Duik mee in de diepzee – een ontdekboek

Het tweede kinderboek van Tim Flannery, Duik mee in de diepzee, is een heel aantrekkelijk ogend boek. De voorkant is felgekleurd en staat vol met grappige en spannende zeedieren. Als ik de inhoudsopgave, ook al mooi vormgegeven, zie word ik direct enthousiast. Het is geen standaardindeling, maar Flannery heeft de verschillende gebieden in de zee als kapstok gebruikt voor zijn hoofdstukindeling. Vol enthousiasme deed ik het boek open om te gaan lezen.

Duik mee in de diepzee

Duik mee in de diepzee

Duik mee in de diepzee is een boek uit de serie ‘ontdek de wereld’ van Lemniscaat. Tim Flannery heeft voor dit boek ook het boek ‘Gek gaaf geweldig’ geschreven. Beide boeken gaan over de natuur, dat is niet toevallig. Tim Flannery is een bekende natuurwetenschapper. Hij is zoogdierkundige, fossieldeskundige, milieukundige en klimaatactivist. Hij is de klimaatcommissaris van Autralië. Naast vele boeken schrijven (voornamelijk voor volwassenen) en presenteert programma’s bij onder meer de BBC en Discovery Channel.

De achterkant van het boek belooft een boek waarbij je je lachen niet kunt inhouden. ‘Duik de diepzee in met dit boek vol feiten en vrolijke tekeningen.’ We worden warm gemaakt met een aantal voorbeeldvragen. “Zwemt daar nou een braadkip?” en “Waarom heeft een zeekomkommer tanden op zijn kont?”

Duik mee in de diepzee is ingedeeld in zones. Het eerste hoofdstuk bespreekt de dieptelagen van de oceaan. Daarna komen respectievelijk de schemerzone, de middernachtzone, de hydrothermale bronnen, de bodemzone, wrakken en karkassen en troggen aan bod. Aan het eind van het boek bevindt zich een handige woordenlijst, zodat je de betekenis kunt teruglezen. Ook is er een register, zodat je op dier kunt zoeken.

Inhoudsopgave

Informatief en grappig

Duik mee in de diepzee maakt zijn aankondiging waar. Ik heb echt moeten lachen om de feitjes en de illustraties. Daarnaast heb ik er vooral ook veel van geleerd. Heel eerlijk? Ik denk dat ik 80% van de dieren niet ken en ook van de overige 20% heb ik nieuwe dingen geleerd. Wist jij bijvoorbeeld dat de vampierinktvis een wereldrecord heeft? Zijn ogen zijn in verhouding tot zijn lijft het grootst van alle dieren op aarde. Ik houd van dit soort feitjes en onthoud ze dan ook. Nuttig? Niet altijd, maar wel leuk om mee te strooien mocht het over inktvissen gaan.

De feitjes die ik heb onthouden?

  • Inktvissen hebben een soort snavel
  • Buiskwallen geven licht (groen, blauw of rood) om hun prooi aan te trekken
  • Bij kokerwormen verdwijnt hun mond als ze volwassen worden
  • Slangsterren kunnen niet poepen
  • Scheepswormen eten alleen maar hout

De teksten in Duik mee in de diepzee zijn kort en aantrekkelijk geschreven. De illustraties van Sam Caldwell zijn een echte aanvulling op de teksten, waardoor het wel belangrijk is dat je de tekst ook leest. Ik vind dit een goed aspect van dit boek. Kinderen zijn soms geneigd alleen te bladeren in dit type informatieve boeken, maar bij dit boek is dat minder het geval. De illustraties begrijp je pas echt goed als je de tekst leest en andersom.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Duik mee in de diepzee staat al in de bibliotheek van onze school. Laatst werd het geleend door een jongen uit groep 5. Deze jongen houdt van weetjes en van korte, overzichtelijke teksten. Maar vooral houdt hij van humoristische boeken. Naast hem lezen is een feestje, want hij moet regelmatig hardop lachen. Het boek was soms nog wat te moeilijk voor hem, want de teksten over de oceaanzones zijn pittig. Hij las dan ook voornamelijk de teksten die bij de dieren staan afgebeeld.

De teksten uit Duik mee in de diepzee lenen zich goed voor het bespreken van teksten. Wij werken op school met ‘rijke teksten’ en niet met een methode voor begrijpend lezen. We zoeken teksten uit bij ons thema. Momenteel werken we aan het thema ‘wat is leven?’ en de teksten over de verschillende oceaanzones passen daar heel goed bij. Het is belangrijk dat deze teksten net wat te moeilijk zijn, zodat ze uitdagend genoeg zijn voor alle kinderen uit de klas. Voor groep 6 is dat zeker het geval bij dit boek. Laten zij nou net over ‘ecosystemen’ gaan leren, dit boek kan zo ingezet worden! Daarnaast past dit boek fantastisch bij het thema ‘gi-ga-groen’ van de Kinderboekenweek 2022.

Specificaties Duik mee in de diepzee – ontdek de wereld

Auteur: Tim Flannery | Illustraties: Sam Caldwell | Uitgeverij: Lemniscaat | Vertaling: Lydia Meeder | 9789047713494 | mei 2022 | 128 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.