Diervriendenboek – een verrassend dierenboek

Inmiddels heb ik al heel wat dierenboeken in mijn boekenkast staan. Het Diervriendenboek is daar een geweldige aanvulling op. Verrassende weetjes, prachtige illustraties en met als insteek om onervaren lezers te laten kennismaken met non-fictie. Genoeg redenen om dit boek uitgebreid te bekijken en aan jullie voor te stellen!

diervriendenboek

Diervriendenboek

Wist je dat een hei kikker in de lente enkele dagen helemaal blauw kleurt? En dat een raaf en een wolf samen jagen? Ik niet, maar in het Diervriendenboek maken we kennis met deze fenomenen. Weet je waarom er een witte vogel meelift op de rug van een buffel? Ontdek in dit boek niet zo alledaagse dieren en tal van verrassende vriendschappen uit het dierenrijk. De natuurgetrouwe illustraties en de eenvoudige teksten zorgen voor lees- en kijkplezier bij grote en kleine dierenvrienden.

Het Diervriendenboek is de samenvoeging van twee boeken, namelijk ‘dier boek’ en ‘diervrienden’. Het is geschreven en geïllustreerd door Coco & June. oftewel Karen Leten en Barbara Soenen. Zij leerden elkaar al schilderend kennen. Hun illustraties zijn realistisch en gedetailleerd. Na twee dierenboeken brachten ze twee kunstboeken voor kinderen uit: Jacquot en de lichtzoeker* en – één van mijn favoriete boeken- Een museum om nooit te vergeten.

Deel 1 – dierenboek

Het eerste deel van het Diervriendenboek is het dierenboek. Hierin staan vele dieren realistisch afgebeeld en worden ze voorgesteld in relatief gemakkelijke taal. De auteurs willen het boek toegankelijk maken voor beginnende lezers. Dit is grotendeels gelukt verwacht ik. Door de samengestelde dierennamen op te delen in 2 woorden (aas gier) is het goed leesbaar voor Mees, mijn zoon van 6 jaar (eind groep 3). Aan de andere kant vind ik het jammer dat dit zo wordt gedaan, omdat kinderen misschien een verkeerd woordbeeld krijgen hierdoor (aasgier is immers een samengesteld woord).

Niet in het hele boek is dit doorgetrokken, alleen bij de dierennamen van de dieren die centraal staan. Woorden als zeeanemoon worden in het Diervriendenboek niet losgetrokken van elkaar. Beginnende lezers hebben dus wel een ervaren lezer nodig om dit soort woorden toe te lichten. Maar dat mag de pret niet drukken hoor. Over het algemeen is het boek zeer goed leesbaar voor kinderen in groep 4 bijvoorbeeld en waar nodig help ik gewoon een handje. De fantastische illustraties zorgen er ook voor dat de kinderen nieuwsgierig worden en blijven gedurende het hele boek.

Structuur in het Diervriendenboek

Op verschillende manieren is er een structuur aangebracht in het Diervriendenboek. Zo zie je in bovenstaande afbeelding de ‘a’ van aas gier in een andere kleur staan, dat is omdat het alfabet wordt aangehouden en er voor elke letter een passend dier is gevonden. De inhoudelijke informatie is niet overal volgens dezelfde opbouw en dat vind ik eigenlijk wel fijn, als er teveel voorspelbare cadans is raken de kinderen hun nieuwsgierigheid ook kwijt.

Daarnaast is er in beide delen van het Diervriendenboek een inhoudsopgave toegevoegd. Met de achtergrondkleuren wordt aangegeven hoe de dieren zich voortbewegen. Een leuke aanvulling en dit maakt het boek ook tot een kleurrijk geheel, zonder schreeuwerig te worden. Het is namelijk een heel zacht, aantrekkelijk boek om te bekijken. Mooi ook vooral, gewoon echt heel mooi. Elke bladzijde zijn op zich staande kunstwerkjes met heel natuurgetrouwe afbeeldingen.

Deel 2 – diervrienden

Deel 2 is echt mijn favoriete deel van het Diervriendenboek. Dit zijn namelijk de diervrienden. Hierin worden steeds twee dieren aan elkaar gekoppeld die elkaar versterken in de natuur. Bijvoorbeeld omdat ze samen jagen, elkaar beschermen of op een bijzondere wijze samenleven. Dit deel heeft een wat hoger leesniveau, wat ik eigenlijk wel goed vind. Op deze manier is het namelijk mogelijk om, zonder beperking van woordgebruik, iets meer informatie te geven. En het is gewoon een geweldig boek om samen met je kind te lezen. Of alleen, want ook ik heb er echt wat van geleerd.

De inhoudsopgave van dit deel is gebaseerd op de wijze waarop het dier een ander helpt. Bijvoorbeeld omdat het dier zelf beestjes bevat, of omdat het een ander dier helpt voedsel te vinden.

Meer dierenboeken lezen?

Ben je net als ik gek op boeken over dieren? Wil je meer weetjes of wil je bijvoorbeeld graag non-fictieboeken over dieren aanraden aan je kind? Ga dan eerst het Diervriendenboek lezen en daarna bijvoorbeeld:

Specificaties Diervriendenboek

Auteurs: Coco & June | Uitgever: Davidsfonds infodok | februari 2024 | hardcover | 128 pagina’s | 9789002281037 | meer informatie bij je lokale boekhandel, de website van de uitgever of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.