De stem van Napels, een actrice met een groot geheim

 ‘’Vedi Napoli e poi muori! – eerst Napels zien en dan sterven’’
Wellicht heb je deze uitdrukking wel eens voorbij horen komen. De uitspraak is van de Duitse schrijver Goethe. Hij gebruikte het om figuurlijk aan te duiden dat Napels een prachtige stad is die je eens in je leven gezien moet hebben. Het zou zelfs van de woordspeling ‘Mouri’, wat zien betekent, afkomen. Mori is een plaatsje vlakbij Napels en de Napolitanen vinden dit zelf het mooiste stukje op aarde. Nu zijn Napolitanen sowieso wel vol van zichzelf. Tevens zijn ze zeer luidruchtig en chaotisch. En dat zie je terug in het straatbeeld. Ik heb Napels gezien en was ook erg onder de indruk. Daarom ga ik zeker nog eens terug. Echter de hoofdpersonages uit het boek ‘De stem van Napels’ keren om een minder prettige reden terug.

De stem van Napels, kader

Dit is het verhaal van De stem van Napels

1943, Napels. Luisa Giordano heeft veel verloren: haar moeder aan een dodelijke ziekte, de man van wie ze hield aan de nazi’s en haar ongeboren kind door toedoen van haar echtgenoot. Het enige wat ze nog heeft is haar stem – De Stem van Napels. Die gebruikt ze om de vrouwen van Napels aan te zetten tot verzet.
1962, Los Angeles. Actrice Lola Hart heeft een lange weg afgelegd van de schimmige straten van Napels naar het blinkende Hollywood. Wanneer ze de rol van haar leven aangeboden krijgt, als heldin van het Italiaanse verzet, weet ze dat terug naar huis gaan ook betekent dat ze met pijn uit het verleden zal worden geconfronteerd. De stem van Napels zal haar dat influisteren
Maar als ze op zoek gaat naar het verhaal achter de film ontdekt ze dat er in Napels veel mensen zijn met geheimen en dat de vrouw die ze moet spelen de grootste van allemaal in bezit heeft.

De stem van Napels
Synopsis van het boek De stem van Napels

Auteur Sarah Steele

Sarah Steel trad, na een opleiding als klassiek pianiste en violiste in Londen, toe tot de uitgeverswereld. Daar werd ze redactie-assistent. Jarenlang heeft ze gewerkt als freelance redacteur alvorens ze begon te schrijven. Haar debuutroman is Het Kersenspoor* en al snel volgde De vergeten spionne*. Beide ook historische romans over de Tweede Wereldoorlog. 
In al haar boeken, zo ook weer in het boek ‘De snel van Napels’ valt haar levendige en meeslepende schrijfstijl direct op. Ook het uitzetten van twee verschillende verhaallijnen die uiteindelijk bij elkaar komen is herkenbaar voor Sarah Steele.

Sarah Steele het kersenspoor de vergeten spionne

De stem van Napels: met kop en schouders beter dan de rest

Het is duidelijk te merken dat Sarah Steele onderzoek doet naar het onderwerp en de periode waarover ze schrijft. Door haarfilmische schrijfstijl zie je het boek ‘De stem van Napels’, bijna als een film voor je. Maar het zijn ook de realistische dialogen die het verhaal krachtig en geloofwaardig maken.
Toch kun je het boek ‘De stem van Napels geen hoogstaande literatuur noemen. Maar dat pretendeert het ook nergens te zijn. Echter in het genre historische roman steekt dit verhaal wel echt met kop en schouders boven de rest uit.

De stem van Napels

Twee krachtige vrouwelijke hoofdpersonages

De personages zijn twee krachtige vrouwen. Sarah Steele heeft ze met veel aandacht gecreëerd. Ze hebben herkenbare menselijke trekjes, en dat geldt ook voor de bijfiguren. Dat maakt het als lezer makkelijk is om je met een bepaald persoon te identificeren. De overeenkomsten die de vrouwen in ‘De stem van Napels’ hebben is goed gedaan, vooral omdat de hoofdpersonages dat zelf niet weten.
Mijn favoriete personage was Luisa. De kracht en het doorzettingsvermogen die deze vrouw bezit is ongelooflijk en een groot voorbeeld.

De stem van Napels

Een indringend en boeiend waargebeurd verhaal

Het feit dat het boek ‘De stem van Napels’ gebaseerd is op waargebeurde feiten maakt het des te indringender. Het verhaal weet eigenlijk direct vanaf het begin te boeien en blijft dat tot het einde aan toe te doen. Het verhaal leest lekker weg, daardoor is het moeilijk weg te leggen dan wel makkelijk om weer op te pakken.
‘De stem van Napels’ heeft ook een aantal verrassende wendingen voor de lezer in petto. Het einde van het verhaal wordt mooi afgesloten. Wellicht wel tegen mijn eigen verwachting in heb ik erg genoten van ‘De stem van Napels’ en zou ik het zeker aanraden.

Klik hier voor meer historische romans

vertaling

Specificaties De stem van Napels

Titel: De stem van Napels | Oorspronkelijke titel: The Traitor’s Wife | Auteur: Sarah Steele | Uitgeverij: Kokboekencentrum | Vertaling: Marija Veldhoen-van Welie | Eerste uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 416 | ISBN 978 90 297 3628 2 | ISBN e-book 978 90 297 3629 9 | ISBN audio-book 978 90 297 3630 5 | Ga voor meer informatie naar je plaatselijke boekwinkel, kijk op de website van Kokboekencentrum of kijk bij Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.