De Weyward Vrouwen, een pageturner over drie sterke vrouwen
De meeste mensen denken nog steeds bij het woord heks direct aan de gemene, lelijke vrouw met grote haakneus, zwarte punthoed en jurk, zittend op een bezemsteel. In het najaar verschijnt deze heks dan ook weer afgebeeld op allerlei attributen, die te maken hebben met Halloween. Toch is van oorsprong de heks een vrouw die mensen, al vanaf het begin van de jaartelling, probeerde beter te maken. Met ingrediënten vanuit de natuur. Zij moest het helaas wel altijd afleggen tegen de wetenschap. In tegenstelling tot ‘De Weyward Vrouwen’ uit het gelijknamige boek, worden deze ‘heksen’ tegenwoordig juist de hemel ingeprezen. Wat kan het leven toch verkeren.
De Weyward Vrouwen samenvatting
Kate, 2019. Vluchtend voor een gewelddadige partner laat Kate alles achter en vertrekt naar Weyward Cottage in Cumbria. Dit huisje heeft ze geërfd van haar oudtante. In de krochten van het huis schuilt een geheim dat zich sinds de heksenjachten van de zeventiende eeuw verborgen heeft gehouden. Is dat geheim verbonden aan ‘De Weyward Vrouwen’?
Violet, 1942. Violet verzamelt liever insecten en klimt liever in bomen dan dat ze zich gedraagt als een nette jonge dame. Maar dan verandert een serie schokkende gebeurtenissen haar leven voorgoed. Wat heeft dit met ‘De Weyward Vrouwen’ te maken?
Altha, 1619. Altha staat terecht voor hekserij, zij zou een van ‘De Weyward Vrouwen’ zijn. Ze wordt verdacht van de moord op een man uit haar buurt. Door haar geheimzinnige band met dieren en de natuur vormt ze, volgens de samenleving, een bedreiging die uitgeroeid moet worden.
Helaas blijft het hier en daar wat teveel aan de oppervlakte
Als liefhebber van de boeken De heks van Limbricht, De wijsheid van de heks en Heks* van Susan Smit, en de boeken van auteur Alice Hoffmann, over bijvoorbeeld de Owen-zusters*, was ik dolblij de publicatie van de nieuwe roman: ‘De Weyward Vrouwen’.
Echter, hoe meeslepend het verhaal ook is, helaas was ik iets minder emotioneel geraakt dan bij de andere genoemde boeken. Hoewel het boek qua onderwerpen, denk aan mishandeling, verkrachting en onderdrukking, heel erg boeiend is blijft het allemaal wat oppervlakkig. De drie vrouwen zijn alle hele sterke vrouwen en wat hun overkomt is vreselijk. Helaas wordt alles door schrijfster Emilia Hart opgesomd en gaat het nergens de diepte in. En dat is enigszins teleurstellend, want alle facetten voor een diep emotioneel verhaal zijn in het boek ‘De Weyward Vrouwen’ wel aanwezig.
Interessant historisch gegeven
Het boek ‘De Weyward Vrouwen’ heeft een, wat mij betreft, zeer boeiend thema: een vervolging op drie wijze vrouwen die door hun wijsheid, kracht en nauwe band met de natuur als heksen aangezien worden. Ondanks dat vele mensen er in tijden van nood toch een (stiekem) beroep op deden, werden ze over het algemeen verguist en verketterd. Een interessant historisch gegeven en dat weet de schrijfster Emilia Hart goed te beschrijven. Op dat gebied heb ik het met veel interesse gelezen.
Goede en duidelijke rode draad
Dat geldt ook voor de rode draad in het verhaal. ‘De Weyward Vrouwen’ overkomt eigenlijk allemaal hetzelfde als het op relatie met mannen en het krijgen van kinderen aankomt. Een hele bijzondere manier van vertellen om deze drie vrouwen op zo een manier, door de eeuwen heen, met elkaar te verbinden.
De Weyward Vrouwen In twee dagen uitgelezen
Het boek is verdeeld in drie delen, die dan weer onderverdeeld zijn in korte hoofdstukken. Deze hoofdstukken worden telkens vanuit het perspectief van een ander hoofdpersonage verteld. Zowel Kate, Violet als Altha zijn boeiende personages om over te lezen en het is indrukwekkend hoe ze zich staande weten te houden in hun onderdrukte situatie. Ondanks dat het boek ‘De Weyward Vrouwen’ qua emotie me niet echt wist te raken, heb ik wel genoten van het verhaal, en heb ik het in twee dagen uitgelezen. Ik wilde constant doorlezen om te weten hoe het de vrouwen verder zou vergaan en wat de onderlinge band nu precies is. Ofschoon mijn vermoedde daarover aan het einde leek te kloppen was ik daar allesbehalve teleurgesteld over.
Het boek ‘De Weyward Vrouwen’ is vanaf het begin boeiend, aangrijpend, interessant en, ondanks het gebrek aan echte emotie naar mijns inziens, indrukwekkend. Een prettige bijkomstigheid is de prachtig vormgegeven omslag en binnenkant van het boek.
Een licht feministisch tintje
‘De Weyward Vrouwen’ is een (feministisch) verhaal, waarin drie sterke vrouwen aan alle kanten tegengewerkt, onderdrukt, psychologisch dan wel fysiek mishandeld worden, toch de kracht weten te vinden om zich los te wreken uit hun ketens. ‘De Weyward Vrouwen’ is een mooi boek, met hier en daar (helaas) wat herkenbare onderwerpen. Met een vleugje hekserij die lichtjes door het geheel verwerven is en geloofwaardig overkomt. Ik denk zelfs dat de auteur zichzelf te kort heeft gedaan, om deze Weyward Vrouwen in één boek te bespreken. Wellicht had ze er een prachtige serie van kunnen maken.
Specificaties over het boek De Weyward Vrouwen
Titel: De Weyward Vrouwen | Oorspronkelijke titel: Weywards | Auteur: Emilia Hart | Uitgeverij: Mozaïk | Vertaling: Els van Enckevort | Eerste uitgave: 2023 | Nederlandse uitgave: 2024 | Aantal bladzijde: 409 | ISBN 9789023962571 | ISBN e-book 9789023962588 | Voor meer informatie over het boek De Weyward Vrouwen ga je naar je plaatselijke boekhandel of bezoek je de website van uitgeverij Mozaïk of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek