Duim afleren met Karel en zijn duimpje

De een heeft een speen, de ander heeft zijn duim. Ook zijn er kinderen die op 2 vingers sabbelen of op een knuffeldoekje of de mouw van kleding hun zuigbehoefte kwijt kunnen. Het een is makkelijker af te leren dan het andere en alles heeft wel zijn voor en nadelen. Gelukkig bestaan er handige prentenboeken zoals Karel en zijn duimpje voor het duim afleren.

Speen:

Onze dochter had een grote zuigbehoefte en heeft tot haar 2de verjaardag een speen gehad. Daarna is deze meegegaan met de spenenfee. Het voordeel van de speen vonden wij dat dit makkelijk af te leren was. Daarnaast had zij wel standaard 2 knuffels in bed Polly en Muissie waar ze echt mee knuffelde. Nu nog is muissie heilig en wil ze er altijd 1 mee naar beneden hebben. Ze frunnikt haar vingers in de pootjes van muissie en dat is haar kalmering/ troostknuffel geworden in plaats van te sabbelen aan de speen. Wij hebben er meerdere dus ze kunnen gewoon gewassen worden en eventueel vervangen als er 1 kwijt is. We hadden er ooit 5 trouwens en nu nog maar 3, geen idee waar de andere zijn gebleven.

Overigens hadden wij wel een keer de uitdaging met een nieuwe speen toen haar vaste Bibi speen uit het assortiment werd gehaald wegens loslaten van de speen. Gelukkig vonden wij snel een andere en ging dochterlief er flexibel mee om.

Vanaf ongeveer 17 maanden kreeg zij de speen alleen nog maar met slapen of als ze ziek was en vanaf 22 maanden haalden wij als we naar bed gingen de speen uit haar mond en legden die ergens bij haar kussen. Zo raakte ze langzaam aan het afbouwen gewend. Een week voor haar tweede verjaardag begonnen wij met voorlezen uit de spenenfee en zo was ze snel van de speen af. Dat ging vele malen sneller dan een duim afleren.

Duim afleren:

De duim heeft weer andere voordelen. Zo heeft een kindje de duim altijd bij zich, raakt deze niet kwijt, hoeft niet vervangen te worden, gaat niet kapot ( nou ja soms de huid van het vele sabbelen) en hoeft niet uitgekookt te worden.

Maar een duim heeft ook een groot nadeel en dat is deze vele malen moeilijker is voor duim afleren. Hierdoor kunnen voortanden naar voren komen te staan van het langdurig duimen en kunnen er spraakproblemen optreden.

Een van mijn gastkindjes die bijna 4 is duimt nog als ontspanning. Lees ik voor of kijkt ze even tv dan gaat standaard de duim in haar mond. Gelukkig heeft zij nog geen problemen met haar tanden en ook niet met haar spraak maar ze gaat wel straks naar school en dan kan ze geplaagd gaan worden door de andere kindjes dat ze haar duim nog moet afleren.

Karel gaat zijn duim afleren

duim afleren

Liesbet Slegers schreef in de bekende reeks van Karel een boek over duim afleren.

Karel krijgt bezoek van Kaatje en haar babybroertje. Het broertje duimt nog omdat hij een baby is, maar Karel is al een grote jongen. Als hij een banaan krijgt zit zijn duim in zijn mond en kan hij zijn banaan niet eten. Kaatje maakt Karel zijn duim beter door er een pleister op te plakken die vies smaakt. Karel is er erg blij mee, maar als ze gaan verven dan moet de pleister weer af. ’s avonds leest papa een boekje voor en gaat Karel zijn duim weer in zijn mond verstoppertje spelen. Gelukkig vindt papa hem weer door Karel te kietelen.

In dit boek worden op een leuke manier verschillende scenario’s beschreven die een duimkind denkt en meemaakt tijdens het duimen. Er staan wat vlaamse worden in zoals ‘stappen’ in plaats van ‘lopen’ en ’tof’ in plaats van ‘leuk’.

Achterin het boek geeft logopediste Katleen Faes een aantal tips om de duim afleren te stimuleren.

Specificaties Karel en zijn duimpje

Auteur Liesbet Slegers | Uitgeverij Clavis | 9789044827262 | maart 2016 | 29 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5
Ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen oprichter van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.