De zweetvoetenman – Annet Huizing, een jeugd weetjesboek over rechtzaken
De zweetvoetenman was al veel langsgekomen en toen ik dit boek aantrof in de stapel literatuur voor de opleiding vol van lezen was ik daar erg blij mee. Dat gaf me een goede reden om het boek te lezen. Toen ik het hier op Bonaire in de boekenkast in de bieb zag liggen werd ik nog blijer (scheelt flink wat gewicht in de koffer om het mee te nemen). Nieuwsgierig naar waarom dit boek deze specifieke titel draagt? Lees dan maar snel verder!
De zweetvoetenman samenvatting
Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven.
En waar gaan die verhalen dan over? Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. De man die ‘fuck de koning!’ riep. Ook lees je over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben.
Intrigerende vragen komen in De zweetvoetenman aan bod: wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wanneer mag je iemand een knal verkopen? Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag? En mag je liegen tegen de rechter? De verhalen zijn geïllustreerd met cartooneske tekeningen en infographics. Vier uitklappagina’s geven extra informatie over de gang van zaken in het recht, hoe het eraan toegaat in de rechtszaal en hoe een wet wordt gemaakt. Dit boek laat zien dat het recht overal is, en van iedereen.
Informatief jeugdboek
Bij recht denk ik toch vaak aan wat droge kost. Hoe ga je dat voor kinderen interessant maken. Helemaal nu burgerschap op school wel echt een plek moet hebben gekregen. Dit blijft toch voor leerkrachten lastig en ik denk dat De zweetvoetenman hier heel erg goed in kan ondersteunen. Door de koppeling te maken met het boek en burgerschap wordt het mooi geïntegreerd. Het boek is niet alleen informatief, maar ook echt grappig en de illustraties ondersteunen de verhalen fantastisch.
De zweetvoetenman is opgebouwd uit verschillende zaken. Aan de hand van echte gebeurtenissen word je meegenomen in de wereld van het recht. Het is heel informatief, ook voor mij als volwassenen. In het midden zitten nog overzichtspagina’s waarbij alles nog een keer overzichtelijk wordt uitgelegd. Moeilijke woorden worden niet geschroomd. Maar die worden dan meteen goed uitgelegd. Het vraagt wel iets van de leerlingen om dit boek te lezen. Daarom is het zo geschikt voor het onderwijs. Kinderen gaan hier niet alleen inhoudelijk veel van leren. Maar ook van de manier waarop de informatie is vormgegeven. Overal staat extra uitleg/ verbindingen zijn met pijltjes aangegeven.
Rijke tekst en gebruik in het onderwijs
De zweetvoetenman zou wat mij betreft verplichte kost in groep 7 en 8 moeten zijn. Ik denk dat de uitleg over de rechtsstaat heel belangrijk is en dat je daar niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Door de rijke teksten past dit boek hier goed bij. Je zult als leerkracht of ouder zeker de kinderen moeten begeleiden in hoe je dit leest en om te zorgen dat alle verbindingen duidelijk zijn. De illustraties van Margot Westermann zijn heel aansprekend en ondersteunen het verhaal heel goed. Dit maakt dat het boek goed geschikt is voor kinderen, ondanks de soms wat zwaardere onderwerpen.
De onderwerpen zijn heel divers, voor mij zijn de meeste gebeurtenissen nog herkenbaar (rond 2010 – 2016). Voor de kinderen is dit niet altijd het geval. Er staan hele toegankelijke zaken in, zoals mag je je eigen fiets terug stelen. Dit is denk ik voor veel kinderen relevant en mooi om eerst de discussie aan te gaan, want vinden zij? Daarna de tekst lezen en bespreken hoe het recht dus in elkaar zit.
Het zeilmeisje Laura is ook een zaak die veel kinderen zullen aanspreken, net als de regels over de hagelslag. Je kunt als leerkracht of ouder zelf een aantal zaken uitkiezen, maar kinderen kunnen daarna ook heel goed er zelf een kiezen. De uitleg is duidelijk en overzichtelijk in De zweetvoetenman. Het loopt ondanks de losse zaken toch vaak mooi in elkaar over en soms wordt er nog verwezen naar een eerdere zaak of uitleg. Achterin het boek is de bronvermelding en een verklarende woordenlijst opgenomen. Dit is ook heel prettig als kinderen nog moeite met een woord hebben of juist verder willen lezen over een zaak.
Auteur Annet Huizing
De zweetvoetenman is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018 en de Gouden Lijst 2018 en is bekroond met een Zilveren Griffel 2018, Best Verzorgde Boeken 2017 en de Mr. Eva Meillo Prijs 2018.
Annet Huizing kende ik ook al van ‘hoe ik per ongeluk een boek schreef’. Dit vond ik ook al een erg verrassend boek. Totaal anders dan de zweetvoetenman, maar beide boeken zijn voor mij echt een aanwinst voor het onderwijs. De schrijfstijl is prettig en ook informatief.
Conclusie
Ik ben fan van De zweetvoetenman. De zaken zijn vaak grappig, maar met een serieuze ondertoon. Ik vind het echt knap gedaan hoe de wat taaie materie wat recht voor mijn gevoel is zo tot leven is gebracht. Ik moest voor de opleiding een aantal zaken lezen, maar ik heb het boek daarna echt voor mijn plezier van voor tot achter gelezen. Als volwassenen heb ik er ook nog veel van opgestoken. De illustraties zijn rijk en goed aanvullend en het is ook op een humoristische manier geschreven.
En waar slaat de titel De zweetvoetenman nou op? In dit boek is er een aansprekende zaak over een man die zijn sokken in de bibliotheek uittrok. Zijn voeten stonken nogal. De bibliotheek wilde dat de man niet met zijn zweetvoeten in de bieb rondliep. De man ging hiertegen in beroep. Hoe dit afliep? Dat lees je natuurlijk in dit boek!
Specificaties De zweetvoetenman
Auteur: Annet Huizing | Illustraties: Margot Westermann | Uitgever: Lemniscaat | ISBN: 9789047708261 | September 2017 | 247 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, via de website van uitgeverij Lemniscaat, klik hier voor bol of hier voor bruna.nl
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- De zweetvoetenman – Annet Huizing, een jeugd weetjesboek over rechtzaken - 13/01/2025
- Tussen kant en kliffen, een historische roman - 13/01/2025
- Waar is Epi? Een hartverwarmend prentenboek - 07/01/2025
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!