Dirk Braeckman Léon Spilliaert, een dialoog tussen kunst en fotografie

Twee kunstenaars, een halve eeuw tijdverschil en een levendige dialoog. Dat is wat je mag verwachten van Dirk Braeckman Léon Spilliaert. De titel oogt misschien wat vreemd maar dit boek omvat zowel de kunst als fotografie van beide kunstenaars. Spilliaert creëerde met zijn kunst melancholische composities van architecturale elementen, verstilde interieurs en benevelde zeezichten. Braeckman werd weer sterk beïnvloed door Spilliaert. Hij gebruikt fotografie om gesluierde beelden te maken die balanceren tussen droom en werkelijkheid. Ze delen een fascinatie voor verstilling en isolatie, vaak uitgewerkt in monochrome tinten en bijzondere kadreringen. Een bijzonder samenspel op diverse levels, uitgebracht in een prachtig boek.

Dirk Braeckman Léon Spilliaert kunstboek fotografieboek hannibal voorkant cover omslag boek

Dirk Braeckman Léon Spilliaert samenvatting

Indrukwekkende publicatie waarin de gevierde fotograaf Dirk Braeckman en kunstenaar Léon Spilliaert elkaar ontmoeten. Dirk Braeckman (°1958) en Léon Spilliaert (1881–1946) gaan met hun unieke oeuvres de confrontatie en dialoog met elkaar aan. Hoewel het werk van de twee kunstenaars meer dan een halve eeuw uit elkaar liggen, zijn er talloze visuele en thematische gelijkenissen.

Spilliaert creëerde melancholische composities van architecturale elementen, verstilde interieurs en benevelde zeezichten. Braeckman, sterk beïnvloed door Spilliaert, gebruikt fotografie om gesluierde beelden te maken die balanceren tussen droom en werkelijkheid. Beide kunstenaars delen een fascinatie voor verstilling en isolatie. Dit vaak uitgewerkt in monochrome tinten en bijzondere kadreringen. Met bijdragen van Thijs de Raedt (conservator moderne kunst, Kunstmuseum Den Haag) en Steven Humblet.

Tentoonstelling Dirk Braeckman – Léon Spilliaert

Het boek Dirk Braeckman Léon Spilliaert is een publicatie bij de tentoonstelling genaamd:

  • Dirk Braeckman – Léon Spilliaert: Nachtdieren

Dit is te zien in het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum) Den Haag van 12 oktober 2024 tot en met 12 januari 2025. Wat mij betreft absoluut de moeite waard om in het echt te gaan zien. Bij voorkeur met het prachtige boek erbij.

EXPO: Dirk Braeckman – Léon Spilliaert • Nachtdieren

De artistieke verwantschap tussen de Belgische kunstenaars Léon Spilliaert (Oostende, 1881-1946) en Dirk Braeckman (Eeklo, 1958) is vrij duidelijk. Hoewel Spilliaert veelal werkte met inkt, potlood en krijt en Braeckman voornamelijk fotografie als medium gebruikt, delen zij hun fascinatie voor de wereld die valt als de zon ondergaat… de nacht.

Het vele zwart, het grijs, lichtpunten die het donker benadrukken en schakeringen van duisternis. Met hun nachtelijke blik verwerken Dirk Braeckman & Léon Spilliaert hun directe omgeving en indrukken tot dubbelzinnige droombeelden die meer vragen oproepen dan antwoorden trachten te geven. Hun werken lijken uit eenzelfde gevoelswereld te ontstaan. Ze tonen vervolgens het mysterie, het ongrijpbare en ook het onbestemde. Nachtdieren is de eerste tentoonstelling die volledig in het teken staat van de dialoog tussen het werk van Braeckman en Spilliaert. Net als in de oeuvres van beide kunstenaars, volgt de tentoonstelling het ritme van de nacht. Van het vallen van de duisternis, via het diepe zwart van de nacht, naar het krieken van de dag. Er zijn ongeveer vijftig werken van Spilliaert te zien. Dit met de nadruk op zijn vroege werk. Naast deze vaak intieme, kleine werken worden er dertig groot formaat werken van Braeckman getoond.

Kunstenaar Léon Spilliaert

Léon Spilliaert (Oostende 1881–1946) was een van de voornaamste Belgische beeldende kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Hij was actief als tekenaar, illustrator, lithograaf en kunstschilder. Zijn werk is moeilijk in een hokje te plaatsen en niet onder één stijl te brengen. Spilliaert blijft een buitenbeentje in de Belgische schilderkunst. Hij gebruikte een breed scala aan verschillende invloeden. Velen vinden dat zijn beste periode ligt voor 1914 als excentrieke ziener van een vreemde realiteit.

Spilliaert staat bekend om zijn minimale gebruik van middelen, om donkere invloeden en vervreemding. Ik ben niet per se heel bekend met deze kunstenaar, maar ken de naam en werk zeker wel. Ik ben altijd gefascineerd als ik een kunstwerk zie. Spilliaert weet mij vaak vast te grijpen in hetgeen hij laat zien. En terwijl hij me vastgrijpt voel ik diverse emoties, herinneringen en gevoelens passeren. Dirk Braeckman Léon Spilliaert is een boek wat ik niet ‘even snel’ gelezen heb. Het is wat mij betreft een echte belevenis.

DIRK BRAECKMAN LÉON SPILLIAERT kunstboek

Prachtig kunstboek

Uiteraard staan er ook teksten in Dirk Braeckman Léon Spilliaert. Deze teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Engels te vinden in dit kunstboek. Het voorwoord van Margriet Schavemaker, algemeen directeur van Kunstmuseum Den Haag, is het eerste wat ik lees. Logisch denk je misschien, maar vaak blader ik eerst graag naar de beelden.

Toch weet Schavemaker mijn ongeduldige oog eerst naar haar woorden te trekken. Ze legt uit dat Kunstmuseum Den Haag op ontdekkingstocht gaat met Dirk Braeckman & Léon Spilliaert door de nacht. Steeds meer dieren worden nachtdieren. En deze twee kunstenaars bewegen zich van nature het beste voort in de nacht. Een duister zelfportret van beide heren volgt en ik moet eerlijk bekennen, mijn ongeduld wint het van de tekst die volgt van Thijs de Raedt. Een tekst die wederom een boeiende inhoud bevat die zeker de moeite waard van het lezen is. Maar ik wil de duistere verstilling induiken die me roept. Eenmaal mijn ongeduld kwijt, vind ik de rust voor de teksten van Thijs de Raedt en Steven Humblet. Teksten die heel fijn aanvullend en complimenterend zijn en de dialoog aangenaam kleuren.

Wat heerlijk is deze donkere wereld. Het zal voor een ieder een andere belevenis zijn. Ik ga dan ook zeker niet dieper in op de kunst en hou me voornamelijk bij de vertaling van de dialoog tussen Dirk Braeckman & Léon Spilliaert naar het boek.

Hannibal Books

Uitgever Hannibal books heeft wederom weer een prachtig complimenterend kunstboek weten te maken met Dirk Braeckman Léon Spilliaert. De expositie, de kunst, de geschiedenis en het verhaal dat staat gewoon als een huis. Of beter gezegd als een imposante vuurtoren in de donkere nacht. De kwaliteit van het boek, druk, vormgeving en inhoud is met net zoveel passie en kunde gemaakt. Zo vind ik de plaatsing van afbeeldingen erg belangrijk net zoals de manier van drukken. Beide zorgen ervoor dat inhoud optimaal tot leven komt. De dialoog tussen Dirk Braeckman Léon Spilliaert krijgt wat mij betreft nog meer geluid dankzij dit prachtige boek.

Specificaties Dirk Braeckman Léon Spilliaert

Dirk Braeckman Léon Spilliaert | Uitgever: Hannibal Books | 176 pagina’s | Engels en Nederlands | 9789464941371 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Hannibal Books of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.