De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door

Kinderen van ongeveer 9 jaar zijn over het algemeen laaiend enthousiast over De verschrikkelijkste klas van de wereld, waar ‘draait door’ het vierde deel van is. Natuurlijk wil ik dolgraag weten waarom dan precies. Ik ben dus met hoge verwachtingen gaan lezen. Of dit boek deze verwachtingen waar heeft gemaakt? Dat vertel ik je heel graag. Ik heb daarnaast ook wat kinderen van mijn school gevraagd wat ze van dit type boeken vinden. Dat zorgt voor een vollediger beeld!

De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door

De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door

Groep 5b is de verschrikkelijkste klas van de wereld!

Maar de beste vrienden Samuel en Malik zitten daar niet mee. Ze hebben een WATERDICHT PLAN bedacht voor een GROOTSE RUIL en weten ook hoe ze de invalleerkracht SCHERP moeten houden. Al levert dat wel behoorlijk wat rommel en viezigheid op.

Hoofdletters en vetgedrukte woorden

Al bij de flaptekst krijg ik een soort error in mijn hoofd. Want waarom vinden kinderen het toch zo aantrekkelijk dat veel woorden met vetgedrukte hoofdletters worden geschreven? De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door bevat daar namelijk een heleboel van. Dit is één van de redenen dat kinderen ze pakken, weten ze mij te vertellen. “Dit wisselt lekker af”. Dat ik vroeger geleerd heb dat alles met een hoofdletter ‘schreeuwend’ gezegd moet worden, vinden ze vrij grappig. Want dat doen zij echt niet als ze dit lezen. Ik dus wel, en dat maakt dat ik er helemaal onrustig van word.

Oke, niet schreeuwen bij hoofdletters dus. Ik neem mij direct voor dit boek nooit te gaan voorlezen, daar lijkt het me sowieso niet zo heel erg geschikt voor. Zelfstandig lezen wel, ik kan mij echt wel voorstellen dat dit kinderen dit erg leuk vinden. Het tempo ligt namelijk heel hoog in het boek. Het lettertype is groot, waardoor er gek genoeg maar een paar zinnen op een bladzijde passen. Ik begrijp nu dus goed dat kinderen ’s morgens tijdens het ‘vrije keuze lezen’ soms zo snel door het boek heen gaan. Bij De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door is dat absoluut mogelijk.

Als ik mij wat verdiep in de eerdere delen van deze serie lees ik dat de woorden letterlijk en figuurlijk vaak terugkomen. Dat ik dat niet wist vindt één van de kinderen waar ik het boek mee bespreek heel grappig. Want blijkbaar hoor je dat te weten bij De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door en de overige delen.

De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door

Ruilhandel en een invalleerkracht bij De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door

In De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door krijgt groep 5b te maken met een nieuwe rage. De kinderen sparen namelijk speciale kaarten en natuurlijk mist er nog eentje om de hele serie compleet te krijgen. De kinderen starten een ruilhandel en hebben stiekem afgesproken achter het poep hok. Gelukkig is dit geen hok vol poep, maar gewoon de jongens wc die naar buiten is verplaatst. Mevrouw Brandnetel-Barst, het schoolhoofd, is het daar niet mee eens. Want zomaar wat ‘hangen’ is tegen de regels. Maar 5b zal 5b niet zijn als ze hier een oplossing voor verzinnen.

Ik heb zelf het meest genoten van de invalleerkracht Meneer Winterbrits. Deze man neemt het niet zo nauw met de vele, vele regels van het schoolhoofd. De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door gaat namelijk hun fantasie gebruiken bij deze man. Hij gaat op blote voeten naar buiten, om de natuur te voelen, en hij vindt spelling en grammatica minder belangrijk. Als kinderen een ietwat brutale vraag stellen reageert hij met “Wat een fantasievolle vraag!”. Een man naar mijn hart! Helaas is het schoolhoofd het daar niet mee eens. Bij deze vraag ik Meneer Winterbrits om te solliciteren bij mij op school, deze directeur neemt graag fantasievolle leerkrachten aan! (En vindt directeur of schoolleider een prettiger woord dan schoolhoofd).

Mijn mening

Tja… een recensie schrijf je toch echt om je eigen mening weer te geven. Maar ja, waarom zou ik dat doen? Ga ik De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door voorlezen? Nee. Ga ik het aanraden? Ja. Ik weet namelijk inmiddels waarom kinderen er zo gek op zijn. Dat ik de zinnen te lang vind, de woordkeuze wat apart en de onderwerpen zelf minder grappig, betekent niet dat kinderen dit ook moeten vinden. Nee, het is geen hoogstaande literatuur, maar dat hoeft ook echt niet. Leest jouw kind dit graag? Of ben je leerkracht en lezen de kinderen in je groep dit soort boeken? Ga het zelf ook eens lezen en met ze in gesprek hierover. Dat levert echt iets op!

De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door is op zichzelf goed te lezen, je hoeft niet per se de andere delen ook gelezen te hebben. Het boek start met een personage overzicht en de vele, vele regels van het schoolhoofd staan achterin. Hmmm.. misschien toch eens kijken of ik er wat inspiratie op kan doen! Gelukkig hebben wij op school helemaal geen verschrikkelijke klassen en al helemaal niet De verschrikkelijkste klas van de WERELD!

Specificaties De verschrikkelijkste klas van de wereld draait door

Auteur: Joanna Nadin | Illustraties: Rikin Parekh | Vertaling: Sandra C. Hessels | Uitgever: Veltman | januari 2023 | 162 pagina’s | 9789048320608 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.