Dit is een goede gids, voor een duurzame lifestyle

Dit is een goede gids, is een mooi boek van Marieke Eyskoot wat bomvol tips en ideen staat voor een duurzame lifestyle. En dat is hard nodig, als je kijkt naar de klimaatrapporten die steeds vaker in het nieuws komen en geen rooskleurig beeld geven. Overheid en grote bedrijven moeten aan de slag, maar je kunt natuurlijk zelf in je eigen leven ook veranderingen doorvoeren voor een duurzamer leven. Als we dat allemaal doen, dan heeft dat natuurlijk ook impact. En als ik zo Dit is een goede gids lees, is dat helemaal geen straf!

Wat is een duurzame lifestyle?

Duurzaamheid is een rotwoord volgens Eyskoot, omdat het langzamerhand te pas en te onpas gebruikt wordt. In het boek gaat ze uit van de volgende betekenis: duurzaamheid is met respect voor mensen en de omgeving. Dus producten of diensten die milieu- en diervriendelijk en met goede arbeidsomstandigheden gemaakt worden. In het boek staan tips op het gebied van kleding, verzorgingsproducten, reizen, wonen en eten. Met ook heel concreet adressen voor mooie winkels of goede restaurants. Daarmee kun je Dit is een goede gids ook goed gebruiken als een soort naslagwerk om af en toe iets in op te zoeken.

Dit is een goede gids vol inspiratie

Naast praktische tips is Dit is een goede gids ook een boek vol inspiratie en bewustwording. Feiten en cijfers, gecombineerd met prachtige foto’s en quotes. Over kleding bijvoorbeeld. Ik herken zeker een kleine shopverslaving bij mezelf waarbij zoveel mogelijk kleding zo goedkoop mogelijk toch lekker voelt. Maar in het boek lees ik een heel ander beeld: ‘goedkoop bestaat niet. Dat iets goedkoop is, betekent niet dat het echt weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaald.’ Dat voelt toch gelijk minder lekker, iets om bewuster naar te kijken.

Bovendien kun je in het boek ‘Dit is een goede gids’ terugvinden hoeveel water er bijvoorbeeld nodig is om bepaalde stoffen te produceren. En hoeveel en snel we kleding weggooien. Zonde! In het boek staan tips voor mooie kledingmerken die duurzaam worden geproduceerd. En je kunt natuurlijk ook tweedehands kopen op websites als marktplaats en vinted. Dat laatste heb ik het afgelopen jaar ontdekt: mooie kleding en sneakers gescoord die als nieuw zijn.

Een ander onderwerp in ‘Dit is een goede gids’ waar ik zelf mijn kast op moet gaan scannen is huidverzorging. Ik lees in het boek dat 60% van wat je op je huid smeert in je bloed komt. In huidsverzorging wordt vanalles gestopt, niet allemaal even gezond. Een mooie uitspraak uit het boek dit ik in mijn oren knoop is; ‘als je het niet kan opeten, moet je het ook niet op je huid smeren.’

Een duurzame lifestyle gaat ook over reizen en werken

Reizen en werken gaat vooral om de impact die het vervoer heeft op de wereld. Vliegen is natuurlijk heel slecht voor het milieu. Twee tot vier keer schadelijker dan dezelfde reis met de auto. En qua auto helpt het natuurlijk als je meer op de fiets gaat, of kunt thuiswerken. Wat dat betreft heeft de corona periode ook laten zien dat dat echt verschil maakt en bijvoorbeeld de lucht veel schoner is. Misschien kunnen we in ‘het nieuwe normaal’ daar nog iets van vasthouden. Interessant en actueel in Dit is een goede gids

Dit is een goede gids staat vol informatie, over veel uiteenlopende dingen. Van kerstbomen tot katoen en van de verwarming tot parfum. Ook staan er interviews in met bekende Nederlanders of experts die op hun onderwerp duurzaamheid vergroten.

Dit is een goede gids

Ik ga aan de slag

Wat ik fijn vind aan Dit is een goede gids, dat het een duurzame lifestyle promoot zonder dat het dwingend is. Je kunt zelf kijken wat je interessant vindt, wat je aanspreekt en zo in kleine aanpassingen verschil maken. Ik ga in ieder geval mijn verzorgingsproducten eens checken op de ingrediënten en de kledingwinkels die in het boek staan bekijken. Minder en duurzamer shoppen, en natuurlijk wel voor mooie en leuke kleding, dat lijkt me een goede stap.

Marieke Eyskoot

Je kunt schrijfster Marieke Eyskoot volgen op sociale media voor nieuwe tips en inspiratie. En dat is binnen dit thema zeker een aanrader. Marieke Eyskoot (1977) is namelijk een duurzame lifestyle-expert. Ze zet slim, sustainable leven in stijl wereldwijd op de kaart. Marieke is veelgevraagd keynote spreker, presentator/dagvoorzitter en consultant. Ze schreef bestseller Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle (al 20.000 exemplaren én een internationale editie: This is a Good Guide) en de jeugdversie Dit is een goed gidsje – voor een betere wereld.

Marieke stond meermaals in de Trouw Duurzame 100, op TEDx, in verschillende topvrouw-lijsten en werd door Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het Jaar. Met zo’n twintig jaar ervaring is ze voor veel media de go-to-persoon over deze onderwerpen. Ze eet al sinds haar 12de geen dieren meer, kan niet autorijden (goed voor de wereld, maar weleens onhandig), doorbreekt graag taboes en leidt de beweging #SustainabilityAgainstShame.

Specificaties Dit is een goede gids

Auteur: Marieke Eyskoot | Uitgever: Keff en Dessing i.s.m. de Boekerij | Vormgeving: The Greenhouse | Januari 2020 | 9789022590027 | 336 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Dit is een goede gids
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.