekend op Lily paste, is spoorloos. Welke rol speelt Ellen? Zijn haar motieven van puur vriendschappelijke aard of is zij betrokken bij een vooropgezet plan? De keuzes van Jef resulteren in een dodelijk kat- en muisspel die het leven van zijn vrouw en pasgeboren dochter op het spel zet.
Goed opgebouwd
De plicht bevat echt een goede opbouw, wat maakt dat ik er in blijf lezen. Bij de proloog ben ik meteen getriggerd, iets wat voor mij belangrijk is. Soms is de proloog net te vaag of staat het te ver van de rest van het boek, dat ik er van ‘af haak’. Absoluut niet het geval bij dit boek dus. Het verhaal start vrij rustig, maar al snel komt er een hoger tempo in. De perspectiefwisselingen zijn natuurlijk, waardoor ik niet terug hoef te bladeren of goed moet nadenken wie er nu precies ‘aan het woord’ is. Het is prettig dat de gedeeltes over Herman inclusief jaartallen zijn, dit maakt de tijdlijn logisch.
Psychologische thrillers kunnen steengoed zijn, maar soms gebeurt het ook dat ik eigenlijk op de helft al weet ‘wie het heeft gedaan’. Dit is bij De plicht absoluut niet het geval. Af en toe had ik een vermoeden, maar dan lijkt het toch weer anders in elkaar te zitten. Nog zo’n kenmerk van een boek waardoor ik blijf lezen. Heerlijk.
Lay-out
Wat ik echt jammer vind aan De plicht is de gekozen lay-out. Er is veel afstand tussen de regels en ze beginnen ook ‘onnatuurlijk’ hoog op de bladzijde. Dit vond ik niet prettig lezen. Ook zorgt het, verwacht ik, voor een onnodig dik boek. De eerste woorden van een alinea zijn in hoofdletters geschreven en met een ander lettertype. Dit vind ik niet logisch gekozen. Het wordt niet consequent doorgevoerd, omdat er op bepaalde bladzijdes ineens midden op de bladzijde voor hetzelfde wordt gekozen. Ook is het aantal woorden in dit lettertype verschillend. Dit oogt mijns inziens nogal slordig.
Ik heb even teruggekeken bij andere boeken die we gelezen hebben bij Stoerleesvoer van de uitgeverij Hamley Books. Het is geen standaardkeuze van hen om dit zo te doen. Het zou jammer zijn als mensen op basis van de lay-out het boek bijvoorbeeld niet aanschaffen. Dit is zonde, want het verhaal is echt goed! Mocht er dus een nieuwe druk komen van dit boek, dan zou ik absoluut overwegen om de lay-out aan te passen.
Karin Thomas
Als ik een boek recenseer zoek ik altijd informatie op over de auteur. Bij Karin Thomas was ik wat in verwarring. Op een aantal sites, zoals die van de uitgever, las ik dat De plicht haar thrillerdebuut is. Dit blijkt te kloppen voor dit alias, maar eigenlijk heeft ze al meerdere thrillers op haar naam staan. Dat wordt ook open aangegeven op de achterkant van De plicht. Sinds kort schrijft auteur Karin Hazendonk namelijk onder dit alias. Intrigerend waarom iemand die al een aantal boeken, met zeer lovende recensies, heeft geschreven nu onder een andere naam verder gaat.
Naast thrillers schrijft Karin Thomas ook soms fantasy of voor kinderen. Een breed auteur dus, van alle markten thuis. Ik kijk er naar uit om weer een thriller van haar te lezen!
Waarom zou je De plicht moeten lezen?
Ik zal eens voor je samenvatten waarom ik denk dat De plicht echt een goed boek is om te lezen:
- Het is spannend, maar niet te spannend om net voor het slapengaan te lezen.
- Je weet echt niet ‘wie het heeft gedaan’ gedurende het verhaal.
- De hoofdstukken zijn kort, ik vind dat echt ideaal met jongere kinderen. Dus ‘ik heb geen tijd om echt in een boek te duiken’ is geen argument om De plicht niet te gaan lezen.
- De opbouw is supergoed, je blijft lezen.
Overtuigd? Veel leesplezier!
Specificaties De plicht
Auteur: Karin Thomas | Uitgever: Hamley Books | maart 2023 | 455 pagina’s | 9789464510904 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Een Koning is geboren – een boek vol prachtige prenten - 03/12/2024
- Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda - 02/12/2024
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024